Stránky

úterý 20. února 2018

Borůvkové muffiny bez lepku, cukru, vajec a mléčných výrobků

Pokud stejně jako já dodržujete určitá dietní omezení a čas od času vás honí mlsná, možná se tento recept bude hodit. :-) Je to docela rychlovka a výsledek předčí očekávání.



Co budete potřebovat:
  • 4 vejce (nahradila jsem tzv. náhražkou vajec, možná by šel použít i banán, vyzkouším příště)
  • 1/2 hrnku rozpuštěného kokosového oleje, lze dát i ghee
  • 1/4 hrnku jablečného pyré bez cukru
  • 1/3 hrnku medu (dala jsem míň a nejsou moc sladké)
  • 2 lžičky vanilky
  • 2 lžičky Bio jablečného octa
  • 2/3 hrnku kokosové  mouky
  • 1/2 lžičky sody
  • 1/4 lžičky soli
  • 1/2 hrnku borůvek (čerstvé lepší, ale v nouzi lze použít mražené)
  1. Troubu zapnout na 180 stupňů.
  2. Do velké  mísy smíchat vejce, kokosový olej, jablečné pyré, med, vanilku a jablečný ocet.
  3. Přidat kokosovou mouku, sodu, sůl a promíchat. Přidat borůvky a znova promíchat.
  4. Hotové těsto rozdělit do plechu na pečení muffinů nebo jako já v nouzi do papírových košíčků. Neplnit až nahoru, ale jen do 2/3.
  5. Pečte cca 17 minut. 
Dobrou chuť!

úterý 6. února 2018

Příčiny vzniku alergií a astmatu u dětí


Důvod vzestupu atopie ve všech rozvinutých zemích není zcela jasný. Jako zajímavá se jeví tzv. "teorie hygieny". Dle této teorie jako malé děti vyrůstáme v mnohem čistějším prostředí než dříve, nejsme vystavení tolika bakteriím, a tudíž se náš imunitní systém řádně nevyvíjí. Proto imunitní systém reaguje na běžné podněty, se kterými se potkáváme v každodenním životě, i když by neměl. Patří mezi ně zvířata (srst, peří, sliny), roztoči (nebo přesněji jejich výměšky) a pyl. Velmi pravděpodobně zde hraje roli i očkování. Díky velkému množství používaných vakcín (a jejich čím dál více) se děti nenakazí běžnými dětskými infekcemi (spalničky, plané neštovice, zarděnky atd.) a jejich imunitní systém se řádně nevyvíjí. Z pohledu čínské medicíny tyto dětské nemoci (zejména ty s vyrážkou) ve skutečnosti posilují imunitní systém dítěte a zbavují jej nadbytečného horka. S takovým množstvím očkování se imunitní systém nevyvíjí správně a dítě reaguje na běžné podněty alergickou reakcí.


Příčiny vzniku dětských alergií lze rozdělit do třech hlavních skupin:

Jako první příčinu lze označit nevhodnou stravu. U dítěte pravděpodobně došlo k příliš rychlému nebo nevhodnému zavádění pevné stravy. Pokud postupujeme pomalu a zavádíme jednu potravinu po druhé můžeme snadno vypozorovat jestli některá z nich nezpůsobuje problémy. Pokud se reakce objeví je vhodné počkat do doby než trávení dítěte dospěje. V případě, že to neuděláme, tělo nedokáže potravinu přijmnout a bude na ni reagovat negativně. Příznivému stavu neprospívá ani nadměrná konzumace cukrovinek a sladkostí. Ty způsobí oslabení sleziny a v těle se začne hromadit vlhkost. K té se postupně přidá i horkost a na tomto podkladu se velmi dobře daří kvasinkám a plísním, které se pak dostávají ze střev ven do těla, což způsobí zvýšenou propustnost střev. V krevním oběhu pak dochází k vyvolání imunitních nebo alergických reakcí. Další příčinou vzniku alergií je nadužívání antibiotik, která přispívají k přemnožení kvasinek a plísní. Samostnou kapitolou je slabý imunitní systém z důvodu oslabené konstituce rodičů v době početí. Tuto příčinu západní medicína označuje jako genetický vliv. Pokud měl jeden z rodičů oslabenou konstituci je 30% šance, že dítě bude trpět stejným problémem. Pokud tomu tak bylo u obou rodičů, pravděpodobnost je již 50%. Ať už dojde ke vzniku alergie nebo ekzému z jakéhokoliv důvodu je správná strava nezbytným předpokladem pro další úspěšnou léčbu. K té se využívají obvykle bylinky případně akupunktura a baňkování.


