Stránky

sobota 17. září 2016

Jak léčit stravou nespavost


Spánek dle TCM souvisí s přirozeným rytmem střídání  yin a yang, které jsou svými protiklady a jeden bez druhého nemohou být. V noci když spíme, je dominantní yin, ve dne když jsme aktivní dominuje yang. Nespavost je příznakem nerovnováhy této  proměny.  O nespavosti mluvíme v případě, že jsou problémy s usínáním, příliš mělký spánek, který může být rušen sny nebo se budíme v brzkých ranních hodinách. Nejhorším stádiem je  totální nespavost.



Vzniká při častých emocionálních výkyvech, nevhodném stravování, z přepracování, úzkosti a oslabené konstituci např. při dlouhodobém onemocnění. Druhotnou příčinou mohou být   např. chronické bolesti. Nejvhodnější doba pro zdrávý spánek je podle orgánových hodin mezi 23.- 1. hod. Tento čas je ideální pro první nejhlubší fázi spánku, kdy dochází ke psychickému zpracování vjemů dne. Tato doba odpovídá dráze žlučníku, která hraje velkou roli v odstranění toxických látek z těla. Lidé cítí také potřebu krátkého spánku mezi 11. a 1. hod., která odpovídá dráze srdce. Srdce je chrámem pro "duši Shen", která řídí spánek. 

Dietetická doporučení pro zdravý spánek:

Vyhnout se mnoha ingrediencím v jídle, velmi ostrým jídlům, rafinovanému cukru, alkoholu, kávě, pozdnímu nebo nočnímu jídlu. Vydatné večeře mohou způsobit nespavost a nekonečné přemítání myšlenek během dne. 
Následující potraviny snižují pocit nervozity, léčí nespavost a zklidňují ducha.

Obilí: celozrnná pšenice (tlumí neklid způsobený horkem), hnědá rýže a ovesné vločky jemně zklidňují ducha.
Houby: Poria cocos (pornatka kokosová), Ling zhi (japonsky Reishi) pomáhá při nespavosti a neurózách. Tradičně byla používána taoistickými mnichy k uklidnění ducha i mysli a současně ke zlepšení duševní výkonnosti.
Ovoce: citron (uklidňuje ducha), hroznové víno a šťáva z červených hroznů
Zelenina: červená řepa (optimální je z ní připravovat boršč)
Semínka: chia mají uklidňující efekt
Koření: kopr, bazalka obojí lze použít jak do jídla nebo jako čaj
Bylinky: heřmánek, šípky - obsah vitamínu C zklidňuje nervy
Živočišné podukty: kvalitní horké mléko  s medem před spaním je tradiční lidový recept na nespavost (vhodné při příznacích nedostatku)

TIP: Pijte chryzantémový čaj
Chryzantémový čaj se dle TCM tradičně používá při léčbě nespavosti. V Číně jej pijí denně, aby si udrželi zdravá játra. Osvěžující nápoj z květů chryzantémy játra urovnává a stahuje a má rovněž protizánětlivé účinky, zabraňuje infekcím dýchacích cest a tlumí bolest hlavy. Doporučuje se podávat v průhledné sklenici. Pohled na rozvinuté chryzantémové květy v nálevu působí harmonizačně a je vhodný i pro děti.

Nespavost mívá dle TCM obvykle těchto 6 příčin:
Nedostatek yinu/krve jater:
Příčina: Silné emoční vyčerpání, úbytek nebo nedostatečná tvorba krve. Nedostatečná výživa od ledvin.
Příznaky: Závratě, tinitus, noční pocení, podrážděnost, hojné snění, náměsíčnost, noční můry, šeroslepost, bolesti hlavy, nepravidelná menstruace, bledý či červený jazyk.
Léčba potravinami: Vepřové maso, akrtyčoky, hroznové víno.

Stagnace jater vedoucí ke vzniku "ohně"
Příčina: Výbuchy hněvu, které souvisí s játry mohou ovlivnit tok energie qi a způsobit stagnaci jater. Stagnace qi vede k oslabené cirkulaci krve do srdce, které je zodpovědné za kvalitu spánku. Se stagnací qi se horko nebo oheň hromadí v játrech, což vede k příznakům horka v horním zářiči, neboť horko má přirozenou tendenci stoupat.
Příznaky: Bolesti hlavy, stoupající nitrooční tlak, vysoký krevní tlak, tinitus, hořká chuť v ústech, červený jazyk. Obtíže při usínání a spánek je rušen mnoha sny.
Léčba potravinami: Chryzantémový a mátový čaj, zlepšují tok qi v játrech. Jako prevence pomáhá vyhnout se těžkým, smaženým a kořeněným jídlům.

