Stránky

sobota 30. dubna 2016

Dietetické poradenství na míru


Na základě znalostí TCM, osobních  zkušeností a dlouholeté praxe jsem vytvořila individuální stravovací principy vhodné pro všechny, kteří mají zájem o kvalitní životní styl a vědí, jak velmi záleží na tom co člověk jí. Naučím vás jak si vybrat správné jídlo, pokud se stravujete v restauraci a především jak připravit jídlo vhodné pro vás sami doma. Všechna doporučení jsou sestavená individuálně dle vaší konstituce a zdravotního stavu. Díky vyvážené stravě se budete z jídla radovat, zbavíte se chuti na sladké a vaše tělo získá požadované křivky. Postupné osvojení nových stravovacích návyků, vám pomůže navrátit zdraví a postavit základy, ze kterých budete čerpat po celý život.

  Dietetická doporučení u redukce váhy:

  • diagnostika konstitučního typu a zdravotního stavu dle TCM
  • individuální stravovací doporučení (vhodné a nevhodné potraviny dle konstitučního typu) 
  • měsíční dietní plán včetně receptů, který  je sestaven na základě znalostí o nekonečném koloběhu yin a yang a termodynamickém účinku potravin
  • 4x v průběhu dodržování dietního plánu proběhne odborná konzultace   

Jak to probíhá?

Klient obdrží emailem k vyplnění dotazník a nejpozději do týdne dostane zpět vyhodnocení včetně stravovacích doporučení a receptů. Po prvním týdnu probíhá konzultace přes Skype nebo dle přání klienta, kde probereme jak se daří plán dodržovat, případně zodpovím vzniklé dotazy. Další konzulatace proběhne vždy na konci každého týdne. Tedy celkem čtyři. Účelem konzultací je mimo jiné pomoci klientovi vytrvat a motivovat k dalšímu pokračování. Díky dietnímu plánu je možné zdravou cestou zhubnout průměrně až 6 kg. Při poslední konzultaci vyhodnotíme výsledný efekt, přeměříme a porovnáme fotky před a po.

Jak to vidí klienti: 
  • paní A. 55 let - cítím se báječně, mám takový štíhlý pocit a zhubla jsem 5 kg. V těch jídlech budu pokračovat a snídaně si nechám na 100%.
  • pan M. 35 let - mám přizpůsobený jídelníček mým zdravotním problémům a tréninku na maraton, cítím se skvěle a fakt rychle hubnu.
  • paní L. 40 let - je to trošku náročnější na čas, protože je potřeba vařit, ale výsledek stojí za to, recepty jsou jednoduché na přípravu i na suroviny. Dobrý pocit a štíhlejší postava určitě stojí za to. Zhubla jsem 5 kg.
  • paní K. 34 let - jídla jsou chutná, některé jedí i děti, moc se doma neujaly oříškové svačinky :-)


    Léčebná dietetická doporučení ve speciálních případech (kojení, těhotenství, dětská výživa, dietetická podpora při léčbě pacientů)

      • diagnostika konstitučního typu a zdravotního stavu dle TCM
      • individuální stravovací doporučení (vhodné a nevhodné potraviny dle konstitučního typu a zdravotního stavu)
      • příklady vhodných receptů 

    Cena za měsíční redukční program včetně 4 konzultací (email, Skype, WhatsApp, případně i osobně dle dohody): 1800 Kč 
    Cena za vstupní konzultaci u léčebné dietetiky: 700 Kč (poradenství on-line 500 Kč)
    Cena za další konzultaci dle přání klienta: 300 Kč
    Základní dietetické poradenství (určení vhodných a nevhodných potravin, určení konstituce): 300 Kč (poradenství on-line 200 Kč)


    Pokud vás hubnutí s čínskou medicínou zaujalo, dočtete se více zde

    V případě zájmu mi prosím pište na: tcmdieteticconsultation@gmail.com nebo na Skype: TCM dietetické poradenství.

