Stránky

čtvrtek 18. února 2016

Doporučené stravování při cukrovce

Cukrovka je stav při kterém tělo není schopno správně metabolizovat cukr. Již v klasických čínských léčebných studiích publikovaných v roce 752 byl popsán cukr v moči jako jeden z nejvýznamnějších projevů cukrovky. Doporučená léčba tehdy spočívala v konzumaci vepřové slinivky. Nejvýraznějším příznakem při tomto onemocnění je nadměrná žízeň a časté močení. Dochází k selhání funkce slinivky, která produkuje buď nedostatečné nebo neefektivně využité množství hormonu inzulínu, který kontroluje hladinu cukru v krvi. Výsledkem je hyperglykémie - nadměrný stav cukru v krvi.

Existují 2 typy cukrovky: 


Při prvním typu, který vzniká již v dětství, je poškozena funkce slinivky zodpovědná za produkci inzulínu a dochází tak k jeho nedostatku. Cukrovku tohoto typu je poměrně obtížné léčit, ale i zde změna stravy dokáže stav výrazně zlepšit. Běžnějším typem cukrovky je ta, která vzniká v  dospělosti. Produkce inzulinu je v tomto případě dostatečná, ale jeho využití v těle je blokováno nesprávnou stravou bohatou na tuky. (Jíst rafinovaný bílý cukr a další jednoduché cukry také přispívá ke vzniku cukrovky, protože v nadměrném množství se tento cukr mění v těle na tuk).
Když pacient začne dodržovat nízkotučnou dietu založenou na komplexních sacharidech jako jsou nerafinované obilniny, zelenina a luštěniny a to po několik týdnů, průměrně 80% diabetiků  může (pod dohledem lékaře) přestat s aplikací inzulínu a diabetickch léků a zbylých 20% může snížit jejich dávky.  

U obou typů cukrovky dochází ke vzniku nadměrného množství cukru v krvi, který ledviny vyměšují spolu s tekutinami a močení se tak stává frekventované a nadměrné. Pokles tekutin je často doprovázen pocity žízně, záněty, infekcemi, hubeností, červeným jazykem a dalšími příznaky, které odpovídají dle TCM stavu nedostatečnosti YIN.
Strava bohatá na tuky, která často doprovází cukrovku způsobuje také stagnaci jater a stav nadbytku, podle teorie cyklu 5 prvků, ovlivní slezinu, která je pak méně efektivní v produkci inzulínu.

Jednoznačným lékem je jíst méně, zvlášť potravin, které zraňují játra a oslabují slezinu. Je potřeba omezit mastné a tučné jídlo (maso, vejce, sýr, máslo, nadbytek olejů, ořechy a semena), vyhnout se denaturovaným (zbaveným přírodního stavu) potravinám jako jsou rafinovaný bílý cukr a mouka, margarínům a potravinářským přídatným látkám. Stejně tak je důležité omezit konzumaci velmi sladkých, slaných a ostrých chutí. Pravidelnost v jídle a vyhýbání se jídlu pozdě v noci je také velmi prospěšné. Malé a časté porce jídel (4x-5x denně) pomohou stimulaci inzulínu.
Velmi užitečnou potravinou při léčbě cukrovky jsou ovesné otruby, které dokážou, díky svému vysokému obsahu minerálů, snížit hladinu cukru v krvi. Cukrovka je často doprovázena překyseleným organismem. Z tohoto důvodu doporučuji konzumovat zelené potraviny jako mladý ječmen, spirulina a chlorela.  Z olejů je nejvhodnější lněný.
Pro úspěšnou léčbu je také důležité naučit se správně kousat. Každé sousto je potřeba cca 10x-15x rozžvýkat. Komplexní sacharidy začínají trávící proces v ústech. Při kousání se uvolňují minerály a další živiny, které tak mohou být lépe vstřebány. Pocit nasycení také sníží riziko přejídání a konzumace větších porcí než tělo skutečně potřebuje. 

Nedostatečný typ cukrovky
Hlavními projevy jsou malá chuť k jídlu, únava, řídká nebo vodnatá stolice, slabý pulz, bledost a sklon k introverzi. Ke zlepšení tohoto typu cukrovky je důležité všechnu zeleninu a ovoce tepelně upravit a jíst jídlo, které posílí a doplní slabou Qi ve slezině. Kvalitní mléčné produkty jsou užitečné při obecných stavech nedostatku jako křehkost, vyhublost, slabost. V případě řídké stolice nebo nadměrných hlenů je potřeba se mléčným výrobkům naopak vyhnout. Doporučit lze pouze produkty z kozího mléka.

