Stránky

neděle 8. prosince 2013

Jak na menopauzu

Pro mladé ženy okolo 30 - 35 let je menopauza obvykle něco co se zdá  být zcela v nedohlednu. Podle TCM se už v této době rozhoduje o tom jak bude menopauza ženy v budoucnu probíhat. Životní styl v tomto procesu hraje velkou roli a ovlivňuje jestli menopauza proběhne s mírnými příznaky nebo se zásadními obtížemi.



Doporučení dle TCM:
  • vyhýbat se stavu přepracování (mentálnímu)
  • přiměřeně se hýbat, sportovat
  • nekouřit
  • alkohol konzumovat přiměřeně
  • vyhýbat se emocionálnímu stresu (to se lehce řekne :-)
  • nepít mnoho čaje a kávy
  • nejíst mnoho mléčných výrobků

pondělí 21. října 2013

Jak zmírnit příznaky PMS

Jak vypadá PMS? Pro ty co mají osobní zkušenost není potřeba popisovat, a pro ostatní šťastné zhruba takto: časté změny nálad, napětí v prsou, únava, bolesti zad, křeče v podbřišku (objevují se v době ovulace nebo kdykoliv před začátkem menstruace díky výkyvům v hladinách hormonů).


Hlavní příčiny vzniku PMS jsou dvě. První z nich je vysoká hladina prostaglandinu vzniklá nadměrnou konzumací živočišných produktů, druhou příčinou je stagnace energie Qi v játrech.

Cesta jak vyrovnat hladiny prostaglandinu je zvýšit konzumaci Omega-3 mastných kyselin a GLA olejů.
Nejlepším zdrojem Omega-3 mastných kyselin jsou ryby: losos, makrela, sardinky, dále sardel, sleď, pstruh a tuňák. Doporučuje se sníst cca 200-300g ryb týdně. Optimální je přímá konzumace potravin s obsahem Omega 3- mastných kyselin a GLA nebo případně potravinových doplňků. 

Rostlinným zdrojem Omega-3 mastných kyselin je ALA (alfa linolenová kyselina). Najdete ji ve lněném, konopném, dýňovém a řepkovém semínku, sójových bobech a vlašských ořeších, dále v  kapustě, mangoldu, petrželi a zeleném ječmeni.
GLA (kyselina gama linolenová) najdete v mateřském mléce, obsahuje ji spirulina, semena brutnáku, černý rybíz a především pupalka. Olej z těchto semen je vhodné užívat v množství 150 -300 mg denně.

Pro harmonizaci jaterní Qi je dobré konzumovat všechny typy mořských řas, účinný je např. kelp. Současně je potřeba se vyhýbat nekvalitním olejům a tukům, přejídání, nadměrné konzumaci masa, alkoholu, drogám a chemickým látkám. Nutná je také individuální úprava jídelníčku. Mně osobně po dlouhém boji všemi možnými prostředky pomohlo až vysazení lepku.

Z místních zdrojů jsou výbornými pomocníky čaje z maliníku nebo kontryhele. Užitečným analgetickým prostředkem je také obyčejný med

neděle 6. října 2013

5 pravidel dle TCM jak posílit imunitu

                                                                                                                                                                                                  

Those who act with bravery and courage will overcome diseases, while those who act out of fear will fall ill.

Inner Classic





1) Pohyb: Vhodné cvičení nebo tělesná aktivita jsou nezbytné. Ideální je praktikovat jógu, čchi-kung nebo tai-chi. Jejich nedostatek, nadměrná sexuální aktivita a přepracování imunitu oslabují.

2) Jídlo: Jíst BIO potraviny, obilí a převážně zeleninovou stravu. Nepřejídání se a jednoduchá strava posilují imunitu. Nejíst pozdě v noci. Vyvarovat se omamných látek, rafinovaných nebo chemicky kontaminovaných potravin, žluklých ořechů a semen a omezit použití olejů a tuků. Pokud jsou přítomny příznaky candidy je potřeba přísnějších dietetických opatření. 