    úterý 12. dubna 2016

    Tipy na postavu do plavek

    Mnoho z nás po zimě trpí pocitem, že je potřeba pohnout s ručičkou váhy směrem doleva. Vydáváme nemalé sumy za hubnoucí přípravky, trénikové plány a zázračné dietetické rady. Výsledek často bývá nevýrazný nebo ho doprovází nevítaný jojo efekt. Dle čínské medicíny není potřeba počítat kalorie, trápit se hlady nebo dodržovat přísné diety. Jediné co je důležité je znalost základních principů fungování těla dle TCM, pravidelnost a vytrvalost. Odměnou nám bude zdravé tělo s optimální váhou a celoživotní know how jak si tuto váhu udržet. 

    Pro pochopení fungování těla dle principů TCM je důležité vědět jak funguje v těle naše energie (Qi). Není to ta samá energie o které mluvíme, když řešíme rovnici příjem potravy a její spalování při fyzické námaze. Je to energie, která je zodpovědná za naši vitalitu a kontrolu životních funkcí. Pokud je tato energie silná a tělo v rovnováze, je cesta ke snížení a udržení optimální váhy mnohem snadnější. V čínské medicíně se pro dosažení rovnováhy Qi používá akupunktura, bylinná léčba, dietetická doporučení a cvičení. Základním principem dlouhodobého zdraví je budovat a uchovávat energii Qi. A jak souvisí Qi s hubnutím? Pokud Qi může vykonávat všechny své funkce, funguje správně náš metabolismus a my se cítíme skvěle. A co naopak Qi oslabuje? Především je to nadměrný stres, emocionální nerovnováha, nedostatek nebo nadbytek spánku a nevhodná strava. Když je tělo vyčerpané máme problém se snižováním váhy, pocitem nedostatku energie a trápí nás zvýšená chuť k jídlu.

      Tipy jak posílit Qi a podpořit proces hubnutí:

    1. Jezte jídla po kterých se cítíte dobře: Pokud po jídle cítíme únavu a nadměrné nadýmání je to signál oslabeného trávení. Proto je dobré sledovat, jaká jídla nám tyto potíže způsobují a vyhýbat se jim.
    2. Jezte jídla, která obsahují Qi: K těm patří především zelenina a ovoce, celozrnné potraviny, malé množství masa, ideálně v bio kvalitě  a luštěniny. Důležité je vyhýbat se baleným, rafinovaným a umělým potravinám.
    3. Využijte účinky hořké chuti:  Je to pro hubnutí nejvhodnější chuť, protože je těžké se přejíst jídla, které chutná hořce. Navíc čistí střeva a odstraňuje toxiny z těla. K potravinám s hořkou chutí patří např. okurky, chřest, salát, červená řepa, pohanka. 
    4. Pijte teplou vodu a bylinkové čaje: Tradičním doporučením dle TCM je pít po ránu teplou vodu, protože pomáhá nastartovat organismus a vyprázdnit střeva. Naopak se nedoporučuje pít hodně při jídle, protože to zhoršuje trávení a může vést ke stagnaci. Lepší je dát si něco k pití před nebo po jídle. Pití čaje je v Číně oblíbený zvyk, který mimo jiné podporuje také hubnutí. Pokud jste snědli mastné jídlo, je dobrou volbou Pu- erh nebo zelený čaj, který Číňani obvykle pijí po jídle. Jestli trávíte čas spíše v sedavém zaměstnání a intelektuální činností tak je pro vás vhodný Jerlínový čaj.
    5. Ujistěte se, že vaše jídlo vám "nekrade Qi": Raw, studené nápoje, mražené výrobky, kofeinové nápoje kradou Qi, protože spotřebovávají více energie na jejich trávení. Když jíte tyto výrobky nebo pijete tyto nápoje vaše tělo musí spotřebovat uskladněnou Qi na jejich ohřátí  a trávení. Káva vám dá krátkodobý pocit vzpruhy, který je ovšem ukraden z dlouhodobých energetických zásob. Více o účincích kávy najdete zde.  Bohužel platí pravidlo: čím méně Qi, tím menší úbytek váhy.
    6. Řiďte se hodinami svého těla: Lidé obykle fungují tak, že si zvyknou na určitý životní rytmus a čínská medicína to plně podporuje. Pokud totiž, sledujete přirozený rytmus svého těla a pravidelně jíte a spíte, trávení a energie se podporuje. TCM používá takzvané orgánové hodiny, které popisují optimální funkce těla. Například vydatná snídaně mezi 7-9 hod., středně velký oběd a lehká večeře kolem 17 hod. jsou optimální pro správné trávení.
    7. Jezte opravdu pomalu: Často opakovaná, ale opomíjená rada a přitom velmi důležitá. Při jídle je potřeba se soustředit na to co jíme a jídlo si pomalu vychutnat. Dle TCM se doporučuje každé sousto 10 - 15x přežvýkat. Důvodem proč jíst pomalu je také fakt, že pokud pečlivě žvýkáte, je menší šance, že se budete přejídat. Toto vše podporuje zdravé trávení a ukládání cenné Qi.
    8. Spěte dostatečně: Podle orgánových hodin se naše tělo detoxikuje kolem 23 hod. a pokud se vám nepodaří dostat do postele před 23 hod nemůže proces detoxikace probíhat optimálně. Všimli jste si někdy, že když přetáhnete čas kdy jdete do postele, tak mezi 23 a 24 hod se usíná mnohem hůře? To je důvod proč je kvalitní spánek a odpočinek tak důležitý pro správné fungování metabolismu.
    9. Rozhýbejte svoji Qi: Není nutné trávit hodiny v posilovně. Dle TCM je vhodným pohybem ten, který rozhýbává Qi např. jóga, čchi-kung, tai-chi nebo dlouhé procházky. Qi lze rozhýbat i jídlem. Vhodný  je např. zelený čaj, celer, slzovka, meloun, dýně a slunečnicová semínka.