Nadměrný typ cukrovky:
V tomto případě se jedná o typ pacienta, který je spíše robusního typu. Cukrovka u něj vznikla z přebytku stravování zahrnující těžká masa a tučnou stravu s nadměrnou konzumací rafinovaných potravin. Tento pacient také může mít příznaky nedostatku YIN, ale navíc trpí nadváhou a zácpou, vykazuje obecné příznaky nadbytku jako zarudlá kůže, tlustý a obvykle i nažloutlý povlak jazyka, silný pulz. Je to spíše extroverní typ osobnosti.
Strava bohatá na potraviny jako je syrová zelenina  a ovoce  je velmi prospěšná. S výjimkou banánů, které mají výborné detoxikační vlastnosti, by mělo být ovoce spíš kyselé, protože kyselost snižuje hladinu cukru v krvi. Citróny a grapefruity působí tak rychle, že je  potřeba kontrolovat, aby dávky inzulínu nebyly zbytečně velké. Vhodnými živočišnými potravinami v umírněném množství jsou kozí mléko nebo jogurt. Ostatní živočišné produkty, uvedené níže, nejsou pro tento typ cukrovky vhodné. V některých případech jsou dobré vývary a obilné kaše - congee. Ze sladidel je možné doporučit pouze stévii a lékořicový prášek nebo čaj. Umělá sladidla, často používaná diabetiky, způsobují stagnaci jater.

Potraviny vhodné při léčbě cukrovky:

Obilí a luštěniny
  • jáhly
  • rýže
  • sladká rýže
  • oves
  • čerstvá kukuřice
  • pšeničné otruby
  • tofu a sojové produkty
  • fazolky mungo
  • cizrna
Zelenina a ovoce
  • zelené fazolky 
  • mrkev
  • ředkvička
  • tuřín
  • chřest
  • yam
  • špenát
  • avokádo
  • hrušky
  • švestky
  • citróny
  • grapfruity
  • borůvky
Živočišné produkty
  • škeble 
  • kravské mléko a jogurt
  • jehněčí ledviny
  • kuřecí, husa
  • hovězí

Recepty:

  • Pšeničné otruby - uvařte v páře pšeničné otruby a mouku v poměru 60:40, přidejte odpovídající množství rostlinného oleje, vejce a zeleninu. Poměr pšeničných otrub snižujte podle toho jak se bude stav zlepšovat.
  • Kukuřice - v Číně se s velmi dobrými výsledy daří léčit cukrovku pomocí vařené kukuřice. 
  • Cibule - namočte 100g čerstvé cibule na 1 minutu do vařící vody. Okořeňte trochou soli a jezte 2x denně.
  • Fazole mungo - namočte 100 g fazolí přes noc, vařte ve 3 sklenicích vody na nízkém ohni, dokud boby nepopraskají, jezte přes den jako polévku.



středa 17. února 2016

Konzumace mléka a masa dle TCM

Informace o tom, že mléko je potravina nezbytná pro zdravý vývoj člověka a to především dětí, že v pozdějším věku pomáhá předcházení osteoporózy a spousta dalších, nás bombardují z masmédií tak intenzivně, že většína naší populace jim bezmezně věří. Čínská medicína, která vnímá člověka jako neoddělitelnou součást přírody a úspěšně léčí již tisíce let, má na tuto skutečnost jiný pohled.



Kravské mléko má dle účinků TCM neutrální povahu, sladkou chuť a svým působením ovlivňuje dráhy plic a žaludku. Doplňuje Qi a krev, zvlhčuje sucho.
Problém je, že mléko, které bylo dříve používáno v malém množství jako lék k dosažení výše uvedených účinků již není to stejné mléko, které dnes prochází chemickými úpravami a pasterizací. Také kvalita života a způsob chování dobytka se dnes od minulosti dramaticky liší. 

Mléko a mléčné výrobky se tak stávají těžce stravitelnou potravinou, která je příčinou zahlenění organismu. Mnoho dětských onemocnění především častá nachlazení, rýma, kašel a alergie má příčinu v nadměrné konzumaci mléčných výrobků. 

