Stránky

pondělí 27. února 2017

Dietetická typologie u dětí

Dětský organismus má oproti dospělým tu výhodu, že není tolik poznamenán vnějšími vlivy jako jsou emoce, nadměrně užívané léky nebo nezdravé jídlo. Pokud dítě onemocní, obvykle bývá nástup nemoci dramatický, ale uzdravení je mnohem rychlejší než u dospělého. Nicméně i přesto je dětské zdraví křehké a je proto vhodné, zvláště u malých dětí, dbát na správné stravování. Mnoho současných zdravotních problémů jako jsou kožní nemoci, astma, alergie, zácpa, problémy se spánkem, bolesti uší nebo hyperaktivita je způsobeno právě nesprávnou stravou. Stanovení konstitučního typu dítěte vám do budoucna pomůže určit k jakým onemocněním má  sklony a jak mu  můžete přizpůsobit stravu. Toto platí tím spíše pokud dítě trápí některý z uvedených problémů. Změna stravy, i když vím, že to někdy bývá nelehký oříšek, se vám vrátí v podobě zdravého dítěte.

Znát konstituční typ dítěte je důležité, protože takto můžete nastavit jídelníček vhodný přesně pro něj. Nejdůležitější výhodou je ale to, že díky těmto znalostem můžete pomoci léčit aktuální onemocnění nebo ještě lépe do budoucna jim předcházet. Každému typu  vyhovuje a pomáhá něco jiného. U zdravých dětí se obecně se dá říct, že do cca 6 let (je to doba do kdy se vyvíjí zažívání) je nejvhodnější tzv. “posilovat střed”. Toho lze dosáhnout nejlépe když dítko nebude jíst příliš mnoho mléčných výrobků, tučných jídel, masa, vajec, cukru a sladkostí. Nedoporučuji také studené džusy, syrovou zelenina, příliš mnoho sýrů a překvapivě zmrzlinu. Jako matka dvou malých prcků vím, že je obtížné toto vše dítěti zcela odepřít a z mého pohledu to není ani vhodné řešení. Mohlo by to totiž do budoucna způsobit dítěti trauma a při první příležitosti se plně vymknout kontrole. Optimálním způsobem jak kontrolovat dítěti příjem sladkostí je, sledování jeho stolice. Pokud je pevná a tvarovaná, podáváte převážně vhodnou stravu a tudíž dítěti můžete, kousek dobroty nebo zmrzliny v horkém létě, dopřát. Pokud stolice vypadá kašovitě. Je na místě zpřísnit dohled nad tím co dítěti dovolíte jíst a co už ne.

Základní pravidla dětského stravování dle TCM:
  • jídlo a pití by měly být jednoduché a chutné
  • nemělo by být syrové, studené a tučné
  • jídlo by mělo být snadno stravitelné
  • jídlo by mělo být spíš měkké nebo tekuté a pokud možno teplé
  • používat ostrá koření není vhodné
  • jíst tak akorát množství - ani málo ani moc
   
Dle TCM rozlišujeme 5 dětských konstitučních typů:
    
Horký typ:  
Toto dítě je většinou hubené a celkově jakoby přehřáté.  Působí nervózním dojmem a může se u něj projevovat podrážděnost až agresivita. Má suché vlasy i kůži.  V noci se hodně potí, mívá často horké dlaně. Spánek bývá neklidný, mívá živé sny. Je divoké, chvilku neposedí, špatně se koncentruje. Miluje zmrzlinu a chladné nápoje.
   
      Chladný typ:  
Tento typ dětí mívá hubené tělo, tenké končetinymá často studené ruce a nohyPleť bývá matná, snadno se potí. Sklon k zimomřivosti, chybí mu energie. Mívá řídkou stolici. Působí ne příliš aktivním dojmem, snadno se unaví a často bývá nemocné. Má rádo sladkosti.
 
Vlhký typ:
Toto dítě mívá často oteklý obličej s mastnou kůží, ochablé svalstvo a působí jakoby otekle. Často trpí nadváhou a problémy s trávením, jeho svalstvo je ochablé. Má velký apetit, bývá nápadně klidné a rychle se unaví. Jeho oblíbeným jídlem jsou mléčné výrobky a sladkosti.

