Dietetická
doporučení dle čínské medicíny přináší spoustu praktických rad využitelných pro
moderní zdravý životní styl. Nejedná se o dogmatickou dietu, která vyžaduje jíst jen bambusové výhonky a tofu. Její poznatky jsou aplikovatelné v jakékoliv kuchyni. Stačí mít základní znalosti o potravinách jako je jejich teplota a chuť, správném způsobu přípravy a jejich sezónním využití. Je logické, že
potraviny, které konzumujeme v jejich sezóně nebo ty, které jsou vypěstovány v
domácích podmínkách přispějí k dobré kondici organismu lépe než např. dovážené
citrusové plody a rajčata ze supermarketu. O tom, že tato doporučení fungují se nejlépe přesvědčíme tak, když zkusíme nějakou dobu jíst jinak a zdravěji a naše tělo nám pak samo naznačí jaké jídlo mu vyhovuje a které naopak ne. Výsledky stravování dle čínské medicíny pravděpodobně neuvidíte za pár týdnů, ale jakmile jich jednou dosáhnete budou přetrvávat po celý život.
Pravidlo, že v
jednoduchosti je síla, lze uplatnit i v čínské medicíně, proto si vybíráme
taková jídla po kterých nám je lépe než před nimi.
Základní
pravidla zdravého stravování dle TCM:
1. Preference vařené zeleniny a
tepelně upraveného ovoce
2. Ovoce a zelenina našich
zeměpisných šířek – ideálně v BIO kvalitě
3. Maso ANO v rozumném množství
(ideálně vařené nebo dušené s přidáním čerstvého zázvoru pro zvýšení
stravitelnosti)
4. Potraviny jíst pokud možno
čerstvé – preference sezónní stravy
5. Nevynechávat snídaně (ideální je
snídat polévku, zeleninová jídla, obilná jídla se zeleninou, s
vejcem nebo ořechy, zelenina s luštěninami nebo obilná kaše s kompotem)
6. Chut' na sladké zahnat
slunečnicovými semínky nebo sušeným ovocem a ořechy
7. Po ránu na lačno vypít hrnek
převařené vody z vodovodu, lze popíjet kdykoliv během dne
8. Vyhýbat se mraženým potravinám a
jejich ohřívání nebo vaření v mikrovlnné troubě
9. Eliminovat mléčné výrobky a fast
food
10. Pestrá a pravidelná strava (3x –
4x denně)
11. Každé sousto pořádně 10x až 15x rozžvýkat
Čínská
medicína nenabízí pouze universální rady o stravování, ale zaměřuje se mnohem
hlouběji. Přináší individuální stravovací doporučení dle konstituce
každého jedince. A rovněž stravovací doporučení v případě nemoci.
Základních
typů fyzické konstituce je 6 a pro každý z nich platí jiná stravovací pravidla.
Tímto se čínská medicína odlišuje od jakýchkoliv jiných dietetických doporučení
či programů, které jsou obvykle pro všechny stejné.
Jak "posílit střed"?
V čínské
medicíně je kladen velký důraz na funkční zažívání a trávení. V tradičním
čínském pojetí je zodpovědný za tuto funkci orgán sleziny a žaludku. Pro
posílení těchto orgánů by se měly konzumovat především vařené a lehce
stravitelné pokrmy. Použité potraviny by měly spadat převážně do
skupiny neutrálních a teplých potravin a měla by u nich
převládat jemně sladká chuť. Všechny tyto požadavky
splňují např. plnohodnotné obilniny, mnoho druhů zeleniny, luštěniny,
maso a ryby.
5 kroků k
posílení středu:
- Začít den správnou snídaní - nejvhodnější čas pro snídani je mezi 7 a 9 hodinou. Snídaně nemusí být velké jídlo, ale měla by zajistit dostatečnou energii pro dopolední aktivity. Je dobré přihlédnout k sezóně, což znamená že chladnější jídla jako ovoce nebo jogurt mohou byt konzumovány v teplejším počasí a teplá jídla jako kaše a polévky spíše při chladnějším.
- Pár rychlých nápadů na výběr: ovesná kaše s jablky a skořicí, rýžová kaše s meruňkami a mandlemi, míchaná vejce s rukolou nebo špenátem, miso polévka s tofu, ovocný salát s ořechy.
- Vyhýbat se velkým jídlům pozdě v noci - konzumace velkých jídel pozdě v noci před spaním oslabuje zažívací systém, protože jeho energie je v tuto dobu téměř na minimu. Zažívací problémy, které tak vznikají se projevují pocitem nafouknutí a plnosti po ránu a mohou vést k chronickým zažívacím problémům.
- Jíst pravidelně - nepravidelná strava a množství jídla jsou škodlivá pro efektivní fungování zažívání. Není potřeba striktně dodržovat čas, ale vynecháváni jídel, pocity vyhladovění a následného přejídání mají za následek oslabené zažívání.
- Dostatečný přísun tekutin - malé množství teplé tekutiny (např. zelený čaj) spolu s jídlem posilují efektivní trávení, nicméně více než jeden nebo 2 šálky tekutiny obzvláště pokud jsou ledově vychlazené zažívání poškozují. Ideální je konzumovat tekutiny mezi jídly v teplé nebo pokojové teplotě. Malé množství vína má zahřívací efekt, pokud se konzumuje spolu s jídlem.
- Užít si jídlo - je důležité nezapomínat na to, že naše tělo je nastaveno k tomu, aby si jídlo užilo. Náš jazyk je předurčen k tomu, aby si vychutnal různé chuti a naše smysly vnímají vůně a produkují sliny. Posedět si v pohodě u snídaně, obědvat v klidu mimo pracovní stůl a večer si užít jídlo s rodinou bez sledování televize posílí naši radost z jídla a rovněž poslouží k lepšímu a zdravějšímu zažívání.