Stránky

sobota 30. dubna 2016

Dietetické poradenství na míru


Na základě znalostí TCM, osobních  zkušeností a dlouholeté praxe jsem vytvořila individuální stravovací principy vhodné pro všechny, kteří mají zájem o kvalitní životní styl a vědí, jak velmi záleží na tom co člověk jí. Naučím vás jak si vybrat správné jídlo, pokud se stravujete v restauraci a především jak připravit jídlo vhodné pro vás sami doma. Všechna doporučení jsou sestavená individuálně dle vaší konstituce a zdravotního stavu. Díky vyvážené stravě se budete z jídla radovat, zbavíte se chuti na sladké a vaše tělo získá požadované křivky. Postupné osvojení nových stravovacích návyků, vám pomůže navrátit zdraví a postavit základy, ze kterých budete čerpat po celý život.

  Dietetická doporučení u redukce váhy:

  • diagnostika konstitučního typu a zdravotního stavu dle TCM
  • individuální stravovací doporučení (vhodné a nevhodné potraviny dle konstitučního typu) 
  • měsíční dietní plán včetně receptů, který  je sestaven na základě znalostí o nekonečném koloběhu yin a yang a termodynamickém účinku potravin
  • 4x v průběhu dodržování dietního plánu proběhne odborná konzultace   

Jak to probíhá?

Klient obdrží emailem k vyplnění dotazník a nejpozději do týdne dostane zpět vyhodnocení včetně stravovacích doporučení a receptů. Po prvním týdnu probíhá konzultace přes Skype nebo dle přání klienta, kde probereme jak se daří plán dodržovat, případně zodpovím vzniklé dotazy. Další konzulatace proběhne vždy na konci každého týdne. Tedy celkem čtyři. Účelem konzultací je mimo jiné pomoci klientovi vytrvat a motivovat k dalšímu pokračování. Díky dietnímu plánu je možné zdravou cestou zhubnout průměrně až 6 kg. Při poslední konzultaci vyhodnotíme výsledný efekt, přeměříme a porovnáme fotky před a po.

Jak to vidí klienti: 
  • paní A. 55 let - cítím se báječně, mám takový štíhlý pocit a zhubla jsem 5 kg. V těch jídlech budu pokračovat a snídaně si nechám na 100%.
  • pan M. 35 let - mám přizpůsobený jídelníček mým zdravotním problémům a tréninku na maraton, cítím se skvěle a fakt rychle hubnu.
  • paní L. 40 let - je to trošku náročnější na čas, protože je potřeba vařit, ale výsledek stojí za to, recepty jsou jednoduché na přípravu i na suroviny. Dobrý pocit a štíhlejší postava určitě stojí za to. Zhubla jsem 5 kg.
  • paní K. 34 let - jídla jsou chutná, některé jedí i děti, moc se doma neujaly oříškové svačinky :-)


    Léčebná dietetická doporučení ve speciálních případech (kojení, těhotenství, dětská výživa, dietetická podpora při léčbě pacientů)

      • diagnostika konstitučního typu a zdravotního stavu dle TCM
      • individuální stravovací doporučení (vhodné a nevhodné potraviny dle konstitučního typu a zdravotního stavu)
      • příklady vhodných receptů 

    Cena za měsíční redukční program včetně 4 konzultací (email, Skype, WhatsApp, případně i osobně dle dohody): 1800 Kč 
    Cena za vstupní konzultaci u léčebné dietetiky: 700 Kč (poradenství on-line 500 Kč)
    Cena za další konzultaci dle přání klienta: 300 Kč
    Základní dietetické poradenství (určení vhodných a nevhodných potravin, určení konstituce): 300 Kč (poradenství on-line 200 Kč)


    Pokud vás hubnutí s čínskou medicínou zaujalo, dočtete se více zde

    V případě zájmu mi prosím pište na: tcmdieteticconsultation@gmail.com nebo na Skype: TCM dietetické poradenství.

    úterý 12. dubna 2016

    Tipy na postavu do plavek

    Mnoho z nás po zimě trpí pocitem, že je potřeba pohnout s ručičkou váhy směrem doleva. Vydáváme nemalé sumy za hubnoucí přípravky, trénikové plány a zázračné dietetické rady. Výsledek často bývá nevýrazný nebo ho doprovází nevítaný jojo efekt. Dle čínské medicíny není potřeba počítat kalorie, trápit se hlady nebo dodržovat přísné diety. Jediné co je důležité je znalost základních principů fungování těla dle TCM, pravidelnost a vytrvalost. Odměnou nám bude zdravé tělo s optimální váhou a celoživotní know how jak si tuto váhu udržet. 