Nadbytečný typ: 
Dítě s nadbytkem energie, kterému chybí vypínací knoflík. Je to typický dětský workoholik, kterého všechno zajímá a všemu chce přijít na kloub, špatně večer usíná. Mívá oteklé tělo nebo obličej, tmavé kruhy pod očima, suché vlasy. Svaly a šlachy bývají slabé. Je náchylné k infekčním onemocněním. 

        Nedostatečný typ:
Těmto dětem jakoby chybí energie a radost ze života. Jsou bledé a působí otekle. Bývají  často unavené a nesoustředěné, mluví pomalu. Obvykle bývají hubené a mají slabé končetiny. Trpí zimomřivostí a bolestmi hlavy. Sladkosti a mléčné výrobky jsou jejich nejoblíbenějším jídlem.
  

sobota 18. února 2017

Kurkumové zlaté mléko

Úžasný recept, který vás skvěle zahřeje a navíc má spoustu léčebných účinků.

Kurkuma: pálivá, hořká a teplá. Zrychluje krev a uvolňuje menstruaci, rozhýbává Qi a tiší bolest, rozptyluje větrnou vlhkost, léčí chybějící menstruaci (amenorhea), bolestivou menstruaci, bolesti a otoky po úrazu, bolest v břiše a bolestivé zablokování z větrné vlhkosti atd.

Skořice: pálivá, sladká a horká. Doplňuje yang, zahřívá slezinu a žaludek, odstraňuje akumulace a mrazení, léčí studené končetiny, bolest břicha, průjem, studenou bolest beder a kolen, zablokovanou menstruaci atd.

 Potřebujete (množství pro 2 osoby):
  • 2 hrnky rostlinného mléka (používám mandlové nebo ovesné)
  • 1 čajová lžička nasekané kurkumy (lze použít i kvalitní prášek) 
  • špetka pepře
  • 2 čajové lžičky medu
  • 1 čajová lžička skořice

Návod:
Mléko, kurkumu, pepř a skořici dáte do malého hrnce a necháte vařit až se všechny ingredience spojí. Pak přecedíte, přidáte med a hotovo. Nahoru lze ještě posypat troškou skořice.

Dobrou chuť!

TIP: Pokud přidáte zázvor bude mít mléko kořeněnější chuť podobně jako Chai tea. A pozor, kurkuma barví všechno, takže opatrně :-)

pátek 4. listopadu 2016

Doporučené stravování při onemocnění štítné žlázy

Onemocnění štítné žlázy patří mezi nejčastější endokrinní choroby a podle některých údajů postihuje až 30 % evropské populace. V ČR tímto onemocněním trpí až 5x více žen než mužů. Může se projevit zvětšením štítné žlázy - strumou, změnami funkce štítné žlázy, a to jak ve smyslu zvýšené funkce (hypertyreóza), tak ve smyslu snížené funkce (hypotyreóza), záněty štítné žlázy a nádory.


Štítná žláza patří k žlázám s vnitřní sekrecí, produkujících hormony, konkrétně tyroxin T4 a trijodtyronin T3. Hormony štítné žlázy jsou zodpovědné za termoregulaci, rychlost metabolických dějů, podílí se také na růstu.  Přeměna z T4 na T3 se odehrává v játrech, slezině a dalších orgánech.


Dle TCM hrají při poruchách štítné žlázy největší roli ledviny.  Souvisí to s věkem a změnou poměru yin a yang. Dále je důležitá kondice jater, které často trpí nadbytkem stresu, negativními emocemi a hněvem, což způsobuje stagnace. Významnou roli hraje také orgán srdce, jehož nerovnováha může způsobit jak hypo tak hyperfunkci. Slezina oslabená nadměrným přemítáním, vysokou pracovní zátěží, nevhodnou a nepravidelnou stravou zase produkuje hlen TAN a vlhkost, což se projeví jako uzly a zvětšená štítná žláza.


