Stránky

neděle 28. července 2013

Jak zdravěji jíst...


Dietetická doporučení dle čínské medicíny přináší spoustu praktických rad využitelných pro moderní zdravý životní styl. Nejedná se o dogmatickou dietu, která vyžaduje jíst jen bambusové výhonky a tofu. Její poznatky jsou aplikovatelné v jakékoliv kuchyni. Stačí mít základní znalosti o potravinách jako je jejich teplota a chuť, správném způsobu přípravy a jejich sezónním využití. Je logické, že potraviny, které konzumujeme v jejich sezóně nebo ty, které jsou vypěstovány v domácích podmínkách přispějí k dobré kondici organismu lépe než např. dovážené citrusové plody a rajčata ze supermarketu. O tom, že tato doporučení fungují se nejlépe přesvědčíme tak, když zkusíme nějakou dobu jíst jinak a zdravěji a naše tělo nám pak samo naznačí jaké jídlo mu vyhovuje a které naopak ne. Výsledky stravování dle čínské medicíny pravděpodobně neuvidíte za pár týdnů, ale jakmile jich jednou dosáhnete budou přetrvávat po celý život.
Pravidlo, že v jednoduchosti je síla, lze uplatnit i v čínské medicíně, proto si vybíráme taková jídla po kterých nám je lépe než před nimi.

Základní pravidla zdravého stravování dle TCM:

1.      Preference vařené zeleniny a tepelně upraveného ovoce 

2.      Ovoce a zelenina našich zeměpisných šířek – ideálně v BIO kvalitě  

3.      Maso ANO v rozumném množství (ideálně vařené nebo dušené  s přidáním čerstvého zázvoru pro zvýšení stravitelnosti)

4.      Potraviny jíst pokud možno čerstvé – preference sezónní stravy

5.      Nevynechávat snídaně (ideální je snídat polévku, zeleninová jídla,  obilná jídla se zeleninou,  s vejcem nebo ořechy, zelenina s luštěninami nebo obilná kaše s kompotem)

6.      Chut' na sladké zahnat slunečnicovými semínky nebo sušeným ovocem a ořechy 

7.      Po ránu na lačno vypít hrnek převařené vody z vodovodu, lze popíjet kdykoliv během dne

8.      Vyhýbat se mraženým potravinám a jejich ohřívání nebo vaření v mikrovlnné troubě  

9.      Eliminovat mléčné výrobky a fast food  

10.  Pestrá a pravidelná strava (3x – 4x denně)

11.  Každé sousto pořádně 10x až 15x rozžvýkat

Čínská medicína nenabízí pouze universální rady o stravování, ale zaměřuje se mnohem hlouběji. Přináší individuální  stravovací doporučení dle konstituce každého jedince. A rovněž stravovací doporučení v případě nemoci.
Základních typů fyzické konstituce je 6 a pro každý z nich platí jiná stravovací pravidla. Tímto se čínská medicína odlišuje od jakýchkoliv jiných dietetických doporučení či programů, které jsou obvykle  pro všechny stejné.


Jak "posílit střed"? 


V čínské medicíně je kladen velký důraz na funkční zažívání a trávení. V tradičním čínském pojetí je zodpovědný za tuto funkci orgán sleziny a žaludku. Pro posílení těchto orgánů by se měly konzumovat především vařené a lehce stravitelné pokrmy. Použité potraviny by měly spadat převážně do skupiny neutrálních a teplých potravin a měla by u nich převládat jemně sladká chuť. Všechny tyto požadavky splňují např. plnohodnotné obilniny, mnoho druhů zeleniny, luštěniny, maso a ryby.




5 kroků k posílení středu:
  • Začít den správnou snídaní - nejvhodnější čas pro snídani je mezi 7 a 9 hodinou. Snídaně nemusí být velké jídlo, ale měla by zajistit dostatečnou energii pro dopolední aktivity. Je dobré přihlédnout k sezóně, což znamená že chladnější jídla jako ovoce nebo jogurt mohou byt konzumovány v teplejším počasí a teplá jídla jako kaše a polévky spíše při chladnějším. 
    • Pár rychlých nápadů na výběr: ovesná kaše s jablky a skořicí, rýžová kaše s meruňkami a mandlemi, míchaná vejce s rukolou nebo špenátem, miso polévka s tofu, ovocný salát s ořechy.
  • Vyhýbat se velkým jídlům pozdě v noci - konzumace velkých jídel pozdě v noci před spaním oslabuje zažívací systém, protože jeho energie je v tuto dobu téměř na minimu. Zažívací problémy, které tak vznikají se projevují pocitem nafouknutí a plnosti po ránu a mohou vést k chronickým zažívacím problémům.
  • Jíst pravidelně - nepravidelná strava a množství jídla jsou škodlivá pro efektivní fungování zažívání. Není potřeba striktně dodržovat čas, ale vynecháváni jídel, pocity vyhladovění a následného přejídání mají za následek oslabené zažívání.
  • Dostatečný přísun tekutin - malé množství teplé tekutiny (např. zelený čaj) spolu s jídlem posilují efektivní trávení, nicméně více než jeden nebo 2 šálky tekutiny obzvláště pokud jsou ledově vychlazené zažívání poškozují. Ideální je konzumovat tekutiny mezi jídly v teplé nebo pokojové teplotě. Malé množství vína má zahřívací efekt, pokud se konzumuje spolu s jídlem.
  • Užít si jídlo - je důležité nezapomínat na to, že naše tělo je nastaveno k tomu, aby si jídlo užilo. Náš jazyk je předurčen k tomu, aby si vychutnal různé chuti a naše smysly vnímají vůně a produkují sliny. Posedět si v pohodě u snídaně, obědvat v klidu mimo pracovní stůl a večer si užít jídlo s rodinou bez sledování televize posílí naši radost z jídla a rovněž poslouží k lepšímu a zdravějšímu zažívání.