Současná čínská medicína proto doporučuje konzumovat pouze malé množství mléka a mléčných výrobků v BIO kvalitě. Neobsahují pesticidy, nejsou GMO a navíc lépe chutnají. Upřednostňovány jsou také produkty z kozího a ovčího mléka, které jsou lépe stravitelné. Doporučit můžeme také čerstvé nepasterizované sýry z malých domácích chovů. Mléko lze nahradit výhodně mléky rostlinného původu. Vhodné je například rýžové, ovesné nebo mandlové, optimálně doma připravené.

S opatrností je potřeba přistupovat k sójovým produktům, které se na první pohled zdají optimální náhražkou mléka. Bohužel sója je dnes často (v USA z 90%) geneticky modifikovaná a průmyslově upravovaná. K jejím nevýhodám patří že obsahuje goitrogeny, které negativně ovlivňují stav štítné žlázy. Dále obsahuje fytoestrogeny, které mají vliv na hladiny pohlavních hormonů. K rizikům zvýšené hladiny estrogenů patří vznik rakoviny, neplodnost a předčasné dospívání. Ze sóji se vyrábí extrudovaný sójový protein, kterým se dříve krmila domácí zvířata. Dnes jej obsahuje 60% výrobků z obchodů se zdravou výživou. Ze sójových výrobků proto lze doporučit pouze ty fermentované jako např. tempeh, miso a kvalitní sójová omáčka. Pro jejich vysoký obsah soli jsou  pro děti vhodné jen ve velmi malém množství. 

Pro prevenci osteoporózy je důležitá pravidelná fyzická aktivita a zdravá strava. Vápník v potravě zajistí ovoce, zelenina a různá semínka a ořechy. Výborným zdrojem je černý sezam nebo sezamová pasta tahini. Tahini je možné přidávat např. do masových vývarů nebo konzumovat v arabském pokrmu zvaném hummus.

 

Maso

Hovězí maso také podléhá často šířenému mýtu, že je špatné pro zdraví a mnoho lidí se mu ve snaze o zdravější životní styl vyhýbá. Špatná pověst masa je zapříčiněna spíše kvalitou a nedůstojným chovem zvířat, proti němuž mnoho lidí právem protestuje a konzumace masa se raději vzdá. Z pohledu TCM je ovšem malé množství kvalitního masa z BIO chovů pro většinu lidí prospěšné neboť zahřívá a vytváří Qi a krev. Při jeho nedostatku dochází k příznakům jako jsou ztráta vitality, nesoustředěnost, únava, pocity chladu a ztráta libida. Doporučené množství BIO masa jsou 2 polévkové lžíce k obědu nebo k večeři cca 3x-4x týdně.

Vepřové maso je  neutrální, vytváří Qi a vyživuje YIN. Pokud je konzumováno ve velkých dávkách či pravidelně vede k hromadění vody a hlenu, což způsobuje letargii, útlum a nadváhu. Konzumaci vepřového masa způsobujícího letargii využil v minulosti čínský císař. Dovolil svému lidu konzumovat pouze tento druh masa, aby jej mohl snadněji ovládat. 

O škodlivosti masa rozhoduje kromě jeho kvality a množství také druh úpravy. Například prudké pečení přináší do těla horko, což v kombinaci s těžce stravitelným masem přispívá k překyselení organismu a z toho plynoucím vážným onemocněním. Lidé horkého typu se sklonem k hyperaktivitě a tělesným pocitům horka by měli konzumaci masa omezit. Pro ty jež často trápí únava a chlad jsou pokrmy z masa léčebným prostředkem. Podle starověkého principu "stejné uzdravuje stejné" je možné konzumovat takové části zvířat, které má člověk v nerovnováze. Například zvířecí ledviny se často konzumují v případě nedostatečnosti ledvin u pacientů. Pozor na konzumaci některých druhů masa jako například játra, která obsahují vysoké dávky toxinů, pokud nejsou v BIO kvalitě.

Pro snazší stravitelnost je doporučováno maso vařit spolu s čerstvým zázvorem, majoránkou nebo se sušenými plody hlohu (Shan Zha). 



středa 2. prosince 2015

Jak se stravovat v zimě dle TCM


Ve staré Číně věřili, že člověk by měl žít v harmonii s  přírodou a jejími cykly. Zimní chladné počasí a nedostatek světla nás přímo vybízí k tomu, abychom svou aktivitu zpomalili. Je to roční období, kdy bychom se měli více zaměřit na své zdraví, doplnění energie a uchování životní síly. 

