Stránky

pondělí 21. října 2013

Jak zmírnit příznaky PMS

Jak vypadá PMS? Pro ty co mají osobní zkušenost není potřeba popisovat, a pro ostatní šťastné zhruba takto: časté změny nálad, napětí v prsou, únava, bolesti zad, křeče v podbřišku (objevují se v době ovulace nebo kdykoliv před začátkem menstruace díky výkyvům v hladinách hormonů).


Hlavní příčiny vzniku PMS jsou dvě. První z nich je vysoká hladina prostaglandinu vzniklá nadměrnou konzumací živočišných produktů, druhou příčinou je stagnace energie Qi v játrech.

Cesta jak vyrovnat hladiny prostaglandinu je zvýšit konzumaci Omega-3 mastných kyselin a GLA olejů.
Nejlepším zdrojem Omega-3 mastných kyselin jsou ryby: losos, makrela, sardinky, dále sardel, sleď, pstruh a tuňák. Doporučuje se sníst cca 200-300g ryb týdně. Optimální je přímá konzumace potravin s obsahem Omega 3- mastných kyselin a GLA nebo případně potravinových doplňků. 

Rostlinným zdrojem Omega-3 mastných kyselin je ALA (alfa linolenová kyselina). Najdete ji ve lněném, konopném, dýňovém a řepkovém semínku, sójových bobech a vlašských ořeších, dále v  kapustě, mangoldu, petrželi a zeleném ječmeni.
GLA (kyselina gama linolenová) najdete v mateřském mléce, obsahuje ji spirulina, semena brutnáku, černý rybíz a především pupalka. Olej z těchto semen je vhodné užívat v množství 150 -300 mg denně.

Pro harmonizaci jaterní Qi je dobré konzumovat všechny typy mořských řas, účinný je např. kelp. Současně je potřeba se vyhýbat nekvalitním olejům a tukům, přejídání, nadměrné konzumaci masa, alkoholu, drogám a chemickým látkám. Nutná je také individuální úprava jídelníčku. Mně osobně po dlouhém boji všemi možnými prostředky pomohlo až vysazení lepku.

Z místních zdrojů jsou výbornými pomocníky čaje z maliníku nebo kontryhele. Užitečným analgetickým prostředkem je také obyčejný med