středa 24. dubna 2013

Problematika neplodnosti z pohledu TCM

Základní teorie o léčbě neplodnosti dle TCM

Přes skutečnost, že konvenční medicína koná zázraky u některých bezdětných párů, neplodnost zůstává velmi častým problémem, který ovlivňuje jednu ze čtyř žen, a zhruba stejný počet mužů. Příčiny neplodnosti ve většině případů nejsou jasné nebo jsou nevysvětlitelné. Moderní terapie, jako je IVF nebo IUI maji asi pouze 25 - 35% úspěšnosti. Chceme li pochopit proč je jejich úspěšnost tak nízká musíme se zamyslet nad přístupem západní medicíny. Odpovědí není to, že moderní terapie jsou technologicky nesprávné, ale spíše to, že filozofii která je základem léčby chybí správný přístup. Ten je dle mého názoru prostě příliš mechanický. Mnoho pozornosti je kladeno na produkci vajíček a hnojení je umělé. Žádná pozornost nebo jen velmi malá je věnována přípravě těla pacienta nebo kvalitě vajíček. To může vést k selhání přežití oplodněného vajíčka nebo odmítnutí embrya v těle. Stejně jako není možné rozptýlit semena na kamenité půdě s nadějí na úspěšnou sklizeň, tak  není možné čekat, že léčba bude zdařilá, pokud tělo pacienta není v harmonii jak po fyzické tak  po psychické stránce. 
Znovu obnovení harmonie Yin a Yang, energie Qi a krve v těle je jeden z hlavních principu čínské medicíny. 

Co ovlivňuje naši plodnost?
 

Podle teorie TCM je reprodukční systém lidí řízen převážně ledvinami. Kvalita a množství vajíček a spermií závisí na ledvinové esenci, která se nazývá Jing nebo Jing Qi. Čím lepší je kvalita Jing tím lepší je kvalita vajíček a spermií.
Kromě esence Jing, ktera odpovídá za produkci vajíček a spermií je stejně významné uhnízdění a péče o oplodněná vajíčka. Tuto funkci maji na starost  ledviny, Qi, krev a děloha. Jejich kvalita určí jestli celé těhotenství bude úspěšné, nebo ne ... Jak můžeme posoudit kvalitu krve, ledvin a dělohy? Uvidíme dále v sekci diagnózy TCM.

Co způsobuje neplodnost? 

Vše, co ovlivňuje nebo oslabuje ledviny, dělohu a krev způsobí neplodnost. 

Níže jsou uvedeny nejčastější příčiny:
  • Genetické vady nebo slabost zděděných genů.
  • Vyčerpání naší čchi, krve a esence Jing např. tvrdou prací, která trvá příliš dlouho, aniž by byl dostatek klidu a odpočinku, příliš silné menstruační krvácení, nebo nadměrná sexuální aktivita.
  • Emocionální stagnace. Jako dlouhodobé obavy nebo deprese.
  • Nesprávná výživa. Jako nedostatek kvalitnich potravin nebo chybějící pestrost ve výběru potravin.
  • Špatné způsoby léčby. Mnoho léků může poškodit ledviny.
  • Přímé oslabení reprodukčního systém. Antikoncepční tablety, pokud se užívají příliš dlouho, mohou také způsobit problémy s plodností. Jednoduše vypnou vaječníky (jako motor). Pokud se tak stane na dlouhou dobu způsobí to smrštění vaječníků kvůli nedostatečnému využití.
  • Špatná (nebo zbytečná) léčba např. D&C (Dilatace a kyretáž) absolvuje zbytečně příliš mnoho mladých dívek. Někdy tak může dojít k poškození sliznice dělohy. 

Jak diagnostikujeme neplodnost?

V tradiční čínské medicíně, věnujeme velkou pozornost menstruaci ženy, včetně pravidelnosti, doby trvání, délky krvácení, kvality a množství krve (tj. barva, sila, textura, vůně, přítomnost případných sraženin, jak velké jsou, atd.), a všem komplikacím ohledně menstruace. Kontrolujeme  take celé tělo a provádíme diagnostiku z jazyka a pulzu. Z těchto informací pak můžeme posoudit kvalitu esence ledvin Jing, čchi, krve a dělohy. Vzhledem k tomu, že muž se na neplodnosti podílí v 50 % případů je dle TCM idealní léčit oba partnery současně.