Zima má povahu YIN, je pasivní, chladná a vlhká. Ukazuje nám jak se ponořit víc do sebe, zklidnit se a připravit svou energii QI na nadcházející sezónu jara.  Zima je řízena elementem vody a je nejvíce YINovým ročním obdobím. Orgány, které tomuto období přísluší jsou ledviny, močový měchýř, nadledvinky, uši a vlasy. Chuť je slaná a emoce patřící  ledvinám je strach

Dle TCM jsou ledviny považovány za základní zdroj energie QI. Je v nich uložena zásoba energie, která může být využita v období stresu nebo zvýšených nároků organismu při nemoci, jako prevence či zdroj pro elegantní stárnutí. Během zimního období je proto potřeba energii ledvin vyživovat. V zimě se energie QI nejsnáze spotřebovává je proto na nás jak s ní naložíme. Zda budeme respektovat její přirozenost nebo ji neuváženě vyčerpáme.

V zimě mnoho lidí eliminuje své aktivity, takže pokud je to i váš případ, je rozumné v tomto období snížit energetický příjem, aby nedocházelo ke vzniku zbytečné nadváhy. Velmi důležité je také vyhnout se syrové stravě, která organismus ochlazuje, zpomaluje zažívání a vytváří vlhkost. Častou chybou je konzumace syrových citrusových plodů a banánů v zimním období. Způsobí v těle chlad a oslabí zažívání, doporučit je lze pouze u osob  se znaky nadměrného  horka.

V průběhu zimy je dobré se zaměřit na konzumaci zahřívacích potravin:
  • silné masové vývary a polévky
  • kořenová zelenina, dýně, houby
  • lokální ovoce jako jablka a hrušky
  • fazole
  • česnek, zázvor, skořice, muškátový oříšek, kardamon
  • vlašské ořechy
Pro přípravu jídel je nejvhodnější pečení, dušení a pomalé vaření. Zahřívací koření jako jsou skořice, zázvor a kardamon jsou pro zimní recepty optimální. Konzumace velmi pálivých jídel v zimě se dle TCM nedoporučuje neboť způsobují pocení, což je ve skutečnosti proces ochlazování. Takže stačí do jídla přidat pouze malá špetka papriky nebo jiného pálivého koření, aby se rozproudil oběh, což je prospěšné.  K pití je v zimě vhodná teplá voda, zázvorový čaj, Chai tea nebo masala. 

Dostatek spánku, snížení stresu a přepracování, omezená konzumace sladkostí pomůže tělu v regeneraci, nalezení vnitřního klidu a nabrání nových sil pro nový začátek na jaře.

pátek 27. listopadu 2015

Doporučená strava při padání vlasů pro vegany




Z pohledu čínské medicíny je velmi důležité, aby ve veganské stravě byla zajištěna kvalitní náhrada chybějících živočišných produktů. Zajistit takovou plnohodnotnou stravu, odpovídající konstituci je náročné jak časově tak na přípravu. Bohužel i přes pečlivou snahu není možné tento typ stravy doporučit všem. Lidé se slabou konstitucí, kteří jsou v nedostatku by se měli veganské stravě vyhnout. Naopak vhodná je pro jedince se silnou a  robustní konstitucí.


Padání vlasů může být jedním z příznaků, že tato strava není pro daného jedince vhodná. Svědčí o nedostatečnosti krve, která se dále projevuje příznaky jako jsou bledost, suché vlasy a kůže, nespavost, menstruační problémy atd. Nadměrná konzumace mrkve může také vést k oslabení ledvin a potažmo padání vlasů (více než 4 hrnky denně).

Pro zlepšení problému s padáním vlasů doporučuji do stravy zařadit tyto potraviny:

Obilí: oves, amarant, (lepkavá) rýže, rýže
Zelenina: všechny tepelně neutrální a osvěžující zeleniny, jako je červená řepa, červené zelí, mrkev, špenát, fenykl
Ovoce: červené hrozny, třešně, longan (druh liči), švestky, meruňky
Ořechy a semínka: sezamová, slunečnicová semínka
Nápoje: šťáva z červené řepy, třešňová šťáva, švestkový džus, červený čaj (např. šípkový čaj, ibišek), šťáva z červených hroznů, červené víno umírněně.