3) Prostředí: Udržovat pořádek, příjemné bydlení a pracovní prostředí. Pro lidi s oslabenou imunitou je velmi podstatná podpora okolí. Dostatek slunečního svitu, čistý a zdravý vzduch a voda  posilují imunitu. Pokud není toto prostředí přirozeně k dispozici je dobré používat vodní filtry, vzdušné filtry, ionizéry. Vyvarovat se vystavení nadměrné vlhkosti a chránit se proti ostatním klimatickým extrémům.

4) Doplňky stravy: Syntetické vitamíny a minerály jsou vhodnější pro osoby silné konstituce, které jsou v nadbytku. Potravinové doplňky zelený ječmen, mořské řasy, chlorellu a spirulinu je vhodné užívat dlouhodobě. Klíčky jsou výborným zdrojem výživy a mohou skvěle doplnit  dietu skládající se převážně z obilí a zeleniny. Měly by být lehce povařeny a užívány střídmě osobami trpícími chladem a majícími slabou konstituci.

5) Spirituální praxe: je velmi důležitá pro dobrou imunitu. Vděčnost a odpuštění jsou základní stavební kameny. Modlitba, meditace a vizualizace podporují zkušenost průběžné obnovy a očisty. Mohou však imunitu i oslabovat v případě zkostnatělého myšlení a zvyků.


úterý 1. října 2013

Stáž v Číně 2011




Soucasti studia na TCM Institutu je kazdorocne na jare zaverecna staz v Cine. Rozhodnuti o tom ji absolvovat padlo v mem pripade velmi rychle.  Ke konci ctyrleteho studia to byla tresnicka na dortu, kterou jsem si ja ani spousta mych kolegu rozhodne nechtela nechat ujit. Navic jaky by to byl  terapeut cinske mediciny, kdyby alespon jednou za zivot nenakouknul cinskym lekarskym mistrum pod poklicku.
Nase letosni staz zacala nejdrive trochu turisticky. V Pekingu, kam jsme prileteli z Moskvy, jsme meli moznost prohlednout si  mistni pametihodnosti  jako Chram nebes, Zakazane mesto a samozrejme take se projit  po slavne cinske zdi. Soucasne jsme zacali vnimat atmosferu a kulturu zeme, ktera je od stredoevropske reality velmi vzdalena. Neobvykla monstroznost palacu, namesti a veskere mistni architektury nas prekvapovala na kazdem kroku. Cina je obrovska zeme a na svou velikost je patricne hrda. Zduraznuje ji kdekoliv je to mozne. Nouze nebyla o nejdelsi mosty, nejvetsi reky, nejvetsi namesti, nejdelsi zed nebo nejvetsi sochu bronzoveho Budhy. Pocit malosti a bezvyznamnosti jedince  v kontrastu s nekonecnym davem mistnich bylo neco na co bylo potreba si privyknout. Pro mistni, kteri nejsou zvykli vidat zapadni turisty jsme byli jako skupina “bilych tvari”obvykle exotickou atrakci. Spolecne foceni pak bylo skoro na dennim poradku.
Po ochutnani vyhlasene Pekingske kachny na posledni veceri  a rannim cviceni s mistrem Cchi- kungu jsme se z Pekingu presunuli jizneji do Nan Jingu. Zde jsme v mistni universitni nemocnici travili 3 tydny nasi praxe. Meli jsme moznost navstivit oddeleni – interny, gynekologie,vseobecneho lekarstvi, pediatrie, kozni, revmatologie, akupunktury i tuina masazi. Dopoledni praxe na oddelenich se stridala s odpolednimi prednaskami mistnich universitnich profesoru, kteri diky sve dlouholete praxi maji zkusenosti s vyucovanim nejen v Cine, ale i v ramci Evropy.  Krome nasavani novych vedomosti byl pro nas zrejme nejdulezitejsi poznatek ze staze ten,  ze 4 roky naseho studia splnily svuj ucel tedy, ze cinska medicina se v Cine praktikuje tak jak jsme ji studovali na TCM Institutu v Praze.

Jednou z lokalnich zajimavosti pro nas byla navsteva mistni bylinkarny, kde najit YAO (v cinstine se pro vyraz bylina pouziva slovo YAO, protoze se krome tradicnich bylin casto vyuzivaji zivocisne produkty, musle apod.)  v podobe stira, stonozky, susenych paruzku jelena nebylo nicim neobvyklym. Na rozdil od CR, kde se bohuzel tyto  zivocisne produkty predepisuji  v minimalni mire, protoze jejich dovoz podleha prisnym pravidlum.