Patologie u žen dle TCM:
  • Nedostatek ledvin: slabé menstruační krvácení, krev řídká, slabost zad, únava. Pocit chladu nebo přílišného horka, a to zejména v noci.  
  • Stagnace jaterní Qi: bolestivá a nepravidelná menstruace, silné PMS příznaky.
  • Blokáda způsobená vlhkostí a hlenem: chybí menstruační krvácení, přítomnost výtoku nebo hlenu, často nadváha a pocit tíhy těla.  
  • Nedostatek krve: slabé menstruační krvácení s bledou krví, únava a nažloutlá pleť.
  • Stagnace krve: velmi bolestivá menstruace, s tmavými sraženinami.  
 
Existuje jisté propojení mezi západní a TCM diagnostikou.
Například nepřítomnost nebo nepravidelnost ovulace, malá děloha, tenká děložní sliznice, špatná kvalita vajíček, nízké množství folikulů, nízké hladiny estradiolu, progesteronu  a vysoké hodnoty FSH často odpovídají prázdnotě ledvinové Yin nebo Yang nebo obojího, ale také prázdnotě Qi a krve.  

Děložní myomy, ovariální cystitida, srůsty, endometrióza a zablokování vejcovodů často odpovídají stagnaci Qi a krve s hlenem a vlhkostí.

Infekce děložního krčku, vaginální infekce, pánevní infekce a infekce vejcovodů často odpovídají vlhkému horku nebo toxinu se stagnací krve.

Patologie u mužů dle TCM: 
Nedostatek Yin ledvin: nízká pohyblivost, nízký počet spermií, malé množství spermatu
(noční pocení, úzkost, podrážděnost, nervozita)
Nedostatek Yang ledvin: nízké libido, slabá ejakulace, impotence, nízký počet spermií, nízká motilita, nedostatek testosteronu (chlad, únava, jasně bledý obličej, časté močení světlé moči)
Stagnace jaterní Qi: špatná morfologie, varikokéla, neprůchodnost chámovodů, impotence a nízké libido (emocionální a fyzické příznaky jaterní stagnace)
Nedostatek Qi a krve: nadměrné starosti, nadměrné myšlení, stres, chronické nemoci, impotence mohou způsobit nízký počet, krátkou životnost a nízkou pohyblivost spermií (příznaky nedostatku srdce a sleziny )
Vlhké horko: nadměrné požívání alkoholu a nevhodná strava vede k tomuto stavu, snížený počet a deformity spermií (nadváha, slabé močení, pocit plnosti v podbřišku)

Může spolupracovat TCM s moderními terapiemi, jako je IVF nebo IUI?

Odpověď je ano. V současné době mnoho párů podstupuje IVF (in-vitro fertilizace) nebo IUI (intrauterinarni inseminace) léčbu spolu s léčbou TCM, která  se zaměřuje na tělo a  připravuje jej na tyto zákroky. To zahrnuje zlepšení kvality vajíček a spermií, pomáhá sliznici dělohy, zatímco moderní terapie se zaměřují na oplodnění. Tento systém spolupráce "jedna plus jedna" může úspěšně vést k "se rovná tři". 


Pro léčbu se používají obvykle tyto postupy:
  • Před IVF je nutné tonifikovat ledviny, které vyživují a rozhýbávají krev. To pomůže tělu produkovat lepší vajíčka a kvalitnější děložní sliznici.
  • Při IVF se ochlazuje horko a harmonizují játra. To napomůže synchronizovat tělo a dělohu; vnitřní a vnější hormony.
  • Po oplodnění je potřeba vyživit a zahřát krev, tonifikovat slezinu a ledviny. To napomůže k uhnízdění a vývoji embrya - prevence potratů.

Akupunkturní léčba v průběhu IVF cyklu může pomoci v mnoha směrech:
 

• Zvýšit procento úspěšnosti (až na 75% z původních 50%)
• Zvýšit prokrvení vaječníků a podpořit tak vývoj folikulů.
• Zvýšit prokrvení děložní sliznice.
• Zmírnit vedlejších účinky podávaných léků.
• Uvolnit a snížit úzkost.

Co je možné léčit  pomocí TCM?

Ženy:
  • Vyšší věk matky
  • Amenorea
  • Ovulace a poruchy ovulace
  • Deprese
  • Zvýšení FSH
  • Endometrióza
  • Imunologicke faktory
  • Hormonální nerovnováha
  • Defekt luteální fáze
  • Částečná neprůchodnost vejcovodů
  • Syndrom polycystických ovárií (PCOS)
  • Nedostatečná sekrece děložního hlenu
  • Opakující se potraty
  • Nevysvětlitelná neplodnost
  • Problémy děložní sliznice
Muži:
  • Nízký počet spermií
  • Špatnou pohyblivost spermií
  • Abnormální morfologie spermií
  • Erektilní dysfunkce a libido