    neděle 6. března 2016

    Co by děti neměly až do 3 let jíst

    Stravování dítěte v ranném věku je z pohledu TCM velmi důležité, pokládá se zde totiž základní kámen pro budoucí zdravotní stav člověka. Dítě je podle čínské medicíny vnímáno jako nevyzrálý organismus a proto je potřeba zaměřit se na to jaké jídlo mu prospívá a jaké nikoliv. Dětské zažívání se vyvíjí až do 5-6 let věku. V tomto období můžeme buď přispět k dobrému zdraví dítěte v dospělosti nebo nevhodnou stravou hodně pokazit. 

    I pokud jste přesvědčeni, že své dítě krmíte správně nemusí tomu tak být dle pravidel čínské medicíny. Při tvorbě jídelníčku pro děti stačí držet se několika základních pravidel. Dětem vyhovují spíše jednodušší chutě a nenáročná jídla, která se mohou opakovat. Není potřeba se obávat, že dítě bude v tomto věku trpět nedostatkem pestré stravy. 
    Nejvhodnější je ovoce z domácích krajů, konzumované optimálně v době sklizně - jablka, hrušky, švestky, jahody, třešně, meruňky, bobulové ovoce a lesní plody atd. Pomáhá také vybírat jídla dle aktuální sezóny. V zimě spíš zahřívající jako polévky, přidat starším dětem trochu skořice do kaše nebo pudinku. V horkém létě lze zase nemusíte tolik omezovat čerstvou zeleninu a ovoce. Nejlepší způsob přípravy zeleniny a obilovin pro děti je vaření ve vodě. Vyměňte jogurty z lednice a chleba s "něčím" k snídani za teplou vydatnou kaši, müsli s teplým rostlinným mlékem nebo obiloviny s vařenou zeleninou a ovocem nebo různé polévky.
    Důležité je  naučit dítě správně žvýkat, můžete to zkusit společně a udělat si z toho u stolu zábavu.
    Dobře zvoleným jídlem lze také ovlivňovat charakter dítěte. Změna stravy pomáhá např. u hyperaktivity, agresivity, náladovosti, ale i u nadměrné pasivity apod. 