Pro pacienty je v Cine ve srovnani s CR idealni situace v tom, ze lecebna pece TCM je hrazena z pojisteni. Pacienti zde maji moznost vyberu mezi zapadni a tradicni lecbou. A napriklad v pripade akupunktury dodrzuji standardne 10 po sobe jdoucich navstev, aby byl dosazen maximalni lecebny efekt teto metody. Kombinace akupunktury s moxou a tuina masazi je zde samozrejmosti. Dochazi tak k maximalizaci  ucinku akupunktury, protoze jehla bez moxy je jen polovicni uspech jak nam na prednasce vysvetlil pan doktor  Tao, ktery je povazovan za specialistu na  moxovaci techniky.



V nemocnicich byla videt uzka spoluprace zapadni medicny s tradicni cinskou, coz je dle meho nazoru idealni stav, jak spojit jedinecne benefity obou medicin ve prospech pacientova zdravi. Napriklad lecba bolesti zad, ramene, krcni patere,  ochrnuti po mozkove prihode, pareza nervus facialis byly diagnozy, ktere byly leceny akupunkturou s velkymi uspechy.

Nejneobvyklejsi byl pro nas fakt naproste ztraty soukromi pacientu. V ordinaci lekare se krome nekolika mediku a pacienta totiz obvykle vyskytovalo jeste dalsi mnostvi osob at uz rodinnych prislusniku nebo dalsich pacientu. Zvykem bylo vytvorit cekarnu primo v ordianci lekare a sledovat tak postup lecby, jeho doporuceni apod. Takto to probihalo napriklad na oddeleni gynekologie, kde velkou cast tvorily pacientky s problemem neplodnosti , chybejici menstruace ci pouze s pozadavkem na harmonizaci konstituce.

Nezanedbatelnou soucasti pobytu byla cinska kuchyne, ktera se pro nas stala na temer mesic necim co jsme si kazdodenne uzivali. Po ranu snidat ryzovou kasi  - Congee, sedet s kolegy u kulateho stolu jist hulkami a vzajemne ochutnavat vsechny mozne  mistni speciality samozrejme s ryzi jako nejcastejsi variantou prilohy, to  vse prokladat spoustou varene zeleniny se stalo brzo velmi prijemnym zvykem. Po celou dobu pobytu jsme mohli zapomenout na pecivo a kavu bez kterych si mnozi neumime beznou snidani vubec predstavit. Jidlo na ulici nebo v malinkych lokalnich restauracich chutnalo vyborne a kazdy si vybral podle sve chuti a penezenky. Ac se to zpocatku nezdalo, zpusob stravovani v Cine nam nakonec velmi vyhovoval, neumyslne jsme tak absolvovali  jarni detoxikacni program. Po navratu jsme meli par tydnu problem zvyknout si na domaci stravu a prestat snit o dobrotach ze secuanskeho kotliku nebo vybornych vientamskych polevkach.





Co fakt nesnídat

Aneb 5 nejhorších nápadů na snídani v zimě


1) Pomerančový džus - jste přesvědčeni, že v chladném počasí vám vitamín C, který džus obsahuje zvlášť prospěje a posílí imunitu? Omyl. Pomeranče jsou chladné povahy a organismus, který po ránu potřebuje zahřát a nastartovat naopak ochladí, zpomalí proces trávení a tím oslabí celou obranyschopnost organismu. Tento stav usnadní nástup nemoci z prochlazení. Takže pomerančový džus je vhodný spíš na osvěžení v létě na dovolené.


2) Jogurt s banánem - je úplně jedno o jaký jogurt se jedná, jak banán tak jogurt jsou chladné povahy a společně představují pro zažívání teplotní šok, zvlášť po ránu.

3) Cornflakes s mlékem - sice se tváří zdravě a mnohdy i apelují na prospěšnost pro štíhlou linii. Opak je pravdou. Obvykle obsahují mnoho cukru, tuku a některé i soli. Ani s množstvím vlákniny to nebývá slavné. Studené mléko zažívání oslabuje a způsobuje vlhkost v organismu, která se časem projeví jako hlen. Důsledkem bývá nadváha, chronická rýma, nemoci z nachlazení, alergie ale také třeba celulitida.