Tipy jak pomocí pravidel TCM vyladit veganský jídelníček najdete zde.

neděle 8. listopadu 2015

Zvětšené nosní mandle u dětí

Zvětšené nebo zbytnělé nosní mandle jsou problémem, který trápí dětské pacienty obvykle mezi 2. a 6. rokem života. Jedná se o lymfatickou tkáň, která vytváří překážku v nosohltanu. Projevuje se obvykle zastřeným hlasem, zhoršeným dýcháním nebo sluchem a opakovanými respiračními onemocněními (záněty nosohltanu, středouší, dutin nebo opakované rýmy). 

  

Jak toto onemocnění vzniká?

Dle  principů čínské medicíny je považována tato zbytnělá tkáň za stav "vlhka a horka", které se následně přeměňuje na "horký hlen TAN".  Příčinou vzniku této patologie je jako obvykle u dětských pacientů nevhodná strava bohatá na mléčné výrobky a cukr. Více o dětské stravě najdete zde.  
Z potravin, které mohou pomoci rozpustit horký hlen, vybírám ty, které jsou vhodné i pro malé děti: 
Ředkvičky, kedlubny, hrušky, citróny, králík, slepice, pstruh, candát. Z bylinek například nať z jarní cibulky, pažitka, koriandr, tymián, oregano. Ne zcela tradiční, ale o to více vhodná je také slzovka. Jedná se o obilovinu, která umí rozpouštět hlen a je dobré ji přidávat do polévek nebo z ní připravovat třeba rizoto.

Odstranit nebo ponechat nosní mandli?

Pro toto rozhodnutí je důležité vyšetření ORL lékařem, který určí v jakém stádiu se nosní mandle nachází. Pokud se nejedná o stav, kdy opravdu zvětšená  mandle, způsobuje díky své velikosti značné potíže, doporučuji pomocí změny stravy a bylinné léčby pracovat na zmenšení mandle. V opačném případě je možné využít chirurgický zákrok. Vždy je třeba mít na zřeteli, že pokud se neodstraní příčina tj. nevhodná strava, dojde i po zákroku k  navrácení obtíží a případně i opakovanému zvětšení mandlí.

sobota 17. října 2015

Ganoderma kořen života

Ganoderma lucidum/Ling Zhi je v Číně známá více než 2000 let jako houba dlouhověkosti a pevného zdraví. Podle TCM, ten kdo užívá tuto houbu, žije dlouho a spokojeně, udržuje si vitalitu a ideální váhu. O jejich účincích se zmiňují mnohé starobylé texty. V přírodě se vyskytovala zřídka ve vlhkých lesích v oblastech Číny a Japonska. Kdo ji našel pečlivě střežil místo jejího nálezu, tak byla vzácná. Jejich zázračných vlastností mohli užívat jen císaři, proto byla také nazývána císařsko houbou.


Účinky podle tradiční čísnké medicíny:
  • mocně posiluje krev XUE v srdci
  • posiluje čchi QI sleziny
  • rozpouští hlen TAN
  • utišuje ducha SHEN

Použití dle TCM

Podpora imunity: velké uplatnění nachází při obnovování síly organismu po operacích či velkém vyčerpání - fyzickém i duševním. Tradičně se rovněž používá k posílení kloubů, šlach a kostí, pro zvýšení vitální energie a "nadlehčení těla".  Podporuje metabolismus a napomáhá redukci váhy.

Prevence stárnutí:  přírodní antioxidant, který působí proti volným radikálům, nachází tak uplatnění u všech věkových kategorií. Ochraňuje cévy před kornatěním. Snižuje srážlivost krve, tato její vlastnost snižuje riziko infarktu či mozkové příhody. Dokáže stižovat hladinu "špatného" LDL cholesterolu a zvyšovat hladinu "dobrého" HDL cholesterolu.
Ochrana a detoxikace jater: pomáhá regenerovat játra po zatížení západními léčivy, alkoholem či u hepatitid. Odstraňuje z těla težké kovy, čehož je možno využít mj. po ošetření amalgámových zubních výplní.

Nespavost: tradičně byla používána taoistickými mnichy k uklidnění ducha i mysli a ke zlepšení dušenvní výkonnosti.

Hypertenze: kyselina ganoderová, kterou obsahuje snižuje krevní tlak.

Astma, bronchitida, alergie: účinky posilování obranyschopnosti doplňují tradiční vlastnosti Lingzhi zastavovat kašel, přeměňovat hleny a působit antiastmaticky.

Podpora léčby nádorových onemocnění: snižuje toxické a vedlejší účinky chemoterapie či radioterapie. Pomáhá od bolesti.