    Kterým potravinám je lépe se u malých dětí vyhnout (platí zvláště při nemoci)?

    • Mouka - může způsobovat alergie, především pšeničná je nejméně vhodná, protože vytváří v těle horko a hleny, optimální je vyhnout se jí do 2 let dítěte. Chleba s něčím je vhodné nahradit obilnými (jáhlová, rýžová, ovesná). Děti starší 2 let, které mají alergické reakce na pšenici často dobře snáší špaldovou mouku a těstoviny.
    • Mnoho syrového ovoce, především banány - oslabuji trávící systém a způsobují ochlazení. Pokud banány chcete podávat, je lépe je na másle lehce osmažit, ochlazující efekt nebude tak výrazný a navíc takto upravené výborně chutnají a voní.
    • Obyčejné oleje nebo rafinované a ztužené tuky - pro nejmenší děti je optimální vařit zcela bez oleje. Do hotového pokrmu lze přidat trošku kvalitního másla.
    • Ovocné šťávy - doporučuji podávat až větším dětem a ne ve velkém množství, vhodné je ředit je a podávat v pokojové teplotě, osvědčilo se mi  smíchat je v zimě s teplým čajem.
    • Syrová zelenina - stejně jako syrové ovoce oslabují zažívání dítěte, především u kojenců a batolat. Pokud dítě vykazuje známky nadbytku (agrese, hlasitý projev) nebo horka (červené tváře, chuť na chladné nápoje) je možné do stravy malé množství syrových potravin zařadit. Pokud ne, je obecně nejvhodnější tepelná úprava alespoň blanšírovaná zelenina*.  Saláty nejsou vhodné z důvodu možnosti napadení křehkého dětského organismu parazity. Pokud se tak již stane pomůže pojídat česnek. Dítěti lze podat spolu s jablkem, které zmírní jeho výraznou chuť.
    • Sůl - lze začít velmi pomalu používat po 10. měsíci. Je příliš zatěžující pro ledviny a také může způsobit omezení růstu. Jako nejvhodnější lze doporučit himalájskou sůl.
    • Cukr a ovocný cukr - vedou k zahlenění a stagnaci potravy. Vhodnou náhradou jsou rýžový, sladový, datlový nebo javorový sirup.
    • Čokoláda - obsahuje látku podobnou kofeinu s názvem theobromin a kyselinu šťavelovou, které snižují vstřebávání vápníku. Navíc rozdmýchává v dítěti Oheň a vytváří vnitřní horko a vítr.
    • Med - není vhodný nejméně do 18 měsíců, obsahuje přírodní botulin a může způsobit až smrt kojence.
    • Pohanka - je obecně vysušující a stimulující pro většinu dětí, při časté konzumaci může způsobit hyperaktivitu a nervozitu.
    • Ostrá koření

    *Jak na blanšírování - použijte tři velmi jednoduché kroky:
    1. Vhodit očištěnou a nakrájenou zeleninu do vroucí slané vody a krátce povařit na skus.
    2. Zeleninu rychle vylovit a šokově zchladit ve velkém množství ledové vody.
    3. Znovu zeleninu prohřát libovolným způsobem, ale až těsně před podáváním.


    čtvrtek 18. února 2016

    Doporučené stravování při cukrovce

    Cukrovka je stav při kterém tělo není schopno správně metabolizovat cukr. Již v klasických čínských léčebných studiích publikovaných v roce 752 byl popsán cukr v moči jako jeden z nejvýznamnějších projevů cukrovky. Doporučená léčba tehdy spočívala v konzumaci vepřové slinivky. Nejvýraznějším příznakem při tomto onemocnění je nadměrná žízeň a časté močení. Dochází k selhání funkce slinivky, která produkuje buď nedostatečné nebo neefektivně využité množství hormonu inzulínu, který kontroluje hladinu cukru v krvi. Výsledkem je hyperglykémie - nadměrný stav cukru v krvi.