    Pro pochopení fungování těla dle principů TCM je důležité vědět jak funguje v těle naše energie (Qi). Není to ta samá energie o které mluvíme, když řešíme rovnici příjem potravy a její spalování při fyzické námaze. Je to energie, která je zodpovědná za naši vitalitu a kontrolu životních funkcí. Pokud je tato energie silná a tělo v rovnováze, je cesta ke snížení a udržení optimální váhy mnohem snadnější. V čínské medicíně se pro dosažení rovnováhy Qi používá akupunktura, bylinná léčba, dietetická doporučení a cvičení. Základním principem dlouhodobého zdraví je budovat a uchovávat energii Qi. A jak souvisí Qi s hubnutím? Pokud Qi může vykonávat všechny své funkce, funguje správně náš metabolismus a my se cítíme skvěle. A co naopak Qi oslabuje? Především je to nadměrný stres, emocionální nerovnováha, nedostatek nebo nadbytek spánku a nevhodná strava. Když je tělo vyčerpané máme problém se snižováním váhy, pocitem nedostatku energie a trápí nás zvýšená chuť k jídlu.

      Tipy jak posílit Qi a podpořit proces hubnutí:

    1. Jezte jídla po kterých se cítíte dobře: Pokud po jídle cítíme únavu a nadměrné nadýmání je to signál oslabeného trávení. Proto je dobré sledovat, jaká jídla nám tyto potíže způsobují a vyhýbat se jim.
    2. Jezte jídla, která obsahují Qi: K těm patří především zelenina a ovoce, celozrnné potraviny, malé množství masa, ideálně v bio kvalitě  a luštěniny. Důležité je vyhýbat se baleným, rafinovaným a umělým potravinám.
    3. Využijte účinky hořké chuti:  Je to pro hubnutí nejvhodnější chuť, protože je těžké se přejíst jídla, které chutná hořce. Navíc čistí střeva a odstraňuje toxiny z těla. K potravinám s hořkou chutí patří např. okurky, chřest, salát, červená řepa, pohanka. 
    4. Pijte teplou vodu a bylinkové čaje: Tradičním doporučením dle TCM je pít po ránu teplou vodu, protože pomáhá nastartovat organismus a vyprázdnit střeva. Naopak se nedoporučuje pít hodně při jídle, protože to zhoršuje trávení a může vést ke stagnaci. Lepší je dát si něco k pití před nebo po jídle. Pití čaje je v Číně oblíbený zvyk, který mimo jiné podporuje také hubnutí. Pokud jste snědli mastné jídlo, je dobrou volbou Pu- erh nebo zelený čaj, který Číňani obvykle pijí po jídle. Jestli trávíte čas spíše v sedavém zaměstnání a intelektuální činností tak je pro vás vhodný Jerlínový čaj.
    5. Ujistěte se, že vaše jídlo vám "nekrade Qi": Raw, studené nápoje, mražené výrobky, kofeinové nápoje kradou Qi, protože spotřebovávají více energie na jejich trávení. Když jíte tyto výrobky nebo pijete tyto nápoje vaše tělo musí spotřebovat uskladněnou Qi na jejich ohřátí  a trávení. Káva vám dá krátkodobý pocit vzpruhy, který je ovšem ukraden z dlouhodobých energetických zásob. Více o účincích kávy najdete zde.  Bohužel platí pravidlo: čím méně Qi, tím menší úbytek váhy.
    6. Řiďte se hodinami svého těla: Lidé obykle fungují tak, že si zvyknou na určitý životní rytmus a čínská medicína to plně podporuje. Pokud totiž, sledujete přirozený rytmus svého těla a pravidelně jíte a spíte, trávení a energie se podporuje. TCM používá takzvané orgánové hodiny, které popisují optimální funkce těla. Například vydatná snídaně mezi 7-9 hod., středně velký oběd a lehká večeře kolem 17 hod. jsou optimální pro správné trávení.
    7. Jezte opravdu pomalu: Často opakovaná, ale opomíjená rada a přitom velmi důležitá. Při jídle je potřeba se soustředit na to co jíme a jídlo si pomalu vychutnat. Dle TCM se doporučuje každé sousto 10 - 15x přežvýkat. Důvodem proč jíst pomalu je také fakt, že pokud pečlivě žvýkáte, je menší šance, že se budete přejídat. Toto vše podporuje zdravé trávení a ukládání cenné Qi.
    8. Spěte dostatečně: Podle orgánových hodin se naše tělo detoxikuje kolem 23 hod. a pokud se vám nepodaří dostat do postele před 23 hod nemůže proces detoxikace probíhat optimálně. Všimli jste si někdy, že když přetáhnete čas kdy jdete do postele, tak mezi 23 a 24 hod se usíná mnohem hůře? To je důvod proč je kvalitní spánek a odpočinek tak důležitý pro správné fungování metabolismu.
    9. Rozhýbejte svoji Qi: Není nutné trávit hodiny v posilovně. Dle TCM je vhodným pohybem ten, který rozhýbává Qi např. jóga, čchi-kung, tai-chi nebo dlouhé procházky. Qi lze rozhýbat i jídlem. Vhodný  je např. zelený čaj, celer, slzovka, meloun, dýně a slunečnicová semínka.

    neděle 6. března 2016

    Co by děti neměly až do 3 let jíst

    Stravování dítěte v ranném věku je z pohledu TCM velmi důležité, pokládá se zde totiž základní kámen pro budoucí zdravotní stav člověka. Dítě je podle čínské medicíny vnímáno jako nevyzrálý organismus a proto je potřeba zaměřit se na to jaké jídlo mu prospívá a jaké nikoliv. Dětské zažívání se vyvíjí až do 5-6 let věku. V tomto období můžeme buď přispět k dobrému zdraví dítěte v dospělosti nebo nevhodnou stravou hodně pokazit. 