4) Syrové ovoce - konzumace syrového ovoce vede ke vzniku nedostatku yangové energie. Projeví se např. vyčerpáním, duševní únavou, častými pocity chladu, častým močením, sníženým sexuálním apetitem.

5) Absence snídaně - podle čínských orgánových hodin je dopoledne mezi 7 a 10h zažívání na svém vrcholu. Tato doba je nejvhodnější pro příjem energie, pokud chceme být aktivní po celý den.


neděle 29. září 2013

Domácí recepty při nachlazení

Pár babských rad ze staré Číny při nachlazení:

  • 30 g zázvoru nakrájet a vařit ve 300 ml vody, dokud se objem nezmenší na 100 ml. Přidat trochu hnědého cukru a opět vařit dokud se cukr nerozpustí. Všechno vypít a zůstat v posteli a potit se.
  • 10 g máty peprné a 10 g rozdrcených bílých hlaviček jarní cibulky povařit, pít jako čaj ke zmírnění bolesti hlavy způsobené virózou.


A na závěr můj nejoblíbenější recept :-)

Při prvních příznacích nachlazení uvařit svařák z červeného vína se spoustou koření (skořice, hřebíček, zázvor) podle potřeby dosladit, vypít, zalézt do peřin a pěkně se vypotit.

čtvrtek 1. srpna 2013

Výživa kojenců a dětí


Tradiční čínská medicína vnímá děti jako nevyzrálé organismy a většina dětských zdravotních obtíží má původ právě v této nevyzrálosti. Především zažívání není u dětí dostatečně silné a úplné, proto může snadno dojít k jeho poškození v důsledku nevhodné stravy. To vysvětluje, proč  děti tak často trpí kolikou, zvracením, průjmy, poruchami trávení a bolestmi břicha. Dobrou zprávou je, že děti se z nemocí obvykle snadno a rychle uzdraví. Důležité je, ale porozumět významu stravy pro dětský organismus.

Dle čínské medicíny je strava u dětí hlavní příčinou všech onemocnění. Zažívání dětí se vyvíjí do jejich 5 až 6 let a do té doby můžeme jejich stravováním mnoho vylepšit nebo také pokazit.

Proces trávení si můžeme představit podobně jako proces pálení alkoholu. Žaludek je nádrž na kvašení ve které se jídlo hromadí a pod ním jsou umístěna kamna v podobě sleziny. Pro trávení je tedy nezbytné teplo tak zvaný yang sleziny, který funkci zahřívání obstarává. Výsledkem tohoto procesu je tvorba qi a krve, která je pro fungování organismu nezbytná. Odpadní materiál se hromadí v žaludku a střevech. Důsledkem může být nafouknuté břicho, bolesti v oblasti žaludku, zácpa, průjem a zvracení. Odpadní zbytky se mohou dostat také do jiných částí těla a způsobit tak tvorbu vlhkosti. Sražená vlhkost způsobuje tvorbu hlenu, což není nic jiného než zbytky nestrávené potravy. Vytvořené hleny mají tendenci hromadit se v plících. A odtud je už jen krůček ke vzniku ucpaného nosu, slzení, rýmě, kašli nebo astmatu.

Pokud dítě trpí rýmou, kašlem a alergiemi a bolestmi ucha, je to většinou způsobeno nevhodnou západní stravou. Změnou stravy je možné většině dětských nemocí předejít nebo alespoň je výrazně omezit.


Kojení

Nejlepší stravou pro dítě je kojení. Mateřské mléko má správnou teplotu i konzistenci. I přes to mohou kojené děti trpět kolikou. Jak je to možné? Problém je v tom, že i dobrých věcí může být nadbytek. Slezina dítěte v případě krmení na požádání nestíhá zpracovávat potravu a ta pak stagnuje, což vede k zažívacím potížím. Cestou z kruhu ven je krmení dle časového rozpisu. Kojenec by měl dostat 60-90 ml mléka každé 4 hodiny. Musíme brát ale ohled na individuální potřeby dítěte. Moje osobní zkušenost je, že nechat dítěti minimálně interval 2-3 hodiny mezi jednotlivým krmením je dobrá cesta jak se kolice vyhnout.