    Existují 2 typy cukrovky: 


    Při prvním typu, který vzniká již v dětství, je poškozena funkce slinivky zodpovědná za produkci inzulínu a dochází tak k jeho nedostatku. Cukrovku tohoto typu je poměrně obtížné léčit, ale i zde změna stravy dokáže stav výrazně zlepšit. Běžnějším typem cukrovky je ta, která vzniká v  dospělosti. Produkce inzulinu je v tomto případě dostatečná, ale jeho využití v těle je blokováno nesprávnou stravou bohatou na tuky. (Jíst rafinovaný bílý cukr a další jednoduché cukry také přispívá ke vzniku cukrovky, protože v nadměrném množství se tento cukr mění v těle na tuk).
    Když pacient začne dodržovat nízkotučnou dietu založenou na komplexních sacharidech jako jsou nerafinované obilniny, zelenina a luštěniny a to po několik týdnů, průměrně 80% diabetiků  může (pod dohledem lékaře) přestat s aplikací inzulínu a diabetickch léků a zbylých 20% může snížit jejich dávky.  

    U obou typů cukrovky dochází ke vzniku nadměrného množství cukru v krvi, který ledviny vyměšují spolu s tekutinami a močení se tak stává frekventované a nadměrné. Pokles tekutin je často doprovázen pocity žízně, záněty, infekcemi, hubeností, červeným jazykem a dalšími příznaky, které odpovídají dle TCM stavu nedostatečnosti YIN.
    Strava bohatá na tuky, která často doprovází cukrovku způsobuje také stagnaci jater a stav nadbytku, podle teorie cyklu 5 prvků, ovlivní slezinu, která je pak méně efektivní v produkci inzulínu.

    Jednoznačným lékem je jíst méně, zvlášť potravin, které zraňují játra a oslabují slezinu. Je potřeba omezit mastné a tučné jídlo (maso, vejce, sýr, máslo, nadbytek olejů, ořechy a semena), vyhnout se denaturovaným (zbaveným přírodního stavu) potravinám jako jsou rafinovaný bílý cukr a mouka, margarínům a potravinářským přídatným látkám. Stejně tak je důležité omezit konzumaci velmi sladkých, slaných a ostrých chutí. Pravidelnost v jídle a vyhýbání se jídlu pozdě v noci je také velmi prospěšné. Malé a časté porce jídel (4x-5x denně) pomohou stimulaci inzulínu.
    Velmi užitečnou potravinou při léčbě cukrovky jsou ovesné otruby, které dokážou, díky svému vysokému obsahu minerálů, snížit hladinu cukru v krvi. Cukrovka je často doprovázena překyseleným organismem. Z tohoto důvodu doporučuji konzumovat zelené potraviny jako mladý ječmen, spirulina a chlorela.  Z olejů je nejvhodnější lněný.
    Pro úspěšnou léčbu je také důležité naučit se správně kousat. Každé sousto je potřeba cca 10x-15x rozžvýkat. Komplexní sacharidy začínají trávící proces v ústech. Při kousání se uvolňují minerály a další živiny, které tak mohou být lépe vstřebány. Pocit nasycení také sníží riziko přejídání a konzumace větších porcí než tělo skutečně potřebuje. 

    Nedostatečný typ cukrovky
    Hlavními projevy jsou malá chuť k jídlu, únava, řídká nebo vodnatá stolice, slabý pulz, bledost a sklon k introverzi. Ke zlepšení tohoto typu cukrovky je důležité všechnu zeleninu a ovoce tepelně upravit a jíst jídlo, které posílí a doplní slabou Qi ve slezině. Kvalitní mléčné produkty jsou užitečné při obecných stavech nedostatku jako křehkost, vyhublost, slabost. V případě řídké stolice nebo nadměrných hlenů je potřeba se mléčným výrobkům naopak vyhnout. Doporučit lze pouze produkty z kozího mléka.