Horký TAN
Příčina: Nezdrženlivost a nepravidelnost v jídle oslabují zažívání. Stejně tak strava bohatá na cukry a tuky umožňuje vlhkosti shromažďovat se v těle a způsobovat stagnaci. 
Příznaky: Špatné trávení, tlak na hrudi či v břiše, reflux, závratě, pocit těžké hlavy a nepříjemné pocity na hrudníku. Vznik podrážděnosti a nespavosti, kolísání psychického stavu.
Léčba potravinami: Ředkev

Nedostatečnost sleziny a srdce
Příčina: Dříve zmíněný syndrom oheň jater ovlivní funkci sleziny, která je dle TCM zodpovědná za trávení. Pokud slezina nedokáže vytvořit dost výživy pro srdce, ovlivní to i mentální stav člověka.
Příznaky: Problémy s usínáním, lehký spánek snadno se probudí. Zapomětlivost, bušení srdce a zažívací potíže, jako je břišní distenze a řídká stolice. Únava, slabost, nechutenství, bledý jazyk.
Léčba potravinami: Uvařte si vývar z vepřových žeber s čínským jamem a longanem.

Nerovnováha srdce a ledvin
Příčína: Pokud je yin ledvin v nedostatku např. z důvodu vyššího věku nedokáže regulovat srdeční yang. Výsledkem je narušení rovnováhy yin a yang.
Příznaky: Bušení srdce, závratě, hučení v uších, noční pocení, bolesti beder a kolen, neplodnost, obvykle načervenalý jazyk.

Nedostatek qi srdce a plachý žlučník
Příčiny: Uvedené syndromy oheň jater a horký TAN mohou vést  ke vzniku tohoto stavu.
Příznaky: Nervozita, plachost, nedostatek motivace, nadměrné pocení, pocit bušení srdce, dušnost a nespavost (předčasné buzení), strach spát o samotě, bledý jazyk.
 

Rychlý zeleninový boršč



Ingredience na 4 porce:

3 střední červené řepy
150 g bílého hlávkového zelí
1 mrkev
1 petržel
1 cibule
2 stroužky česneku
2 bobkové listy
5 kuliček pepře
5 kuliček nového koření
nať čerstvé petrželky
sůl




Příprava:
Očištěnou mrkev, petržel a červenou řepu nakrájíme na kostky, cibuli nakrájíme na tenké plátky. Zelí nakrájíme na malé čtverečky, které oddělíme od sebe. Nejdříve uvaříme červenou řepu v 1 litru studené osolené vody. Po 10 minutách přidáme pokrájenou mrkev, petržel, 2 stroužky česneku vcelku, nakrájenou cibuli a koření. Nakonec přidáme zelí. Vše povaříme 10 minut. Na závěr zdobíme čerstvou petrželkou.

Labužníci mohou dochutit umeoctem nebo kvalitní sójovou omáčkou.

Účinky dle TCM: 
řepa - doplňuje krev, vhodná při neklidu, nespavosti a zácpě
mrkev - doplňuje játra, zlepšuje zrak, pomáhá při trávení, zácpě, zastavuje kašel
petržel - pomáhá při nachlazení "z ofouknutí" - uvařit spolu se zázvorem, při bolestech kloubů 
bílé hlávkové zelí - pročišťuje horko, pomáhá při potížích s močením 
cibule - posiluje yang, pomáhá při kašli a trávení 
česnek - zahřívá střed, posiluje žaludek, pomáhá při trávení a hubí parazity


Dobrou chuť!

neděle 28. srpna 2016

Pravé andaluské Gazpacho

Gazpacho Andaluz (4 osoby – 1litr):


  • 1 kg zralých rajčat
  • 1 zelená paprika
  • půl menší okurky
  • půl cibule
  • 50 g starší bagety
  • 1 stroužek česneku
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 3 lžíce bíleho octa
  • 1 lžička soli
  1. Rajčata oloupat jako brambory
  2. Bagetu namočit do vody a vymačkat
  3. Všechny suroviny rozmixovat
  4. Přidat olej a ocet a znova rozmixovat
  5. Pokud je příliš husté můžete přidat trochu studené vody
  6. Dát do lednice a servírovat studené. 
Rajčata patří k ochlazujícím potravinám, proto se Gazpacho výborně hodí pro horké letní dny. Navíc pomáhají jako prevence proti vráskám.
Není vhodné pro osoby s chladnou konstitucí a při nedostatečnosti qi a krve.

Dobrou chuť!

pátek 19. srpna 2016

Ideální drink, když vás honí mlsná



Recept je jednoduchý a výsledkem je nasládlý drink, který vás zbaví chuti na sladké, pokud se snažíte zhubnout nebo držíte dietu bez cukru.  