Obecná doporučení pro přípravu na početí:
  • vyhnout se přepracování, vystavení chladu a vlhku, stresu, nadměrným emocím (zejména strachu, zlosti, obavám, radosti), alkoholu, kouření, nadměrné sexuální aktivitě a namáhavému cvičení, upravit jídelníček 
  • podpora mužské plodnosti: nevyhledávat dlouhé koupele v horké vodě, nošení těsného spodního prádla, práce s notebookem opřeným v klíně, vitamíny C a E, zinek, mangan a draslík, selen, arginin a lysin 
  • podpora ženské plodnosti: měď (eliminovat přetížení), zinek, hořčík, mangan a selen
  • prevence vrozených vad: alergologické vyšetření, mangan, zinek a kyselina listová
  • ochrana proti toxickým vlivům: vitamíny A, B (komplex), C, D a E, zinek, vápník, selen, fosfor, hořčík, mořské řasy a potraviny obsahující rozpustnou vlákninu.

pátek 15. března 2013

Co jíst v těhotenství

Pohled západní medicíny

Nároky na výživu v těhotenství jsou samozřejmě nezbytné pro zdravý průběh těhotenství. Těhotné ženy musí nejen vyživovat zárodek, ale také jej ochraňovat před množstvím toxinů, které se k němu mohou dostat přes placentu. Patří k nim alkohol, cigarety, drogy a take některé léky. Rovněž infekce jako salmonela nebo listerie, které za normálních okolností mohou způsobit průjem mohou být v těhotenství příčinou potratu.

Obecná stravovací doporučení
Nedostatečná výživa obecně může být příčinou nízké porodní váhy dítěte.

Železo
Nedostatek železa má vliv na vznik anémie matky a riziko předčasného porodu a vznik krvácení.

Kyselina listová
Nedostatek kyseliny listové před početím a v ranném stádiu těhotenství je spojován s defekty neurální trubice a rozštěpu patra.

Zinek
Nedostatek zinku je spojován s nízkou porodní váhou a malým obvodem hlavičky.

Hořčík
Jeho nedostatek může způsobit předčasný porod s nízkou porodní váhou dítěte.

Vápník
Nedostatek vápníku je spojován se vznikem těhotenské hypertenze.

Káva
Konzumace více než 3 šálků kávy denně zdvojnásobuje riziko potratu a pití kávy před početím u ženy a jejího partnera rovněž zvyšuje riziko potratu. Neklid a poruchy spánku u kojenců mají často své kořeny právě v matčině zvyku pít kávu během těhotenství.

Černý čaj
Oslabuje energii ve slezině a ledvinách. Ani jeden z těchto vlivů neprospívá matce ani dítěti.

Zelený čaj
Působí jako černý, tedy vysušující a chladný nápoj, proto rovněž není v těhotenství vhodný.

Alkohol
Konzumace alkoholu má za následek zvýšené riziko potratu. Vliv alkoholu na vyvíjející se plod závisí na množství, čase a trvání konzumace alkoholu. V některých případech i malé množství může ovlivnit vývoj dítěte. Nejlepší prevencí je proto abstinence během těhotenství.

Kouření
Kouření v těhotenství  mívá za následek potraty, předčasné porody a nízkou porodní váhu ditěte. Děti matek, které kouří mají zvýšené riziko podlehnutí syndromu náhlého úmrtí kojence.

Canabis
Při pravidelném užívání způsobuje nízkou porodní váhu, zvyšuje riziko porodních komplikací a opožděný vývoj dítěte.

Heroin
Užívaný v těhotenství může způsobit anémii, předčasné oddělení placenty od děložní stěny.
Děti, které se narodily matkám závislým na heroinu, mají mezi 3-6 rokem nižší tělesnou hmotnost i výšku a mají také nižší IQ.

Kokain
Plod vystavený kokainu během těhotenství se rodí s nižší porodní hmotností, má menší obvod hlavičky, kratší končetiny a častěji se u něj vyskytují vrozené vývojové vady močového a pohlavního ústrojí, srdeční vady a krvácení do mozku.

Listerióza
Jedná se o infekci způsobenou bakterií Listeria monocytogenes, která je přenášena konzumací masa infikovaných zvířat. Může zapříčinit potrat nebo úmrtí plodu.

Toxoplazmóza
Jedná se o onemocnění způsobené mikroskopickým prvokem Toxoplasma gondii.
Způsob nákazy: konzumace syrového nebo nedostatečně upraveného masa a z trusu koček. Způsobuje vývojové vady, úmrtí plodu, poškození zraku až slepotu.

Salmonelóza
Salmonelóza je onemocnění způsobené tyčinkovými bakteriemi nazývanými salmonely. Tyto bakterie způsobují onemocnění zvířat, ze kterých se poté přenáší na člověka. Většinou jde o přenos například z vajec, nedostatečnou úpravou masa, nebo z rybích produktů. U lehčího průběhu onemocnění bude s největší pravděpodobností vše v pořádku. U těžkých průběhů salmonelózy doprovázených dehydratací a minerálovým rozvratem, může dojít k potratu či odumření plodu.

Potraviny, kterým je potřeba se v těhotenství vyhnout !!!!!!!