    Nadměrný typ cukrovky:
    V tomto případě se jedná o typ pacienta, který je spíše robusního typu. Cukrovka u něj vznikla z přebytku stravování zahrnující těžká masa a tučnou stravu s nadměrnou konzumací rafinovaných potravin. Tento pacient také může mít příznaky nedostatku YIN, ale navíc trpí nadváhou a zácpou, vykazuje obecné příznaky nadbytku jako zarudlá kůže, tlustý a obvykle i nažloutlý povlak jazyka, silný pulz. Je to spíše extroverní typ osobnosti.
    Strava bohatá na potraviny jako je syrová zelenina  a ovoce  je velmi prospěšná. S výjimkou banánů, které mají výborné detoxikační vlastnosti, by mělo být ovoce spíš kyselé, protože kyselost snižuje hladinu cukru v krvi. Citróny a grapefruity působí tak rychle, že je  potřeba kontrolovat, aby dávky inzulínu nebyly zbytečně velké. Vhodnými živočišnými potravinami v umírněném množství jsou kozí mléko nebo jogurt. Ostatní živočišné produkty, uvedené níže, nejsou pro tento typ cukrovky vhodné. V některých případech jsou dobré vývary a obilné kaše - congee. Ze sladidel je možné doporučit pouze stévii a lékořicový prášek nebo čaj. Umělá sladidla, často používaná diabetiky, způsobují stagnaci jater.

    Potraviny vhodné při léčbě cukrovky:

    Obilí a luštěniny
    • jáhly
    • rýže
    • sladká rýže
    • oves
    • čerstvá kukuřice
    • pšeničné otruby
    • tofu a sojové produkty
    • fazolky mungo
    • cizrna
    Zelenina a ovoce
    • zelené fazolky 
    • mrkev
    • ředkvička
    • tuřín
    • chřest
    • yam
    • špenát
    • avokádo
    • hrušky
    • švestky
    • citróny
    • grapfruity
    • borůvky
    Živočišné produkty
    • škeble 
    • kravské mléko a jogurt
    • jehněčí ledviny
    • kuřecí, husa
    • hovězí

    Recepty:

    • Pšeničné otruby - uvařte v páře pšeničné otruby a mouku v poměru 60:40, přidejte odpovídající množství rostlinného oleje, vejce a zeleninu. Poměr pšeničných otrub snižujte podle toho jak se bude stav zlepšovat.
    • Kukuřice - v Číně se s velmi dobrými výsledy daří léčit cukrovku pomocí vařené kukuřice. 
    • Cibule - namočte 100g čerstvé cibule na 1 minutu do vařící vody. Okořeňte trochou soli a jezte 2x denně.
    • Fazole mungo - namočte 100 g fazolí přes noc, vařte ve 3 sklenicích vody na nízkém ohni, dokud boby nepopraskají, jezte přes den jako polévku.



    středa 17. února 2016

    Konzumace mléka a masa dle TCM

    Informace o tom, že mléko je potravina nezbytná pro zdravý vývoj člověka a to především dětí, že v pozdějším věku pomáhá předcházení osteoporózy a spousta dalších, nás bombardují z masmédií tak intenzivně, že většína naší populace jim bezmezně věří. Čínská medicína, která vnímá člověka jako neoddělitelnou součást přírody a úspěšně léčí již tisíce let, má na tuto skutečnost jiný pohled.



    Kravské mléko má dle účinků TCM neutrální povahu, sladkou chuť a svým působením ovlivňuje dráhy plic a žaludku. Doplňuje Qi a krev, zvlhčuje sucho.
    Problém je, že mléko, které bylo dříve používáno v malém množství jako lék k dosažení výše uvedených účinků již není to stejné mléko, které dnes prochází chemickými úpravami a pasterizací. Také kvalita života a způsob chování dobytka se dnes od minulosti dramaticky liší. 

    Mléko a mléčné výrobky se tak stávají těžce stravitelnou potravinou, která je příčinou zahlenění organismu. Mnoho dětských onemocnění především častá nachlazení, rýma, kašel a alergie má příčinu v nadměrné konzumaci mléčných výrobků. 