Potřebujete: 
1/4 hlávky červeného nebo bílého zelí
1/4 červené cibule
2 mrkve
Vařte v 1 hrnku vody a pak oceďte. Vývar můžete popíjet během dne a zeleninu sníst k  večeři.



Účinky dle TCM:
  • zelí - zahřívá, má sladko - ostrou chuť, zvlhčuje střeva, prospívá žaludku a zlepšuje zažívání, odstraňuje zácpu, pomáhá zbavit se parazitů, zlepšuje pleť
  • červená cibule - ostrá, ovlivňuje plíce, zahřívá, rozhýbává stagnace, čaj z cibule působí zklidňujícím účinkem
  • mrkev - neutrální povaha, sladká chuť, prospívá plícím, posiluje slezinu, zlepšuje funkci jater, podporuje odstranění škodlivin, pomáhá odstranit kameny a nádory, zlepšuje stav horka v žaludku, pálení žáhy, pomáhá při průjmu a odstranění parazitů

středa 17. srpna 2016

Hubnutí dle konstitučního typu

Chcete zdravě zhubnout pár kilo a přemýšlíte jak? Všude narážíte na spoustu jednostranných diet nebo extrémních výživových směrů a vy stále nemáte motivaci a  chuť začít. Individuální dietní plán je vhodný pro ty, kteří hledají cestu po které se budou moci vydat a držet se jí,  bez jojo efektů, po celý život. Stanovení konstitučního typu zajistí, že dietní plán odpovídá potřebám vašeho těla. Chutná jídla, která se naučíte připravovat oceníte kdykoliv i po skončení diety a udržíte si "štíhlý pocit" jak jej popisují moji klienti.


 Individuální dietní plán pro všechny co:

  • nechtějí při hubnutí trpět hlady
  • nechtějí opakovaný jojo efekt 
  • nechtějí počítat kalorie 
  • chtějí individuální přístup a motivaci
  • chtějí hubnout zdravě
  • chtějí vypadat mladě
  • chtějí lehce detoxikovat tělo
  • mají rádi zdravé a chutné jídlo
  • se chtějí naučit vnímat potřeby svého těla 
  • chtějí najít cestu jak se stravovat zdravě a udržet štíhlou linii po celý život

Jak program probíhá?

Po vyhodnocení vaší konstituce, na základě vyplněného dotazníku, dostanete menu na celý měsíc, včetně receptů na přípravu. Je důležité dodržovat stanovená jídla, nepřejídat se, ale zároveň nemít pocit hladu. Při hubnutí s čínskou medicínou nepočítáte kalorie ani není potřeba vážit přesné množství potravin které sníte, což je pohodlné a nevytváří to zbytečný stres.

Dietní doporučení jsou sestavena na základně znalostí principů čínské medicíny. Pracují s harmonií prvků yin a yang, která je pro správné fungování těla důležitá. Pro stanovení vhodných jídel se používá termodynamických vlastností jednotlivých potravin  (tedy jejich tepelného působení v těle), dále jejich chuť a tropismus, což určuje kterou dráhu či orgán ovlivňují. Nezbytným předpokladem pro dosažení optimální rovnováhy je tzv. posílení středu, na což klade čínská medicína velký důraz. Zodpovědnost za tuto funkci má v tělě orgán sleziny a žaludku. Pro posílení těchto orgánů je vhodné konzumovat především vařené a lehce stravitelné pokrmy. Použité potraviny by měly spadat převážně do skupiny neutrálních a teplých potravin a měla by u nich převládat jemně sladká chuť.

Jídelníček se na začátku pro odlehčení skládá z jednoduchých jídel. Převážně jde o tepelně upravenou zeleninu a ovoce, obiloviny, luštěniny, semínka. Postupně se přidávají rozmanitější jídla, trocha lehkého masa a čerstvého ovoce. Nezanedbáváme polévky, které jsou zvlášť v zimním období neocenitelné. V jídelníčku naopak nenajdete rafinované cukry, bílou mouku a také mléčné výrobky jsou omezené na minimum. Všechna jídla jsou připravována z čerstvých, snadno dostupných a finančně nenáročných potravin. Zdravé jídlo si může dopřát každý jen je potřeba vědět jak na to.

První 2 týdny jsou zaměřené na posílení středu, lehkou detoxikaci organismu a jeho celkové vyladění, další 2 týdny podporují individuální konstituci.

Po skončení programu zaznamenáte nejen úbytek váhy, ale také zlepšení zdravotních obtíží jako jsou únava, nadýmání, průjmy, otoky, pocity zahlenění, gynekologické problémy, kožní obtíže a spousta dalších.