  • Nedostatečně tepelně upravené maso, drůbež a ryby (např. grilované maso) 
  • Maso nebo drůbež, které bylo tepelně upraveno, ochlazeno a opět ohříváno.
  • Vařené maso, které nebylo uloženo několik hodin v lednici
  • Jakékoliv jídlo, které bylo v kontaktu se syrovým masem v důsledku nesprávného skladování nebo použití stejného nádobí.
  • Uzené nebo marinované maso, drůbež a ryby.
  • Nedostatečně tepelně upravená vejce                    
  • Hotová jídla a lahůdky ze supermarketu
  • Produkty vyrobené z nepasterizovaného mléka 

Pohled tradiční čínské medicíny 

Hlavní rozdil mezi čínskou a západní dietetikou je ten, že v západním pojetí na potraviny pohlížíme z hlediska proteinů, kalorií, uhlovodíků, vitamínů a podílů jiných živných látek, zatímco dle čínské medicíny hodnotíme potraviny podle jejich chutí, energií, pohybu, všeobecných vlastností a účinků na organismus. Určité potraviny jsou vnímány jako zahřívající a vyživující zatímco ostatní jako ochlazující, některé potraviny jsou vhodné pro tvorbu Qi zatímco jiné pro tvorbu krve, posílení energie Jangu nebo Jinu.

Zatímco dle západní medicíny banán s jogurtem k snídani bude mit vždy stejnou výživovou hodnotu bez ohledu na to kdo ji konzumuje, dle tradiční čínské  medicíny muže být tato snídaně přínosná pro človeka s diagnózou nedostatku JIN,  ale přímo škodlivá pro člověka s nedostatkem JANGU nebo vlhkosti.

Pohled na stravu z toho úhlu pomáhá udržet zdraví nebo se zotavit z nemoci s ohledem na konstituci daného člověka. Nejedná se tedy pouze o konzumaci zdravě vyvážené stravy, ale především o konzumaci potravin, které jsou vhodné pro individuální tělesný typ.

Pět chutí a pět energií potravin
Pět chutí zahrnuje chuť ostrou, sladkou, kyselou, hořkou a slanou. Hovoříme-li o pěti energiích máme na mysli energii - studenou, horkou, teplou, chladnou a neutrální.

Příprava jídla a její vliv na energii potravin
Nejchladnější potravina je v syrovém stavu, následuje úprava dušením, vařením, restováním, smažením až k nejteplejší úpravě, kterou je pražení.


Typy nerovnováhy ke kterým z hlediska TČM  nejčastěji dochází:

Nedostatečnost ledvin
Ledviny neznají nadbytek. To znamená, že se u nich nemůže objevit energetická nerovnováha ve formě nadbytku jangu nebo jinu, jako je tomu u jiných orgánů. Stavy nedostatku se u ledvin projevují právě nedostatkem jangu nebo jinu. Silné ledviny jsou přitom nezbytným předpokladem pro zplození zdravého a silného potomka.
Z tohoto důvodu by měli budoucí rodiče dbát na to, aby jejich energii posílili ideálně ještě před početím dítěte. Pokud se nedostatek ledvin objevuje v průběhu těhotenství platí rovněž tato doporučení.

Nedostatek  JINU v ledvinách:

Příčiny nedostatku jinu v ledvinách jsou tyto: 
  • vrozená slabost jinu
  • chronická či horečnatá onemocnění
  • diuretika (léky, které odvodňují)
  • stres a nedostatek spánku
  • drogy, velké množství kávy nebo černého čaje, nadměrné kouření
Projevy nedostatku jinu v ledvinách:
  • noční návaly pocení
  • horká chodidla a dlaně
  • žízeň, která se objevuje bez potřeby pít
  • suchá ústa a hrdlo
  • vnitřní neklid a nervozita
  • poruchy spánku

Doporučené potraviny:

Obilí
Ječmen, proso, celozrnná rýže, pšenice, špalda
Zelenina
Klíčky vojtěšky, artičoky, chřest, klíčky fazolí mungo, hrášek, mořské řasy, sladké brambory, rajčata, vodní kaštan, yam.
Ovoce
Jablka, meruňky, avokádo, banány, citron, limetky, mango, hrušky, tomel, ananas, granátová jablka, vodní meloun
Luštěniny
Celozrnná rýže, fazole adzuki, černé fazole, černé sojové boby, fazole mungo
Produkty z luštěnin
Tofu
Ořechy a semena
Kosové mléko, sezamová semínka, černý sezam, vlašský ořech
Ryby
Ryby obecně, ale především mušle, krab, ústřice, chobotnice, sardinky, sépie.
Maso
Hovězí, kachna, husa, holub, vepřové, vepřové ledvinky, králík
Mléčné produkty a vejce
Sýry, kravské mleko, kysané mleko, vejce, kachní vejce
Byliny a koření
Majoránka, kopřiva, ovocný čaj, mátový čaj, meduňkový čaj
Oleje a ostatní
Sezamový olej, med, slad
Potravinové doplňky
Americký ženšen, mateří kašička

Nedoporučené potraviny:
  • káva, čaj, zelený čaj, červené víno, alkohol, pečené nebo grilované maso a ostré koření
  • dále je dobře předejít nedostatku spánku, stresu, nadměrnému psychickému přepínání se

Nedostatek JANGU v ledvinách:

Příčiny nedostatku jangu v ledvinách jsou tyto: 
  • dlouhotrvající tělesné nebo duševní přemáhání
  • extremní či dlouhé působení vnějšího chladu
  • dlouhodobá konzumace ochlazujících potravin
  • vyčerpání v důsledku nadměrné sexuální aktivity
  • užívání drog a léků
  • výstřední způsob života
  • chronická onemocnění
  • dále se projevuji i u žen, které porodily již několik dětí
  • a ve stáří

Projevy nedostatku jangu v ledvinách:
  • výrazný odpor k chladu, chladným pokrmům a nápojům
  • studená chodidla, kolena, prochladlé kyčle a chladné pozadí
  • přetrvávající mrazení
  • vyčerpání
  • sklony k úzkosti
  • ranní bolesti zad, které se lepší pohybem
  • noční močení
  • sexuální nechuť, impotence, neplodnost
  • slabá obranyschopnost organizmu
  • hromadění vody ve spodní části těla.   

Doporučené potraviny:

Obilí
Quinoa, sladká rýže, pšeničné klíčky
Zelenina
Pórek, cibule, ředkev, tykev, sladké brambory (batáty), vodnice, řeřicha, kapusta
Ovoce
Třešně, liči, longan, broskve, jahody, maliny
Ořechy a semena
Kaštany, piniové oříšky, pistácie, vlašské ořechy
Ryby
Sardel, humr, mušle, krevety, pstruh, losos
Maso
Kuřecí, jehněčí, ledviny (jak hovězí tak jehněčí), skopové, maso z divočiny
Byliny a koření
Bazalka, černý pepř, kayanský pepř, pažitka, skořice, pažitka, hřebíček, kopr, křen, muškátový oříšek, šalvěj, máta peprná, anýz, semeno pískavice, česnek, zázvor, rozmarýn, tymián, bílý pepř
Nápoje
Jasmínový čaj, rýžové víno, obilná káva
Potravinové doplňky
Řasy, brown sugar, červený korejský ženšen, sladový cukr, ocet.

Nedoporučené potraviny: 
  • všechny chladné potraviny, hluboko zmrazené pokrmy a nápoje, mražené potraviny a jídla ohřívaná a připravovaná v mikrovlnce - nemají z energetického hlediska už žádnou využitelnou energii a pouze zatěžují trávící trakt; syrová strava, tropické plody, velké množství syrového ovoce či salátu, nadměrná konzumace výrobků z kysaného mléka: jogurtů, kefírů; alkohol, minerální vody
  • přetěžování organismu a nedostatek spánku

  


Nedostatek QI ve slezině: 

Příčiny nedostatku qi ve slezině jsou tyto: 
  • špatné stravovací návyky 
  • přepracování
  • silná psychická zátěž
  • sedavé zaměstnání
Projevy nedostatku qi ve slezině:
  • pocity plnosti a nadýmání
  • řídká stolice s nestrávenými zbytky potravy
  • únava, předevšim po jídle
  • nutkavá chuť na sladké
  • nechutenství
  • studené ruce a nohy
  • menstruační potíže
  • celulitida
  • vyhřeznutí orgánů
  • poporodní strie

Doporučené potraviny:
  • vařené obilí: proso, oves, sladká rýže, polenta, amarant
  • zahřívající zelenina pečená, dušená karotka, sladké brambory, pórek, fenykl, tykev, zelené fazolky, kapusta, jarní cibulka, kadeřavá kapusta, hrášek
  • luštěniny
  • malé množství zelené osvěžující zeleniny: špenát, mangold, brokolice
  • kompoty z vařených švestek, broskví, meruněk, třešní, jablek
  • sušené ovoce: rozinky, fíky, švestky, datle, meruňky
  • maso: hovězí vývary v zimě, malé množství hovězího, kuřecího a jehněčího masa, hlavně ve formě polévek
  • ryby: kapr, korýši, zejména v zimě; všechny ostatní druhy ryb
  • oříšky: piniová jádra, pistácie, vlašské ořechy, mandle, sezam, kokos, lískové oříšky
  • sladidla: ječmenný slad, javorový sirup, malé množství cukru a medu
  • koření: vanilka, kardamom, skořice, zázvor, muškátový oříšek, oregano, tymián, rozmarýn, čerstvé bylinky, obzvlášť petržel
  • mouka z tropické rostliny kuzu, tapioku
  • nápoje: obilná káva, šťáva z červených hroznů, zředěná horkou vodou, kořeněný čaj se skořicí, hřebíčkem, fenyklem, badyánem, lékořicový čaj
Nedoporučené potraviny: 
  • chladné a vychlazené nápoje
  • černý čaj, zelený čaj, džusy z tropických plodů, minerální voda, kyselé ovocné čaje
  • ochlazující potraviny: rajčata, okurky, tropické plody, jogurt
  • težce stravitelné potraviny: vepřové maso, uzeniny, tučná jídla, hranolky
  • syrová strava: syrová zelenina, saláty a ovoce
  • mléčné výrobky: mléko, výrobky z kysaného mléka, tvaroh, sýry
  • bílý cukr
  • bílá mouka
  • sůl
  • mražené pokrmy
  • jídla z mikrovlnky
  • ostré a zahřívající koření jen v malém množství