    Současná čínská medicína proto doporučuje konzumovat pouze malé množství mléka a mléčných výrobků v BIO kvalitě. Neobsahují pesticidy, nejsou GMO a navíc lépe chutnají. Upřednostňovány jsou také produkty z kozího a ovčího mléka, které jsou lépe stravitelné. Doporučit můžeme také čerstvé nepasterizované sýry z malých domácích chovů. Mléko lze nahradit výhodně mléky rostlinného původu. Vhodné je například rýžové, ovesné nebo mandlové, optimálně doma připravené.

    S opatrností je potřeba přistupovat k sójovým produktům, které se na první pohled zdají optimální náhražkou mléka. Bohužel sója je dnes často (v USA z 90%) geneticky modifikovaná a průmyslově upravovaná. K jejím nevýhodám patří že obsahuje goitrogeny, které negativně ovlivňují stav štítné žlázy. Dále obsahuje fytoestrogeny, které mají vliv na hladiny pohlavních hormonů. K rizikům zvýšené hladiny estrogenů patří vznik rakoviny, neplodnost a předčasné dospívání. Ze sóji se vyrábí extrudovaný sójový protein, kterým se dříve krmila domácí zvířata. Dnes jej obsahuje 60% výrobků z obchodů se zdravou výživou. Ze sójových výrobků proto lze doporučit pouze ty fermentované jako např. tempeh, miso a kvalitní sójová omáčka. Pro jejich vysoký obsah soli jsou  pro děti vhodné jen ve velmi malém množství. 

    Pro prevenci osteoporózy je důležitá pravidelná fyzická aktivita a zdravá strava. Vápník v potravě zajistí ovoce, zelenina a různá semínka a ořechy. Výborným zdrojem je černý sezam nebo sezamová pasta tahini. Tahini je možné přidávat např. do masových vývarů nebo konzumovat v arabském pokrmu zvaném hummus.

     

    Maso

    Hovězí maso také podléhá často šířenému mýtu, že je špatné pro zdraví a mnoho lidí se mu ve snaze o zdravější životní styl vyhýbá. Špatná pověst masa je zapříčiněna spíše kvalitou a nedůstojným chovem zvířat, proti němuž mnoho lidí právem protestuje a konzumace masa se raději vzdá. Z pohledu TCM je ovšem malé množství kvalitního masa z BIO chovů pro většinu lidí prospěšné neboť zahřívá a vytváří Qi a krev. Při jeho nedostatku dochází k příznakům jako jsou ztráta vitality, nesoustředěnost, únava, pocity chladu a ztráta libida. Doporučené množství BIO masa jsou 2 polévkové lžíce k obědu nebo k večeři cca 3x-4x týdně.

    Vepřové maso je  neutrální, vytváří Qi a vyživuje YIN. Pokud je konzumováno ve velkých dávkách či pravidelně vede k hromadění vody a hlenu, což způsobuje letargii, útlum a nadváhu. Konzumaci vepřového masa způsobujícího letargii využil v minulosti čínský císař. Dovolil svému lidu konzumovat pouze tento druh masa, aby jej mohl snadněji ovládat. 

    O škodlivosti masa rozhoduje kromě jeho kvality a množství také druh úpravy. Například prudké pečení přináší do těla horko, což v kombinaci s těžce stravitelným masem přispívá k překyselení organismu a z toho plynoucím vážným onemocněním. Lidé horkého typu se sklonem k hyperaktivitě a tělesným pocitům horka by měli konzumaci masa omezit. Pro ty jež často trápí únava a chlad jsou pokrmy z masa léčebným prostředkem. Podle starověkého principu "stejné uzdravuje stejné" je možné konzumovat takové části zvířat, které má člověk v nerovnováze. Například zvířecí ledviny se často konzumují v případě nedostatečnosti ledvin u pacientů. Pozor na konzumaci některých druhů masa jako například játra, která obsahují vysoké dávky toxinů, pokud nejsou v BIO kvalitě.

    Pro snazší stravitelnost je doporučováno maso vařit spolu s čerstvým zázvorem, majoránkou nebo se sušenými plody hlohu (Shan Zha).