Zaujal vás můj přístup k hubnutí? Více se dozvíte zde.

pondělí 1. srpna 2016

Jak se zbavit parazitů

Porozumět  napadení parazity je klíčovým předpokladem dobrého zdraví a silné imunity. V současné době se dostává toto téma do popředí a lidé si začínají všímat příznaků vedoucích k zjištění přítomnosti parazitů v organismu. Jako parazity můžeme označit také kvasinky, plísně, viry, bakterie. Obvykle totiž lidé netrpí pouze jedním z nich. Léčebná strategie má za cíl změnit vnější podmínky tak, aby se eliminoval zdroj parazitů a faktory vedoucí k jejich šíření. Dále je nezbytné pomocí vhodné stravy upravit vnitřní prostředí tak, aby nebylo pro výskyt parazitů příznivé. Důležité je proto zbavit se vlhkosti a nadbytku hlenů, upravit střevní mikroflóru a odstranit chronickou zácpu. Vhodné bylinky a přípravky pak podpoří úplné vyčištění organismu.


Hlavní příznaky: bolest břicha  a průjem jsou nejčastější pozorované symptomy. 
Trávící problémy: nadýmání, plynatost, říhání, průjem, zácpa, pálení a křeče v trávícím traktu, syndrom dráždivého tračníku, hlen ve stolici, neschopnost trávit tuky, intolerance laktózy nebo lepku, nízká hladina cukru v krvi, vysoká hladina cukru v krvi, nadměrná chuť k jídlu, slabá chuť k jídlu, anorexie, nadváha, podváha, chuť na sladké a smažené.
Poruchy imunitního systému: chronická únava, slabost, časté nachlazení a chřipky.
Neurologické ploblémy a  nemoci pohybového aparátu: problémy s pamětí, nespavost, skřípání zubů, zhoršený sluch, bolest svalů a kloubů.
Nadměrné zahlenění a známky vlhkosti: hlen ve stolici, chronická rýma, časté infekce dutin
Vnější projevy: alergie, kožní vyrážky, kopřivka, otoky, ekxémy, akné, bílé tečky kolem úst, otoky rtů, modrá barva očního bělma, svědění konečníku a uší.
Emoční projevy: apatie, deprese, nervozita, úzkost, roztěkanost, podrážděnost, hyperaktivita u dětí.

 Důležitá je prevence:
1) dbát na kvalitu pitné vody a nepolykat vodu při plavání
2) nepoužívat mikrovlnou troubu (nedostatečně prohřeje maso a způsobuje toxicitu masa)
3) maso, kuřata a ryby musí být zcela uvařeny
4) používat zvláštní prkýnko pro maso
5) pravidelně kontrolovat domácí mazlíčky
6) umývat si ruce mýdlem a teplou vodu po kontaktu se zvířaty
7) při cestování jíst pouze vařené jídlo, pít balenou nebo filtrovanou vodu, vyhnout se syrové stravě, mléčným výrobkům a ledu v nápojích

Udržet zdravá střeva:
1) Ošetřit zácpu
2) Zbavit se nadýmání
3) Pro zdravá střeva je ideální snídat syrovou hnědou rýži.
Rozžvýkat 1/4 hrnku umyté syrové hnědé rýže. A další 3 hodiny nic jiného nejíst. Pomáhá hlubokému čištění střev a tudíž odstraňuje podmínky pro přežívání parazitů.

Dietetická doporučení:
1) Je nezbytné zbavit se přejídání a důkladně každé sousto pokousat
2) Nejíst:  ovoce, pšenici, kukuřici, batáty a sladidla (kromě stévie), nejíst rýži, kromě syrové hnědé rýže k snídani.
Z ovoce lze doporučit pouze: lesní plody, granátové jablko, citrón a limetky v omezeném množství.
3) Vyhnout se: nevařenému masu, syrovým vlašským ořechům, praženým vlašským ořechům, vejcím, kváskovému chlebu, kvasnicím, nekvalitnímu octu a alkoholu. Nejíst syrovou řeřichu, salát, petržel, celer. Vyhýbat se avokádu, semínkům, ořechům a olejům.
4) Zařadit do jídelníčku tyto syrové potraviny a koření: řepu, kysané zelí, mrkev, česnek, pórek, cibuli, ředkvičky, fenykl, papriku, šalvěj, zázvor, křen a tymián. Dále mandle, kelp, švestičky umeboshi, pražená dýňová semínka.
5) Vhodné jsou tyto obilniny a fermentované potraviny: jáhly, pohanka, slzovka, žito, oves, ječmen, amarant, quinoa. Také krátce vařené klíčky těchto obilnin jsou přínosné. Malé množství miso, sojové omáčky, tempehu a tofu není obvykle problém. Doporučit lze extra panenský olivový olej.


Po určení konstitučního typu lze individuálně dále doporučit léčbu: koloidní stříbro, chlorela, spirulina, olej z oregana, extrakt z citrusových semínek, alfalfa tablety, zelený ječmen atd.