Stránky

pondělí 7. dubna 2014

Něco pro holky - brown sugar secret

Brown sugar (hnědý cukr)

Brown sugar, který se používá podle TCM není obyčejný hnědý třtinový cukr, který dostaneme ve všech potravinách. Ten správný brown sugar má charakteristickou karamelovou chuť po přidané melase a je hodně tmavý. Má více živin než rafinovaný cukr jako jsou vitamíny, aminokyseliny, sacharidy a stopové prvky, jako železo, zinek, mangan, a chróm. 

V Číně existuje přísloví, které říká: "Ženy nemohou být 100 dní bez cukru". Teorie tradiční čínské medicíny, která o výhodách cukru mluví se vztahuje především na tento hnědý typ cukru. Výživová terapie TCM charakterizuje cukr jako složku zahřívající a udržující krev v pohybu.
Kvalitní krev je základem ženského zdraví. Souvisí s menstruací, těhotenstvím a kojením, díky tomu jsou ženy náchylné ke ztrátě krve a zvýšené poptávce po jejím objemu. Současně  je u žen relativně běžný nedostatek krve, což neznamená že je krve málo, ale že není v pořádku její kvalita (dle západní medicíny se projevuje také jako anémie) a starost o ni by měla být první prioritou v péči o zdraví žen.
Užívání hnědého cukru může právě tuto nedostatečnost krve řešit.


Elixír mládí z Číny

Žena, která má dostatek krve má zdravě vypadající zářivou pleť, normální menstruaci a je plná energie. Naopak u žen, kterým krev chybí je pleť bledá, trpí závratěmi, únavou, mají suché vlasy, slabou nebo zpožděnou menstruaci atd. V případech těžké anémie u žen vznikají předčasné vrásky, šediví vlasy, nastupuje předčasná menopauza a celkový proces stárnutí se zrychluje. 

Brown sugar tak může být nejlevnějším anti-aging prostředkem. Optimální denní dávka je 50g, aby dámy neměly obavy o svoji váhu. :-)

Recept na čaj:
30 g hnědého cukru dáme do šálku a zalijeme vařící vodou. (Tenhle základní recept si doma ještě vylepšuji přidáním půl lžičky ajurvédské kávy.)
Při počátku nachlazení je dobré přidat k hnědému cukru ještě pár plátků zázvoru.

PS: Nevýhodou je, že nevím kde se dá brown sugar v Čechách koupit. Já ho kupuji ve Vídni na tržnici v čínském obchodě.

pátek 28. března 2014

Vytvořte si jaro v sobě


Jaro je obdobím nových začátků, růstu a aktivity. Začínají kvést kytky, pučet stromy, zpívat ptáci a celá příroda se probouzí ze zimního spánku. Pohled na svěží zelenou barvu jarních květin a trávy posiluje duši skrze oči. Současně roste i chuť k jídlu a tělo se přirozeně čistí. Nejen od usazených odpadních látek, ale také od nadbytečných potřeb a negativních emocí jako jsou pocity neuspokojení, netrpělivosti a vzteku. Je to čas pro spojení se se svou přirozeností a zaměření pozornosti na vlastní sebeuvědomění a sebevyjádření. Na fyzické úrovni je vhodné uvolnit své tělo a nosit i volné oblečení.


Jaro patří k elementu dřeva ke kterému se přiřazují také orgány jater a žlučníku. Obvykle začneme jíst méně nebo dokonce držíme půst, abychom očistili tělo od tuků a těžkých jídel, která jsme si dopřávali  v zimě. Strava by měla být nejlehčí z celého roku a obsahovat potraviny podporující energii Yang - rostoucí, expanzivní charakter jara. Mladé rostliny, čerstvá zelenina, klíčky to jsou potraviny, které by měly  v jarní stravě převažovat. Staří čínští lékaři doporučovali vytvořit si jaro v sobě. Používali pro tento účel kombinaci sladkých a osvěžujících bylin. Pro nás je vhodnou variantou čaj z čerstvé máty s medem.


K doporučovaným bylinkám, které se hodí na jaře používat patří bazalka, fenykl, majoránka, rozmarýn, kmín, kopr, bobkový list - dokáží zásobit tělo jarní energií. Vhodné je jíst obilí, luštěniny a semínka. Mají převážně sladkou chuť, která se posiluje naklíčením. Naklíčená semena ředkviček a ředkví jsou společně s mladými výhonky řeřichy zázračným prostředkem proti lenosti. Mladá řepa, mrkev a další sladká kořenová zelenina z jarní zahrádky poskytuje osvěžující sladkou chuť. Čerstvé listy zelí, svou ostrostí rozbíjejí zátarasy a odstraňují stagnace. 