Co dělat, když je mléka málo?

Některé potraviny dokáží v případě nedostatku mléka po porodu laktaci zvýšit. Patří mezi ně papája, černý sezam, tmavé pivo, šunka a buráky.

Recepty na podporu tvorby mléka:
  • smícháme fenykl, anýz a kmín ve stejném poměru. Rozemeleme 1 čajovou lžičku směsi a smícháme ji s půllitrem vody, povaříme 10-15 min a scedíme
  • čaj z ječmene
  • ovesný čaj
  • polévka z kapra
  • rozvařené fazolky adzuki na kaši

Co dělat, když žena nemůže kojit?

Samozřejmě je možné použít umělé mléko. V Asii se ovšem jako náhražka mateřského mléka používá rýžová polévka.

Recept:
Lze ji připravit z 1 dílu rýže a 6 dílů vody. Vše vaříme na mírném ohni několik hodin nejlépe přes noc. Směs lze naředit horkou vodou pokud je příliš hustá a před nalitím do láhve se musí přecedit a odstranit tak zbývající rýžová zrna. Pro přípravu kojenecké rýžové polévky doporučuji bílou rýži, která je lépe stravitelná  než hnědá.

Zavádění příkrmů

Ideálním obdobím pro zavedení příkrmů je věk kolem 5 nebo 6 měsíců, kdy dítě začne samo sahat po jídle rodičů. Chybou je začínat s příkrmy příliš brzy kdy na to dítě ještě není připraveno. Stejně tak není dobré začít podávat mnoho pokrmů příliš rychle za sebou. Začneme-li podávat pevnou stravu dříve, než je na to trávící trakt dítěte připraven, nedojde ke zpracování potravy, ale naopak ke stagnaci, tvorbě vlhkosti a  hlenů.

Dle zásad čínské medicíny bychom měli podávat dítěti k jídlu pouze vařená jídla o teplotě 38 stupňů. Potrava by měla mít přibližně teplotu jako lidské tělo. V žádném případě bychom dítěti neměli podávat studené, ledové nebo mražené pokrmy a nápoje. 
Proces trávení je založen na teplé přeměně, která probíhá díky jangové qi sleziny. Studené, ledové a mražené jídlo oslabuje a poškozuje trávení a slezinu, protože vyžaduje příliš energie na ohřátí potravy. Špatná zpráva je, že kvalita jin zůstává v jakémkoliv zmraženém jídle přítomna i po rozmražení a uvaření. Pro dětský organismus to znamená nadměrnou zátěž při trávení, které je takovou stravou dlouhodobě oslabováno. Takto krmené děti mohou být častěji nachlazené, unavené, trpět zažívacími potížemi, nadýmáním nebo žaludečními křečemi.
Veškerá potrava by měla být rozmělněná na kaši. Dále bychom měli dětem podávat výhradně vařené potraviny. Proces trávení je v čínské medicíně připodobněn k procesu vaření. Pokud má potrava podobu polévky teplé 38 stupňů, je pro dítě snadno stravitelná.


Postup zavádění příkrmů

Prvním jídlem po mateřském mléce by měla být ředěná rýžová polévka viz. výše. Při zavádění pevné stravy je důležité podávat nové potraviny jednotlivě. Nově zavedenou potravinu bychom měli dítě krmit nějakou dobu a pozorovat, jestli nezpůsobila nežádoucí reakci jako zvracení, kolika, zácpa nebo řídká stolice. Pokud se něco takového objeví je potřeba potravinu okamžitě vyřadit a zkusit znova zavést za pár týdnů nebo raději po měsíci. V případě, že se celý týden po zavádění nové potraviny neprojeví příznaky nestravitelnosti můžeme zkusit jinou potravinu. Zavádění potravin tímto způsobem můžeme předejít vzniku alergií.

Jako další potraviny mohou být do jídelničku zařazeny různé druhy vařené zeleniny jako např. mrkev, brambory, zelené fazole nebo hrášek.