Důležitou podmínkou pro správné fungování štítné žlázy je dostatek jódu. Na jeho užívání existuje spousta názorů a teorií, zda je vhodné užívat či nikoliv. Dle mého názoru je optimální zlatá střední cesta. Přesně se ví, že nadměrné množství vede k hyperfunkci štítné žlázy. Nedostatek jódu vede naopak k hypofunci. 
Dle teorie TCM má strava zahrnovat všech 5 chutí, tj. i slanou chuť. Užitečné jsou v tomto případě kvalitní mořské ryby a řasy např. Kelp a celkově výživa hraje zásadní roli. Jednostranný způsob stravování může mít velký vliv na poruchy štítné žlázy. Problém nevyvážené stravy je podstatný zejména u dětí. U dospělých se až tak dramaticky neprojevuje. Je to z toho důvodu, že děti, které jsou velice aktivní díky nadbytku yangu. Ten umožňuje jejich vysokou aktivitu, která je udržována obsahem jódu ve výživě. Tzn, že hlavně pro těhotné ženy a děti do 7 let je nedostatek jódu nebezpečný  – mohou nastat komplikace v těhotenství, hrozí kretenizmus atd. 
Strava by měla být pestrá s dostatečným přísunem jódu z přírodních zdrojů. Vhodná je také konzumace jodizované soli. V současné době je možné koupit nerafinovanou mořskou sůl s přídavkem mořských řas.  Jen upozornění, při zvýšené činnosti štítné žlázy (hyperthyreóze) by jód neměl být užíván!

Hypertyreóza je onemocnění charakterizované zvýšenou funkcí štítné žlázy, která produkuje větší množství tyreoidálních hormonů a současně zvýšená reakce periferních tkání na tyto hormony. Nejčastější formou hypertyreózy je Gravesova-Basedowova choroba. Postihuje 4-5x častěji ženy než muže, vyskytuje se především v mladším věku.

Projevy hyperfunkce dle TCM:
  • horkokrevnost
  • nadměrné pocení
  • třes končetin
  • nervozita, jakoby zrychlené chování
  • bušení srdce (palpitace, tachykardie)
  • hubnutí
  • porucha soustředění
  • nepravidelná menstruace, snížené krvácení
Hypotyreóza je onemocnění charakterizované sníženou funkcí štítné žlázy. Příčinou nedostatečné funkce štítné žlázy může být zánět štítné žlázy, stavy po operaci štítné žlázy, po léčbě radiojódem, při dlouhodobém nedostatku jódu nebo po ozáření krku z nejrůznějších příčin.

Projevy hypofunkce dle TCM:
  • únava tělesná či mentální
  • zimomřivost
  • sklon k otokům
  • suchá kuže
  • zácpa
  • myxedém 
  • padání vlasů
  • nadměrné menstruační krvácení 

Doporučené stravování při poruchách štítné žlázy

 

Potraviny nevhodné při snížené funkci:

Strumigeny jsou látky, které mohou narušit činnost štítné žlázy a způsobit její zvětšení. Od tohoto jevu pochází jejich název, protože zvětšené štítné žláze se odborně říká struma (neboli hezky česky se používá výraz vole).
Vařením se snižuje účinek strumigenů na štítnou žlázu.  Vařit by se měly v osolené vodě, solí s přídavkem jódu (jód nedovolí strumigenům obsadit receptory ve štítné žláze a škodit).

Lilkovita zelenina: vědci potvrzují, že tato zelenina může způsobit zdravotní problémy jako záněty, alergie a autoimunitní onemocnění jako je Hashimotova tyreoiditida a revmatoidní artritida.

Vhodné je přejít rovněž na bezlepkovou stravu, což znamená vypustit veškeré pečivo a tradiční těstoviny. A nahradit je přílohami typu pohanka, kvalitní celozrnná rýže, amarant, quinoa, případně pečenými batáty. K snídani jsou vhodné ovesné vločky, protože i když patří k obilovinám s obsahem lepku, prospívají štítné žláze.
Z luštěnin jsou vhodné všechny typy čočky, fazole a cizrna. Cizrna je výborná například v orientální pomazánce zvané hummus. Pokud nechcete nahradit mléčné výrobky rostlinnými alternativami (pozor ne sójou), preferujte varianty zakysaných mléčných výrobků a pokud možno z kozího nebo ovčího mléko.
Do jídelníčku zařaďte pravidelně listové saláty, protože podporují tvorbu krve a osvěžují játra.   Vyhýbejte se sladkostem, alkoholu, zpracovaným potravinám, čím čistější vaše strava bude, tím větší je šance na úspěch.