Nedostatek krve:

Příčiny nedostatku krve jsou tyto: 

  • špatné stravovací návyky
  • vysušující poživatiny jako káva, černý čaj, červené víno
  • stres
Projevy nedostatku krve:
  • únava
  • pobledlý obličej, bledé rty, suchá kůže a vlasy
  • svědění nebo brnění končetin
  • oči citlivé na světlo, šeroslepost
  • snadná zranitelnost

Doporučené potraviny:
Potraviny pro tvorbu qi a následující:

  • vařené obilí: sladká rýže, rýže, ječmen
  • veškerá osvěžující zelenina, vařená nebo krátce podušená; denně konzumace povařené zeleniny jako špenát, mangold, brokolice
  • saláty: polníček, klíčky, malé množství listového salátu
  • ovoce: červené hrozny, sladké třešně
  • maso: kuřecí játra, jehněčí, hovězí a telecí játra, drůbeží polévka, hovězí vývar, kuřecí maso
  • ryby: čerstvé sépie, kalamáry
  • dále: vaječný bílek, kořen petržele, libeček, kostival
  • nápoje: šťáva z červených hroznů zředěná horkou vodou, jablečný džus, sladká šťáva z třešní, šťáva ze švestek, šťáva z červené řepy, malé množství obilné kávy, v létě malé množství jemného ovocného čaje, čaj z pomerančových květů, šťáva z karotky
Nedoporučené potraviny:
viz seznam při nedostatku Qi a dále:
  • káva, černý čaj, kakao, červené víno
  • zelený čaj, yogi čaj
  • velké dávky ostrého koření

 

Nadbytek vnitřního horka: 

Projevuje se zvýšenou chutí na kyselé.

Projevy vnitřního horka: 
  • citlivost na teplo
  • červený obličej
  • nadměrné pocení
  • velká žízeň
  • vnitřní neklid
  • poruchy spánku
  • horké dlaně a chodidla
  • sklon k vysokému tlaku
Doporučené potraviny: Není vhodné zaměřit se pouze na ochlazující potraviny jako saláty, syrová strava a jogurty. Je důležité dbát na potřeby středu a udržovat žaludek a slezinu v teple.
K tomu přispívají vařené pokrmy z osvěžující zeleniny, obilí a ovoce. Lze konzumovat i menší množství syrové stravy, ale vždy v kombinaci s teplými pokrmy. K pití je vhodná šťáva z červených hroznů zředěná vodou, jablečný džus, ovocné čaje, slezový, ibiškový, meduňkový čaj, čaj z verbeny.

Nedoporučené potraviny: Všechny horké potraviny by měly být vypuštěny a teplé suroviny nahrazeny osvěžujícími. Ostré a horké a zahřívající koření, česnek, pórek, syrová cibule, oves, pohanka, ocet, káva, kakao, černý čaj, fenyklový čaj, alkohol, grilované maso, jehněčí maso.


Doporučení při chuti na sladké:

Tato situace se objevuje především při nedostatku qi ve slezině. Pokud mezi 7 a 11 hodinou dopolední dostane žaludek a slezina, které jsou v tuto dobu na svém vrcholu, teplou snídani z obilovin, potřeba sladkého se sama omezí. Ze zdravých sladkostí lze doporučit: ovoce; musli tyčinky s medem nebo třtinovým cukrem či sušenými fíky, meruňkami, rozinkami a oříšky.

 

Doporučení při chuti na slané:

V těhotenství je dobré omezit příjem soli, neboť její nadměrná konzumace vyvolá hromadění vody a tvorbu otoků. Navíc dochází při přesolování k oslabení ledvin. K jejich posílení a vyloučení vody z organismu mohou byt použity potraviny, které neobsahují žádnou sůl: ryby, luštěniny, malé množství řas a agar-agar.


Doporučení při nadměrném pocitu žízně:

V tomto případě je doporučením konzumovat málo soli, ale hodně zeleniny či dušeného ovoce a pít dle potřeby. Ideální je kromě již zmíněných čajů a šťáv také čaj z kukuřičných vlasů. Jednu pl. lžíci čaje zalít litrem vody a nechat 10 min. louhovat. Nejjednodušším způsobem jak zahnat žízeň je pít čistou vodu. 


Doporučení při nedostatku vápníku:

Nejvice vápníku obsahuje sezam, buď ve formě tahini nebo rozdrcený. Dostatek vápníku obsahují i sójové boby, mandle, oříšky, sušené fíky, vločky z pivních kvasnic, veškerá zelenina zelené barvy např. brokolice, kapusta, petržel, pažitka, řeřicha, špenát, mangold, křen, výrobky z kysaného mléka, sýry a smetana.


Doporučení při ranní nevolnosti:

Existují 2 důvody proč qi způsobuje v žaludku v prvních měsících v těhotenství nevolnosti:
  1. slezina a žaludek jsou oslabeny a současně je v dráze čchung maj nadbytek qi, který způsobí obrácený směr proudění qi. 
  2. nadbytek jangu v játrech, daný konstitucí matky. Příčinou bývá zlost, vztek, frustrace, stres, případně špatná strava.