U přípravy jídel je nejlepší zkrátit dobu vaření a zvýšit teplotu, tak aby jídlo nebylo uvařené zcela do měkka především jeho vnitřní část. Potraviny můžeme v tomto období konzumovat také syrové nebo jen naklíčené. Má to čistící a ochlazující efekt. Vhodné je to především u lidí se znaky horka, v horkém klimatu a během náročné fyzické aktivity. Pro většinu lidí je ovšem vhodné jíst jen trochu syrových potravin denně se zvyšujícím se množstvím na jaře a v létě. Nadměrná konzumace syrové potravy vede k oslabení zažívání a zcela vyhnout by se jí měli jedinci se zánětem střev. Stejně tak oslabení jedinci a lidé se sklonem k nedostatku by měli dát přednost vařené stravě. 










čtvrtek 6. února 2014

Horké nebo chladné dítě?

Základem pro diagnostiku dětí podle čínské medicíny je stanovení, jestli je dítě tzv. horké nebo chladné. Tento princip pomáhá správnému stanovéní léčby, ale je užitečný také při prevenci a to především u stravování. Vhodným zacházením s dítětem a dohledem nad jeho stravováním mu mohou rodiče pomoci rozvinout jeho potenciál a naopak vyrovnat slabé stánky.


Horké dítě: Načervenalá barva obličeje, dítěti je spíše teplo, v noci se rádo odkopává, má sklony k neklidu a rozčiluje se kvůli maličkostem. Bývá vzteklé a často hněvem celé zrudne, rádo trucuje. Kůže je často suchá, mohou se objevovat exémy, tváře jsou červené a šupinaté. Má skon k atopickému exému a zácpě.

Chladné dítě: Bledá, nažloutlá pleť v obličeji, chladné ruce a chodidla, sklony k průjmu nebo řídké stolici s nestrávenými zbytky potravin, náchylné k nachlazení.  Bývá častěji unavené a ospalé. Hodně a rádo jí.  Má často chuť na sladké, je ustrašené a vystupuje nesměle.

Vhodné obiloviny pro dítě horkého typu: dlouhozrná rýže, pšenice a špalda. Není vhodné podávat oves.

Vhodné obiloviny pro dítě chadného typu: proso, sladká rýže, amarant, polenta, ječmen, oves.


neděle 8. prosince 2013

Jak na menopauzu

Pro mladé ženy okolo 30 - 35 let je menopauza obvykle něco co se zdá  být zcela v nedohlednu. Podle TCM se už v této době rozhoduje o tom jak bude menopauza ženy v budoucnu probíhat. Životní styl v tomto procesu hraje velkou roli a ovlivňuje jestli menopauza proběhne s mírnými příznaky nebo se zásadními obtížemi.



Doporučení dle TCM:
  • vyhýbat se stavu přepracování (mentálnímu)
  • přiměřeně se hýbat, sportovat
  • nekouřit
  • alkohol konzumovat přiměřeně
  • vyhýbat se emocionálnímu stresu (to se lehce řekne :-)
  • nepít mnoho čaje a kávy
  • nejíst mnoho mléčných výrobků

pondělí 21. října 2013

Jak zmírnit příznaky PMS

Jak vypadá PMS? Pro ty co mají osobní zkušenost není potřeba popisovat, a pro ostatní šťastné zhruba takto: časté změny nálad, napětí v prsou, únava, bolesti zad, křeče v podbřišku (objevují se v době ovulace nebo kdykoliv před začátkem menstruace díky výkyvům v hladinách hormonů).


Hlavní příčiny vzniku PMS jsou dvě. První z nich je vysoká hladina prostaglandinu vzniklá nadměrnou konzumací živočišných produktů, druhou příčinou je stagnace energie Qi v játrech.

Cesta jak vyrovnat hladiny prostaglandinu je zvýšit konzumaci Omega-3 mastných kyselin a GLA olejů.
Nejlepším zdrojem Omega-3 mastných kyselin jsou ryby: losos, makrela, sardinky, dále sardel, sleď, pstruh a tuňák. Doporučuje se sníst cca 200-300g ryb týdně. Optimální je přímá konzumace potravin s obsahem Omega 3- mastných kyselin a GLA nebo případně potravinových doplňků. 

Rostlinným zdrojem Omega-3 mastných kyselin je ALA (alfa linolenová kyselina). Najdete ji ve lněném, konopném, dýňovém a řepkovém semínku, sójových bobech a vlašských ořeších, dále v  kapustě, mangoldu, petrželi a zeleném ječmeni.
GLA (kyselina gama linolenová) najdete v mateřském mléce, obsahuje ji spirulina, semena brutnáku, černý rybíz a především pupalka. Olej z těchto semen je vhodné užívat v množství 150 -300 mg denně.

