Stránky

sobota 17. září 2016

Rychlý zeleninový boršč



Ingredience na 4 porce:

3 střední červené řepy
150 g bílého hlávkového zelí
1 mrkev
1 petržel
1 cibule
2 stroužky česneku
2 bobkové listy
5 kuliček pepře
5 kuliček nového koření
nať čerstvé petrželky
sůl




Příprava:
Očištěnou mrkev, petržel a červenou řepu nakrájíme na kostky, cibuli nakrájíme na tenké plátky. Zelí nakrájíme na malé čtverečky, které oddělíme od sebe. Nejdříve uvaříme červenou řepu v 1 litru studené osolené vody. Po 10 minutách přidáme pokrájenou mrkev, petržel, 2 stroužky česneku vcelku, nakrájenou cibuli a koření. Nakonec přidáme zelí. Vše povaříme 10 minut. Na závěr zdobíme čerstvou petrželkou.

Labužníci mohou dochutit umeoctem nebo kvalitní sójovou omáčkou.

Účinky dle TCM: 
řepa - doplňuje krev, vhodná při neklidu, nespavosti a zácpě
mrkev - doplňuje játra, zlepšuje zrak, pomáhá při trávení, zácpě, zastavuje kašel
petržel - pomáhá při nachlazení "z ofouknutí" - uvařit spolu se zázvorem, při bolestech kloubů 
bílé hlávkové zelí - pročišťuje horko, pomáhá při potížích s močením 
cibule - posiluje yang, pomáhá při kašli a trávení 
česnek - zahřívá střed, posiluje žaludek, pomáhá při trávení a hubí parazity


Dobrou chuť!