Seznam nevhodných potravin:
  • strumigeny: 
    • sója, sojové mléko, tofu (velmi silně strumigenní)
    • zelenina: zelí (i kysané), ružičková kapusta, tuřín, květák, kapusta, brokolice, pekingské zelí, kedlubny, umírněně lze konzumovat rajčata, špenát, ředkvičky, cibulku a hrách
    • ovoce: jahody, broskve
    • oříšky: burské a piniové
    • byliny: lopuch, echinacea, ženšen, aloe vera a pískavice
    • mléko (díky obsahu kaseinu, mléčné bílkovině)
    • jáhly (díky mnoha pozitivním účinkům lze doporučit občasnou konzumaci)
    • hořčičné semínko,  hořčice, křen
  • lepek, bílkoviny v potravinách zpracované z pšenice, ječmene, žita a jiných obilovin
  • tuky jako je máslo, majonéza, margarín a mastné kusy masa
  • cukry (sladké pečivo, apod.); smažené jídlo (obsahuje příliš sodíku); příliš mnoho vlákniny (jen s mírou); káva a alkohol, průmyslově zpracované potraviny
  • lilkovita zelenina: brambory, rajčata, papriky, lilek, goji/kustovnice

Potraviny vhodné při snížené funkci:
  • makrela ideálně čerstvá, případně mražená, sardinky, platýz
  • mořské řasy
  • čerstvý sýr
  • třešně, meruňky, banány, avokádo, jablka a maliny
  • polníček, mrkev, červená řepa a petržel
  • ovesné vločky - prospívají štítné žláze
  • chlorella, spirulina, omega 3 a 6 nenasycené mastné kyseliny
  • badyán, černé datle, fenykl, muškátový oříškek, pepř, hřebíček, koprové semínko, vlašské ořechy
  • sladké brambory (batáty nejsou strumigeny)
  • aronie

Zajímavý je rovněž tyrosin, který patří mezi 22 základních aminokyselin. Konkrétně mezi ty neesenciální, což znamená, že tělo si jej dokáže samo vyrobit, z fenylalaninu za přispění enzymu fenylalanin hydroxylázy, a není tedy závislé na jeho příjmu ze stravy. Ve štítné žláze pak z tyrosinu a jódu vznikají již výše zmíněné hormony trijodtyronin T3 a tyroxin T4.
Pokud jeho množství navýšíme v konzumované stravě mělo by dojít také k nárůstu hormonů T3 a T4.

Vhodné přírodní zdroje tyrosinu: čočka, fazole, kvasnice, avokádo, mrkev, řepa, petržel, zelená paprika, kvalitní sýr, hovězí, kuřecí, krůtí maso, ryby, vejce, banány, dýňová, sezamová semínka, mandle

Potraviny nevhodné při zvýšené funkci štítné žlázy:
  • rafinované potraviny, jako jsou bílý chléb, těstoviny, cereálie, sladkosti a nezdravé tuky - nasycené
  • potraviny a nápoje s vysokým obsahem nasycených tuků - červené maso, drůbeží tuk, zpracované maso, plnotučné mléko, žloutky, máslo a smažené potraviny
  • tuky jako je margarín, máslo či majonéza jsou obzvláště škodlivé pro vaše srdce
  • káva a alkohol
  • přidané cukry, jako třtinový cukr, rýžový sirup, med a kukuřičný sirup, mohou také zhoršit váš zdravotní stav
Léčbu můžeme podpořit rovněž i obklady z mrkve či tvarohu, kdy na krk přikládáme nastrouhanou mrkev, obvážeme a hodinu v teple odpočíváme. Tvarohový zábal funguje na stejném principu, jen místo mrkve plátno potíráme tvarohem. Ten obsahuje dostatečné množství vápníku, který jde štítné žláze k duhu.


Jak lze dále posílit imunitu:
  • snažit se vyhýbat nadměrnému přetěžování (mnoho pacientů si stěžuje, že po stavu extrémního přetížení začaly vznikat imunitní postižení)
  • vyřešit emoční problémy
  • nepodceňovat vhodné stravování
 
Čchi-kung zvuky

Na plíce je zvuk ššššššššš zpívat 36x denně, na játra je zvuk Xuuuuuuuu .... Zvuky rozvibrují tkáně.  Když z toho odstraníme emoce, vzteky, že jsme se tehdy nedokázali obhájit, někoho poslat do háje nebo někomu říci, že ho máme rádi - to všechno se nám tam uložilo.