Pro harmonizaci jaterní Qi je dobré konzumovat všechny typy mořských řas, účinný je např. kelp. Současně je potřeba se vyhýbat nekvalitním olejům a tukům, přejídání, nadměrné konzumaci masa, alkoholu, drogám a chemickým látkám. Nutná je také individuální úprava jídelníčku. Mně osobně po dlouhém boji všemi možnými prostředky pomohlo až vysazení lepku.

Z místních zdrojů jsou výbornými pomocníky čaje z maliníku nebo kontryhele. Užitečným analgetickým prostředkem je také obyčejný med

neděle 6. října 2013

5 pravidel dle TCM jak posílit imunitu

                                                                                                                                                                                                  

Those who act with bravery and courage will overcome diseases, while those who act out of fear will fall ill.

Inner Classic





1) Pohyb: Vhodné cvičení nebo tělesná aktivita jsou nezbytné. Ideální je praktikovat jógu, čchi-kung nebo tai-chi. Jejich nedostatek, nadměrná sexuální aktivita a přepracování imunitu oslabují.

2) Jídlo: Jíst BIO potraviny, obilí a převážně zeleninovou stravu. Nepřejídání se a jednoduchá strava posilují imunitu. Nejíst pozdě v noci. Vyvarovat se omamných látek, rafinovaných nebo chemicky kontaminovaných potravin, žluklých ořechů a semen a omezit použití olejů a tuků. Pokud jsou přítomny příznaky candidy je potřeba přísnějších dietetických opatření. 

3) Prostředí: Udržovat pořádek, příjemné bydlení a pracovní prostředí. Pro lidi s oslabenou imunitou je velmi podstatná podpora okolí. Dostatek slunečního svitu, čistý a zdravý vzduch a voda  posilují imunitu. Pokud není toto prostředí přirozeně k dispozici je dobré používat vodní filtry, vzdušné filtry, ionizéry. Vyvarovat se vystavení nadměrné vlhkosti a chránit se proti ostatním klimatickým extrémům.

4) Doplňky stravy: Syntetické vitamíny a minerály jsou vhodnější pro osoby silné konstituce, které jsou v nadbytku. Potravinové doplňky zelený ječmen, mořské řasy, chlorellu a spirulinu je vhodné užívat dlouhodobě. Klíčky jsou výborným zdrojem výživy a mohou skvěle doplnit  dietu skládající se převážně z obilí a zeleniny. Měly by být lehce povařeny a užívány střídmě osobami trpícími chladem a majícími slabou konstituci.

5) Spirituální praxe: je velmi důležitá pro dobrou imunitu. Vděčnost a odpuštění jsou základní stavební kameny. Modlitba, meditace a vizualizace podporují zkušenost průběžné obnovy a očisty. Mohou však imunitu i oslabovat v případě zkostnatělého myšlení a zvyků.


úterý 1. října 2013

Stáž v Číně 2011




Soucasti studia na TCM Institutu je kazdorocne na jare zaverecna staz v Cine. Rozhodnuti o tom ji absolvovat padlo v mem pripade velmi rychle.  Ke konci ctyrleteho studia to byla tresnicka na dortu, kterou jsem si ja ani spousta mych kolegu rozhodne nechtela nechat ujit. Navic jaky by to byl  terapeut cinske mediciny, kdyby alespon jednou za zivot nenakouknul cinskym lekarskym mistrum pod poklicku.
Nase letosni staz zacala nejdrive trochu turisticky. V Pekingu, kam jsme prileteli z Moskvy, jsme meli moznost prohlednout si  mistni pametihodnosti  jako Chram nebes, Zakazane mesto a samozrejme take se projit  po slavne cinske zdi. Soucasne jsme zacali vnimat atmosferu a kulturu zeme, ktera je od stredoevropske reality velmi vzdalena. Neobvykla monstroznost palacu, namesti a veskere mistni architektury nas prekvapovala na kazdem kroku. Cina je obrovska zeme a na svou velikost je patricne hrda. Zduraznuje ji kdekoliv je to mozne. Nouze nebyla o nejdelsi mosty, nejvetsi reky, nejvetsi namesti, nejdelsi zed nebo nejvetsi sochu bronzoveho Budhy. Pocit malosti a bezvyznamnosti jedince  v kontrastu s nekonecnym davem mistnich bylo neco na co bylo potreba si privyknout. Pro mistni, kteri nejsou zvykli vidat zapadni turisty jsme byli jako skupina “bilych tvari”obvykle exotickou atrakci. Spolecne foceni pak bylo skoro na dennim poradku.
Po ochutnani vyhlasene Pekingske kachny na posledni veceri  a rannim cviceni s mistrem Cchi- kungu jsme se z Pekingu presunuli jizneji do Nan Jingu. Zde jsme v mistni universitni nemocnici travili 3 tydny nasi praxe. Meli jsme moznost navstivit oddeleni – interny, gynekologie,vseobecneho lekarstvi, pediatrie, kozni, revmatologie, akupunktury i tuina masazi. Dopoledni praxe na oddelenich se stridala s odpolednimi prednaskami mistnich universitnich profesoru, kteri diky sve dlouholete praxi maji zkusenosti s vyucovanim nejen v Cine, ale i v ramci Evropy.  Krome nasavani novych vedomosti byl pro nas zrejme nejdulezitejsi poznatek ze staze ten,  ze 4 roky naseho studia splnily svuj ucel tedy, ze cinska medicina se v Cine praktikuje tak jak jsme ji studovali na TCM Institutu v Praze.