Alergické astma je velmi časté dětské onemocnění a je na vzestupu ve všech rozvinutých zemích. Nazývá se také "časným astmatem”, protože začíná již brzy v dětství. Alergeny vstupují přes nos do průdušek a u citlivých jedinců spustí alergickou odpověď. Děti, které trpí alergickým astmatem, jsou označovány za "atopické". Atopie není nemoc, ale tendence k rozvoji jedné ze tří nemocí. Jsou to alergické astma, atopický ekzém, nebo alergická rýma. Tito jedinci mají výrazně zvýšenou hladinu IgE, který spouští alergickou reakci, jež způsobuje bronchokonstrikci (zúžení průdušek) a tudíž dušnost. IgE také způsobuje "explozi" žírných buněk v průduškách s uvolněním histaminu a prostaglandinu. Ty zase způsobí komplexní zánětlivou reakci, která vede ke chronickému stavu charakterizovanému přecitlivělostí průdušek, sekrecí hlenu a ztluštěním (a proto zúžením) průdušek.

Užívání antibiotik často podporuje vznik zbytkové škodliviny ve formě hlenů, protože sice zahubí bakterie, ale nepročistí horkost a ani nepřemění hleny. Rodiče pak mají pocit, že se dítě uzdravilo (horečka opadne), zatímco se ve skutečnosti v plicích usazují zbytkové hleny. Vznik zbytkové škodliviny je u dětí velmi běžný, a to zejména při použití antibiotik na infekci horních cest dýchacích. Zbytková škodlivina může být zadržována v plicích, v dutinách, v uších nebo v krku. Díky ní dochází u dítěte k opakovaným infekcím horních cest dýchacích. Pokud jsou znovu použita antibiotika, jen se tím zbytková škodlivina upevní, čímž vzniká začarovaný kruh a zhoršení celé situace. V mnoha případech se pak později u dítěte diagnostikuje "astma" a nasadí bronchodilatancia (léky rozšiřující průdušky, tj. úlevová antiastmatika) a inhalační steroidy - zejména pokud dítě kašle během noci. A to je velká škoda, neboť tím je dítě odsouzeno k letům inhalování steroidů kvůli něčemu, co ve skutečnosti není "astma", ale prostá obstrukce dýchacích cest plic hleny. Čínská medicína je v těchto případech velmi efektivní a může dítě od mnoha let inhalování steroidů zachránit. 

středa 29. listopadu 2017

Podzimní polévka z mrkve, batátů a zázvoru

Protože kromě dýní jsou na podzim mojí velkou láskou také batáty, podělím se s vámi o recept na výbornou a přitom jednoduchou polévku z batátů, mrkve a zázvoru.

Zeleninové polévky jsou velmi vhodné v chladném období jako snídaně nebo rychlá večeře. Krásně posílí trávení, které pak bude odolnější proti nepříznivým vlivům počasí. Chuť mrkve a batátů bude výraznější díky opečení v troubě. Zázvor zase přidá jemnou ostrost a v podzimním počasí příjemně zahřeje!


Účinky z pohledu čínské medicíny:
Mrkev - její harmonická chuť posiluje trávení
Batáty - posilují slezinu a doplňují energii Qi
Zázvor - vyhání z těla chlad a vlhkost, čímž posiluje jeho obranyschopnost
Kajenský pepř - zahřívá střed, rozpouští chlad


Doba přípravy: 10 minut
Doba vaření: 1 hodina
Porce: 4

Budete potřebovat:
  • 1 velký batát
  • 2 hrnky mrkve
  • 1 lžíce rostlinného oleje
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 2 lžíce sekaného zázvoru
  • 1 litr vývaru
  • špetku kajenského pepře
  • sůl a pepř 


Předehřejte troubu na 200 stupňů a připravte si na plech pečící papír. Nakrájejte batáty a mrkev na středně velké kostky a rozložte je na plech. Pečte  po dobu 20-25 minut, až bude zelenina měkká.
Zahřejte rostlinný olej ve velkém hrnci na středním ohni. Nakrájejte cibuli a česnek, přidejte  do hrnce a restujte za stálého míchání 2-3 minuty. Přidejte zázvor, batáty, mrkev, špetku kajenského pepře a  vše promíchejte. Poté přidejte zeleninový vývar a nechte 2 minuty vařit. Snižte teplotu na minimum a nechte vařit 30 minut. Na konec polévku rozmixujte pomocí tyčového mixéru. Ochuťte solí a pepřem.

