Protože kromě dýní jsou na podzim mojí velkou láskou také batáty, podělím se s vámi o recept na výbornou a přitom jednoduchou polévku z batátů, mrkve a zázvoru.
Zeleninové polévky jsou velmi vhodné v chladném období jako snídaně nebo rychlá večeře. Krásně posílí trávení, které pak bude odolnější proti nepříznivým vlivům
počasí. Chuť mrkve a batátů bude výraznější díky opečení v troubě. Zázvor zase přidá jemnou ostrost a v podzimním počasí příjemně zahřeje!
Účinky z pohledu čínské medicíny:
Mrkev - její harmonická chuť posiluje trávení
Batáty - posilují slezinu a doplňují energii Qi
Zázvor - vyhání z těla chlad a vlhkost, čímž posiluje jeho obranyschopnost
Kajenský pepř - zahřívá střed, rozpouští chlad
Doba přípravy: 10 minut
Doba vaření: 1 hodina
Porce: 4
Budete potřebovat:
- 1 velký batát
- 2 hrnky mrkve
- 1 lžíce rostlinného oleje
- 1 cibule
- 1 stroužek česneku
- 2 lžíce sekaného zázvoru
- 1 litr vývaru
- špetku kajenského pepře
- sůl a pepř
Předehřejte
troubu na 200 stupňů a připravte si na plech pečící papír. Nakrájejte batáty a
mrkev na středně velké kostky a rozložte je na plech. Pečte po dobu 20-25 minut, až bude zelenina měkká.
Zahřejte
rostlinný olej ve velkém hrnci na středním ohni. Nakrájejte cibuli a česnek,
přidejte do hrnce a restujte za stálého
míchání 2-3 minuty. Přidejte zázvor, batáty, mrkev, špetku kajenského
pepře a vše promíchejte. Poté přidejte
zeleninový vývar a nechte 2 minuty vařit. Snižte teplotu na minimum a nechte
vařit 30 minut. Na konec polévku rozmixujte pomocí tyčového mixéru. Ochuťte
solí a pepřem.
Dobrou chuť!