Stránky

středa 17. února 2016

Konzumace mléka a masa dle TCM

Informace o tom, že mléko je potravina nezbytná pro zdravý vývoj člověka a to především dětí, že v pozdějším věku pomáhá předcházení osteoporózy a spousta dalších, nás bombardují z masmédií tak intenzivně, že většína naší populace jim bezmezně věří. Čínská medicína, která vnímá člověka jako neoddělitelnou součást přírody a úspěšně léčí již tisíce let, má na tuto skutečnost jiný pohled.



Kravské mléko má dle účinků TCM neutrální povahu, sladkou chuť a svým působením ovlivňuje dráhy plic a žaludku. Doplňuje Qi a krev, zvlhčuje sucho.
Problém je, že mléko, které bylo dříve používáno v malém množství jako lék k dosažení výše uvedených účinků již není to stejné mléko, které dnes prochází chemickými úpravami a pasterizací. Také kvalita života a způsob chování dobytka se dnes od minulosti dramaticky liší. 

Mléko a mléčné výrobky se tak stávají těžce stravitelnou potravinou, která je příčinou zahlenění organismu. Mnoho dětských onemocnění především častá nachlazení, rýma, kašel a alergie má příčinu v nadměrné konzumaci mléčných výrobků. 

Současná čínská medicína proto doporučuje konzumovat pouze malé množství mléka a mléčných výrobků v BIO kvalitě. Neobsahují pesticidy, nejsou GMO a navíc lépe chutnají. Upřednostňovány jsou také produkty z kozího a ovčího mléka, které jsou lépe stravitelné. Doporučit můžeme také čerstvé nepasterizované sýry z malých domácích chovů. Mléko lze nahradit výhodně mléky rostlinného původu. Vhodné je například rýžové, ovesné nebo mandlové, optimálně doma připravené.

S opatrností je potřeba přistupovat k sójovým produktům, které se na první pohled zdají optimální náhražkou mléka. Bohužel sója je dnes často (v USA z 90%) geneticky modifikovaná a průmyslově upravovaná. K jejím nevýhodám patří že obsahuje goitrogeny, které negativně ovlivňují stav štítné žlázy. Dále obsahuje fytoestrogeny, které mají vliv na hladiny pohlavních hormonů. K rizikům zvýšené hladiny estrogenů patří vznik rakoviny, neplodnost a předčasné dospívání. Ze sóji se vyrábí extrudovaný sójový protein, kterým se dříve krmila domácí zvířata. Dnes jej obsahuje 60% výrobků z obchodů se zdravou výživou. Ze sójových výrobků proto lze doporučit pouze ty fermentované jako např. tempeh, miso a kvalitní sójová omáčka. Pro jejich vysoký obsah soli jsou  pro děti vhodné jen ve velmi malém množství. 

Pro prevenci osteoporózy je důležitá pravidelná fyzická aktivita a zdravá strava. Vápník v potravě zajistí ovoce, zelenina a různá semínka a ořechy. Výborným zdrojem je černý sezam nebo sezamová pasta tahini. Tahini je možné přidávat např. do masových vývarů nebo konzumovat v arabském pokrmu zvaném hummus.

 

Maso

Hovězí maso také podléhá často šířenému mýtu, že je špatné pro zdraví a mnoho lidí se mu ve snaze o zdravější životní styl vyhýbá. Špatná pověst masa je zapříčiněna spíše kvalitou a nedůstojným chovem zvířat, proti němuž mnoho lidí právem protestuje a konzumace masa se raději vzdá. Z pohledu TCM je ovšem malé množství kvalitního masa z BIO chovů pro většinu lidí prospěšné neboť zahřívá a vytváří Qi a krev. Při jeho nedostatku dochází k příznakům jako jsou ztráta vitality, nesoustředěnost, únava, pocity chladu a ztráta libida. Doporučené množství BIO masa jsou 2 polévkové lžíce k obědu nebo k večeři cca 3x-4x týdně.

Vepřové maso je  neutrální, vytváří Qi a vyživuje YIN. Pokud je konzumováno ve velkých dávkách či pravidelně vede k hromadění vody a hlenu, což způsobuje letargii, útlum a nadváhu. Konzumaci vepřového masa způsobujícího letargii využil v minulosti čínský císař. Dovolil svému lidu konzumovat pouze tento druh masa, aby jej mohl snadněji ovládat. 

O škodlivosti masa rozhoduje kromě jeho kvality a množství také druh úpravy. Například prudké pečení přináší do těla horko, což v kombinaci s těžce stravitelným masem přispívá k překyselení organismu a z toho plynoucím vážným onemocněním. Lidé horkého typu se sklonem k hyperaktivitě a tělesným pocitům horka by měli konzumaci masa omezit. Pro ty jež často trápí únava a chlad jsou pokrmy z masa léčebným prostředkem. Podle starověkého principu "stejné uzdravuje stejné" je možné konzumovat takové části zvířat, které má člověk v nerovnováze. Například zvířecí ledviny se často konzumují v případě nedostatečnosti ledvin u pacientů. Pozor na konzumaci některých druhů masa jako například játra, která obsahují vysoké dávky toxinů, pokud nejsou v BIO kvalitě.

Pro snazší stravitelnost je doporučováno maso vařit spolu s čerstvým zázvorem, majoránkou nebo se sušenými plody hlohu (Shan Zha).