Dobrou chuť!

pátek 15. září 2017

Jak se stravovat na podzim

Podle tradiční čínské medicíny (TCM) je svět harmonickou entitou, kde všechny živé bytosti  žijí ve vztahu se svým okolním prostředím. Od dávných časů se Číňané snaží vysvětlit tyto složité jevy pomocí teorií o yinu a yangu nebo pěti elementů. Člověk je součástí tohoto systému a přírody. Je ovlivňován, ať už přímo nebo nepřímo, změnami počasí, kterým se musí přizpůsobovat. V současné  moderní době se k těmto změnám přidává také používání klimatizace a ústředního topení.


Podzim je čas sklizně a dozrávání, stromy ztrácejí své listy a příroda se pomalu připravuje na zimní spánek.  Horké léto střídá chladný podzim a vše se obrací dovnitř a připravuje na drsnou zimu. Jídlo, které jíme má v tomto období velký význam, aby se tělo mohlo na nadcházející změnu připravit.

Podle TCM patří podzim k orgánu plic, který rovněž řídí kůži, dýchací systém, metabolismus tělních tekutin, krevní oběh a imunitu.  

Podzimní suché a větrné počasí obvykle způsobí: pocit sucha v krku, suchý kašel a nos, popraskané rty, drsnou kůži, padání vlasů a suchou stolici. Sucho často ovlivní kromě plic také jejich párový orgán tlusté střevo. Naše strava by proto měla v tomto období podporovat tvorbu tělních tekutin a jejich zvlhčující efekt v těle.

Doporučené potraviny na podzim

Vhodnými potravinami v tomto období jsou: bílá houba, hlíva, žampiony, ořechy a semena, hrušky, dýně, med. Obecně se doporučuje jíst více potravin s kyselou svíravou chutí, která pomáhá uzavírat póry a pomáhá tělu odolávat chladu. Na podzim naše tělo potřebuje extra tekutiny, aby se bránilo vlivu suchého prostředí. Vhodným způsobem jak je doplnit jsou obilné kaše k snídani a zeleninové polévky k večeři.  Nejvhodnější tepelnou úpravou je na podzim dlouhé vaření.
  

Potraviny vhodné při jednotlivých obtížích:

Suchost: tofu, tempeh, vajíčka, vepřové maso a ořísky.
Kašel: jehněčí, piniové oříšky, kuřecí vývary, ječmen, batáty nebo vejce.
Pokud se jedná o kašel bez hlenů můžete zkusit popíjet čaj nebo vodu s medem.

Dalším doporučením, kterým je možno se řídit, je jíst na podzim bílé a bílo zelené potraviny:
  • Kysané zelí, nakládaná zelenina, jablka.
  • Šípky, pórek, květák, bílá ředkev, ředkvičky, cibule, křen, pažitka, česnek.
  • Hrušky, jablka, citrony, broskve, hroznové víno (dobré na pročištění střev – zejména červené hrozny).
  • Kroupy, jáhly, rýže.
  • Zaječí maso, sýry s modrou plísní.
  • Mátový čaj, chilli, zázvor a nápoje z něj.

Nejdůležitějším doporučením ovšem je jídlo si užít, a proto se podělím o jednoduchý recept na mou oblíbenou dýňovou polévku.


Dýňová polévka

Budete potřebovat:
  • střední dýně Hokaido
  • mrkev
  • cibule
  • čerstvý zázvor
  • olivový olej
  • dýňový olej (není nutné)
  • sůl

Příprava jídla:
1. Dýni omyjeme, zbavíme semínek a nakrájíme na menší kostičky (Hokaido není potřeba loupat).
2. Na pánvi rozehřejeme trochu olivového oleje, přidáme nakrájenou cibuli, osolíme a smažíme do zlatova. Přidáme dýni, nakrájenou mrkev a nastrouhaný zázvor. Orestujeme do poloměkka.
3. Dýni přesuneme do hrnce, přelijeme vodou a vaříme do změknutí.
4. Rozmixujeme ručním mixérem do hladka a podáváme zakáplé dýňovým olejem.

Dobrou chuť!