Stránky

pondělí 7. září 2015

Jak na miminko podle TCM

Už dlouhou dobu mám v hlavě tento článek a konečně  dozrál ten správný čas jej napsat. Také je to tím, že se stále více setkávám s případy, kdy páry nemohou počít vytoužené miminko. Jak na to jdou po čínsku se pokusím popsat, abych dodala inspiraci a motivaci všem hledajícím budoucím rodičům.

V nemocnici v Nanjingu, kde jsem měla možnost být na stáži, jsem se setkala s uznávaným profesorem čínské medicíny, který zde měl svou gynekologickou ordinaci. Střídali se zde ženy a muži nebo i páry v produktivním věku, kteří se snažili o početí miminka. Diagnózy jako neplodnost z důvodu nedostatku spermií nebo jejich špatné kvality, opakované potraty, polycistická ovária, vyšší věk partnerů, chybějící ovulace apod. se zde střídaly jako na běžícím páse. A vitální pan profesor, který se blížil devadesátce (kdyby nám to neřekli, nikdo by to na něm nepoznal) předepisoval jeden bylinný recept za druhým. V Číně bylo vždy důležité počít kvalitní a zdravé potomstvo, bývala to dokonce otázka prestiže a v době politiky jednoho dítěte se to stalo ještě zásadnějším. Číňané proto kladou velký důraz na přípravu organismu před početím. Jedná se o tzv. "harmonizaci konstituce", aby v době početí byli oba partneři v dokonalé kondici a potomstvo tak podědilo ideální energetický základ, který bude zárukou jejich dobrého zdraví. Běžně takové přípravě věnují i 2 roky, kdy se věnují podle potřeby zdravotním cvičením jako je čchi-kung, popíjení bylinných odvarů, návštěvám akupunkturisty a optimalizaci jídelníčku. V době početí by budoucí rodiče měli být také v psychické pohodě, neměli být pod vlivem alkoholu, hladoví nebo přejezení. Také se nedoporučovalo počít dítě když venku byla bouřka nebo se k ní schylovalo.

Pro naši kulturu je to dost odlišné pojetí.  U nás a obecně v Evropě páry obvykle těhotenství odkládají na pozdější věk, kdy mají pocit, že si již dostatečně užili života, cestování, kariéru, ale s tím také souvisí větší opotřebovanost těla.  A s rostoucím věkem partnerů pak úměrně klesá šance na početí zdravého potomka. Podle TCM je optimální věk pro početí u ženy 28 let u muže 32 let. Jak ovšem vyplývá z předchozího, plodnost není  pouze otázkou věku, ale  celkové konstituce neboli jak říkáme na západě zdravotního stavu člověka. Ten je důležité zhodnotit podle kritérií čínské medicíny, která je mnohem přísnější a podrobnější než medicína západní. Dokaže odhalit i drobnou nerovnováhu, která může být právě příčinou neplodnosti. Často pomáhá v případech, kde západní medicína pomoci neumí nebo  příčinu neplodnosti nenachází. Velmi důležité je také vyšetření obou partnerů, protože z posledních výzkumů vyplývá, že muži se podílejí na neplodnosti až z 50%.

Délka léčby závisí vždy na stanovené diagnóze. Minimálně je třeba počítat se 3 měsíci přípravy, ať už pomocí akupunktury nebo bylinné léčby (ideálně kombinovaně).

Co se dá dělat, když se ani přes veškerou snahu počít potomka nedaří se dozvíte zde: http://balancewithtcm.blogspot.co.at/2013/04/problematika-neplodnosti-z-pohledu-tcm.html