Co se týče stravovacích doporučení je potřeba:
  1. v prvním případě trpělivě dbát na tvorbu qi ve středním zářiči. Respektovat doporučení při nedostatku qi ve slezině viz. výše. Současně je dobré vyvarovat se, jak duševního tak tělesného přepínání organismu, zbytečné starostlivosti, chladu a vlhkosti působící zvnějšku.
  2. ve druhém případě se vyhnout horkým potravinám a omezit teplé pokrmy ve prospěch potravin osvěžujících.

Osvěžující zelenina:
  • lilkovité rostliny - rajčata, lilek (jíst omezeně, ve velkém množství může způsobit potrat), brambory, čínské zelí, dušené salátové okurky, dušené sójové klíčky, spařená čekanka
Obilí:
  • kulatozrnná rýže, proso, pšenice, ječmen
Nápoje: 
  • čaj z kukuřičných vlasů, ibiškový, slézový, mátový
V obou případech je vhodné z jídelníčku odstranit všechny ostré a horké potraviny, neboť způsobují velký vzrůst energie a všechny potíže zhoršují.  Týká se to veškéreho ostrého koření, česneku, cibule a pórku.

Recepty:
  • Nápoj s Kuzu: ohřát hrnek hruškového džusu, rozmíchat čajovou lžičku s trochou studeného hruškového džusu, aby se Kuzu rozpustilo a toto přidat do horkého džusu a chvíli povařit. Nápoj by měl mít hustou konzistenci. Je dobré vypít tuto chutnou kaši jako první jídlo ještě před snídaní nebo kdykoliv v případě nevolnosti.
  • uvařte 15-20 g grapefruitových slupek ideálně z BIO grapefruitu ve vodě; pijte jako čaj na léčení ranní nevolnosti
  • fritujte 250 g sladké rýže s 30 ml čerstvé zázvorové šťávy, dokud rýže nezačne praskat, rozemelte na prášek. 2x denně užívejte 10-20g prášku rozpuštěného v teplé vodě.
  • uveďte do varu 60 ml rýžového vinného octa, přidejte 30g cukru a míchejte, dokud se nerozpustí. Do vařícího vinného octa rozbijte 1 vejce; když se vejce uvaří, vše vypijte.

          Návrhy na snídani:
  • Rýže s dušenými jablky, hruškami nebo kiwi a trochou jogurtu, lze osladit hruškovým džusem
  • Chléb s avokádem a rajčaty
  • Jáhly vařené s hruškami trochou plnotučného mléka a ječmenným sladem
  • Jáhlová polévka
Z bylinných přípravků pomáhají tabletky 073 - Úklid obilné sýpky.
Doporučení v případě otoků:


Ke konci těhotenství vznikají zpravidla kolem 7. měsíce otoky, které se objevují po dlouhém stání nebo večer natékají nohy, aniž se objevují jiné potíže. Tyto otoky po porodu opět zmizí.

Mnohem nepříjemněší je ale hromadění vody v pažích a nohou, které se objevuje v rannějším stádiu těhotenství než otoky. Způsobovat jej mohou 2 odlišné energetické procesy:

  1. Oslabení qi sleziny v důsledku nevhodné stravy - je potřeba posílit tvorbu qi ve slezině viz. výše a vypudit vlhkost.
  2. Nahromadění vody vzniká také v případě nedostatku jangu v ledvinách způsobeném tělesnou konstitucí ženy. V tomto případě je rovněž potřeba posílit tvorbu qi ve slezině a posílit jang ledvin. Doporučení viz. výše.
Recepty: 
  • připravte 125 g čerstvých burských oříšků, 10 červených datlí, 30 stroužků česneku, jemně nakrájených, a 15 g arašídového oleje. Nahřejte při vysoké teplotě wok pánev, nalijte do ní arašídový olej a za stálého míchání fritujte česnek, potom přidejte oříšky a datle a 1l vody, vařte dokud nejsou burské oříšky zcela měkké. Toto jídlo by mělo působit na edémy v těhotenství po 7-10 dávkách.
  • uveďte do varu 1l vody, přidejte 100 g černých sojových bobů, 30g nakrájených česnekových stroužků a 30g hnědého cukru; vařte při nízké teplotě, dokud se sójové boby úplně neuvaří; obvykle se vodnaté otoky v těhotenství vyléčí po 5-7 dávkách tohoto jídla.
  • namočte přes noc 100 g malých červených fazolí; příští den je uvařte ve 3 sklenicích vody; vařte, dokud nezačnou praskat; pijte jako polévku na léčení vodnatých otoků a zadržování vody během těhotenství.

 

Doporučení v případě únavy:

Únava je stav, který v průběhu těhotenství postihne obvykle každou nastávající matku. Pocit těžkosti, jenž brzdí každou aktivitu se objeví zpravidla již v prvních měsících těhotenství. Velmi pomáhá odpočinek a vydatný spánek. Ze stravovacích doporučení je vhodné držet se návodů, týkajících se posílení tvorby qi a krve. Rovněž procházky a pohyb na čerstvém vzduchu jsou velmi prospěšné.