    I pokud jste přesvědčeni, že své dítě krmíte správně nemusí tomu tak být dle pravidel čínské medicíny. Při tvorbě jídelníčku pro děti stačí držet se několika základních pravidel. Dětem vyhovují spíše jednodušší chutě a nenáročná jídla, která se mohou opakovat. Není potřeba se obávat, že dítě bude v tomto věku trpět nedostatkem pestré stravy. 
    Nejvhodnější je ovoce z domácích krajů, konzumované optimálně v době sklizně - jablka, hrušky, švestky, jahody, třešně, meruňky, bobulové ovoce a lesní plody atd. Pomáhá také vybírat jídla dle aktuální sezóny. V zimě spíš zahřívající jako polévky, přidat starším dětem trochu skořice do kaše nebo pudinku. V horkém létě lze zase nemusíte tolik omezovat čerstvou zeleninu a ovoce. Nejlepší způsob přípravy zeleniny a obilovin pro děti je vaření ve vodě. Vyměňte jogurty z lednice a chleba s "něčím" k snídani za teplou vydatnou kaši, müsli s teplým rostlinným mlékem nebo obiloviny s vařenou zeleninou a ovocem nebo různé polévky.
    Důležité je  naučit dítě správně žvýkat, můžete to zkusit společně a udělat si z toho u stolu zábavu.
    Dobře zvoleným jídlem lze také ovlivňovat charakter dítěte. Změna stravy pomáhá např. u hyperaktivity, agresivity, náladovosti, ale i u nadměrné pasivity apod. 

    Kterým potravinám je lépe se u malých dětí vyhnout (platí zvláště při nemoci)?

    • Mouka - může způsobovat alergie, především pšeničná je nejméně vhodná, protože vytváří v těle horko a hleny, optimální je vyhnout se jí do 2 let dítěte. Chleba s něčím je vhodné nahradit obilnými (jáhlová, rýžová, ovesná). Děti starší 2 let, které mají alergické reakce na pšenici často dobře snáší špaldovou mouku a těstoviny.
    • Mnoho syrového ovoce, především banány - oslabuji trávící systém a způsobují ochlazení. Pokud banány chcete podávat, je lépe je na másle lehce osmažit, ochlazující efekt nebude tak výrazný a navíc takto upravené výborně chutnají a voní.
    • Obyčejné oleje nebo rafinované a ztužené tuky - pro nejmenší děti je optimální vařit zcela bez oleje. Do hotového pokrmu lze přidat trošku kvalitního másla.
    • Ovocné šťávy - doporučuji podávat až větším dětem a ne ve velkém množství, vhodné je ředit je a podávat v pokojové teplotě, osvědčilo se mi  smíchat je v zimě s teplým čajem.
    • Syrová zelenina - stejně jako syrové ovoce oslabují zažívání dítěte, především u kojenců a batolat. Pokud dítě vykazuje známky nadbytku (agrese, hlasitý projev) nebo horka (červené tváře, chuť na chladné nápoje) je možné do stravy malé množství syrových potravin zařadit. Pokud ne, je obecně nejvhodnější tepelná úprava alespoň blanšírovaná zelenina*.  Saláty nejsou vhodné z důvodu možnosti napadení křehkého dětského organismu parazity. Pokud se tak již stane pomůže pojídat česnek. Dítěti lze podat spolu s jablkem, které zmírní jeho výraznou chuť.
    • Sůl - lze začít velmi pomalu používat po 10. měsíci. Je příliš zatěžující pro ledviny a také může způsobit omezení růstu. Jako nejvhodnější lze doporučit himalájskou sůl.
    • Cukr a ovocný cukr - vedou k zahlenění a stagnaci potravy. Vhodnou náhradou jsou rýžový, sladový, datlový nebo javorový sirup.
    • Čokoláda - obsahuje látku podobnou kofeinu s názvem theobromin a kyselinu šťavelovou, které snižují vstřebávání vápníku. Navíc rozdmýchává v dítěti Oheň a vytváří vnitřní horko a vítr.
    • Med - není vhodný nejméně do 18 měsíců, obsahuje přírodní botulin a může způsobit až smrt kojence.
    • Pohanka - je obecně vysušující a stimulující pro většinu dětí, při časté konzumaci může způsobit hyperaktivitu a nervozitu.
    • Ostrá koření

    *Jak na blanšírování - použijte tři velmi jednoduché kroky:
    1. Vhodit očištěnou a nakrájenou zeleninu do vroucí slané vody a krátce povařit na skus.
    2. Zeleninu rychle vylovit a šokově zchladit ve velkém množství ledové vody.
    3. Znovu zeleninu prohřát libovolným způsobem, ale až těsně před podáváním.