Jednou z lokalnich zajimavosti pro nas byla navsteva mistni bylinkarny, kde najit YAO (v cinstine se pro vyraz bylina pouziva slovo YAO, protoze se krome tradicnich bylin casto vyuzivaji zivocisne produkty, musle apod.)  v podobe stira, stonozky, susenych paruzku jelena nebylo nicim neobvyklym. Na rozdil od CR, kde se bohuzel tyto  zivocisne produkty predepisuji  v minimalni mire, protoze jejich dovoz podleha prisnym pravidlum.

Pro pacienty je v Cine ve srovnani s CR idealni situace v tom, ze lecebna pece TCM je hrazena z pojisteni. Pacienti zde maji moznost vyberu mezi zapadni a tradicni lecbou. A napriklad v pripade akupunktury dodrzuji standardne 10 po sobe jdoucich navstev, aby byl dosazen maximalni lecebny efekt teto metody. Kombinace akupunktury s moxou a tuina masazi je zde samozrejmosti. Dochazi tak k maximalizaci  ucinku akupunktury, protoze jehla bez moxy je jen polovicni uspech jak nam na prednasce vysvetlil pan doktor  Tao, ktery je povazovan za specialistu na  moxovaci techniky.



V nemocnicich byla videt uzka spoluprace zapadni medicny s tradicni cinskou, coz je dle meho nazoru idealni stav, jak spojit jedinecne benefity obou medicin ve prospech pacientova zdravi. Napriklad lecba bolesti zad, ramene, krcni patere,  ochrnuti po mozkove prihode, pareza nervus facialis byly diagnozy, ktere byly leceny akupunkturou s velkymi uspechy.

Nejneobvyklejsi byl pro nas fakt naproste ztraty soukromi pacientu. V ordinaci lekare se krome nekolika mediku a pacienta totiz obvykle vyskytovalo jeste dalsi mnostvi osob at uz rodinnych prislusniku nebo dalsich pacientu. Zvykem bylo vytvorit cekarnu primo v ordianci lekare a sledovat tak postup lecby, jeho doporuceni apod. Takto to probihalo napriklad na oddeleni gynekologie, kde velkou cast tvorily pacientky s problemem neplodnosti , chybejici menstruace ci pouze s pozadavkem na harmonizaci konstituce.

Nezanedbatelnou soucasti pobytu byla cinska kuchyne, ktera se pro nas stala na temer mesic necim co jsme si kazdodenne uzivali. Po ranu snidat ryzovou kasi  - Congee, sedet s kolegy u kulateho stolu jist hulkami a vzajemne ochutnavat vsechny mozne  mistni speciality samozrejme s ryzi jako nejcastejsi variantou prilohy, to  vse prokladat spoustou varene zeleniny se stalo brzo velmi prijemnym zvykem. Po celou dobu pobytu jsme mohli zapomenout na pecivo a kavu bez kterych si mnozi neumime beznou snidani vubec predstavit. Jidlo na ulici nebo v malinkych lokalnich restauracich chutnalo vyborne a kazdy si vybral podle sve chuti a penezenky. Ac se to zpocatku nezdalo, zpusob stravovani v Cine nam nakonec velmi vyhovoval, neumyslne jsme tak absolvovali  jarni detoxikacni program. Po navratu jsme meli par tydnu problem zvyknout si na domaci stravu a prestat snit o dobrotach ze secuanskeho kotliku nebo vybornych vientamskych polevkach.