Stránky

pondělí 7. září 2015

Jak na miminko podle TCM

Už dlouhou dobu mám v hlavě tento článek a konečně  dozrál ten správný čas jej napsat. Také je to tím, že se stále více setkávám s případy, kdy páry nemohou počít vytoužené miminko. Jak na to jdou po čínsku se pokusím popsat, abych dodala inspiraci a motivaci všem hledajícím budoucím rodičům.

V nemocnici v Nanjingu, kde jsem měla možnost být na stáži, jsem se setkala s uznávaným profesorem čínské medicíny, který zde měl svou gynekologickou ordinaci. Střídali se zde ženy a muži nebo i páry v produktivním věku, kteří se snažili o početí miminka. Diagnózy jako neplodnost z důvodu nedostatku spermií nebo jejich špatné kvality, opakované potraty, polycistická ovária, vyšší věk partnerů, chybějící ovulace apod. se zde střídaly jako na běžícím páse. A vitální pan profesor, který se blížil devadesátce (kdyby nám to neřekli, nikdo by to na něm nepoznal) předepisoval jeden bylinný recept za druhým. V Číně bylo vždy důležité počít kvalitní a zdravé potomstvo, bývala to dokonce otázka prestiže a v době politiky jednoho dítěte se to stalo ještě zásadnějším. Číňané proto kladou velký důraz na přípravu organismu před početím. Jedná se o tzv. "harmonizaci konstituce", aby v době početí byli oba partneři v dokonalé kondici a potomstvo tak podědilo ideální energetický základ, který bude zárukou jejich dobrého zdraví. Běžně takové přípravě věnují i 2 roky, kdy se věnují podle potřeby zdravotním cvičením jako je čchi-kung, popíjení bylinných odvarů, návštěvám akupunkturisty a optimalizaci jídelníčku. V době početí by budoucí rodiče měli být také v psychické pohodě, neměli být pod vlivem alkoholu, hladoví nebo přejezení. Také se nedoporučovalo počít dítě když venku byla bouřka nebo se k ní schylovalo.

Pro naši kulturu je to dost odlišné pojetí.  U nás a obecně v Evropě páry obvykle těhotenství odkládají na pozdější věk, kdy mají pocit, že si již dostatečně užili života, cestování, kariéru, ale s tím také souvisí větší opotřebovanost těla.  A s rostoucím věkem partnerů pak úměrně klesá šance na početí zdravého potomka. Podle TCM je optimální věk pro početí u ženy 28 let u muže 32 let. Jak ovšem vyplývá z předchozího, plodnost není  pouze otázkou věku, ale  celkové konstituce neboli jak říkáme na západě zdravotního stavu člověka. Ten je důležité zhodnotit podle kritérií čínské medicíny, která je mnohem přísnější a podrobnější než medicína západní. Dokaže odhalit i drobnou nerovnováhu, která může být právě příčinou neplodnosti. Často pomáhá v případech, kde západní medicína pomoci neumí nebo  příčinu neplodnosti nenachází. Velmi důležité je také vyšetření obou partnerů, protože z posledních výzkumů vyplývá, že muži se podílejí na neplodnosti až z 50%.

Délka léčby závisí vždy na stanovené diagnóze. Minimálně je třeba počítat se 3 měsíci přípravy, ať už pomocí akupunktury nebo bylinné léčby (ideálně kombinovaně).

Co se dá dělat, když se ani přes veškerou snahu počít potomka nedaří se dozvíte zde: http://balancewithtcm.blogspot.co.at/2013/04/problematika-neplodnosti-z-pohledu-tcm.html




Káva dle TCM ano nebo ne?



Káva má dle TCM chladnou povahu, ta se ovšem pražením mění na horkou, umí stimulovat a odvádět z organismu vlhkost. Její chuť je hořká.  Obsahuje kofein, který při nadměrné konzumaci vede k symptomům jako jsou nervozita, úzkost, nespavost, srdeční obtíže, žaludeční a střevní potíže, náladovost, zvýšený cholesterol. Tyto příznaky může způsobit už konzumace 2 šálků kávy denně.



Káva dodá organismu okamžitou vzpruhu, silné jangové působení tak „dává shen křídla“. Bohužel tento efekt je jen krátkodobý, protože káva neumí energii dodat, umí pouze přinutit organismus, aby sáhnul do svých rezerv, čímž se z dlouhodobého pohledu jestě více vyčerpává. Známe to všichni, dáme si jedno kafe a za 2 hodiny chceme další. Po energetickém vrcholu dojde k rychlému sestupu, ochlazení periferních oblastí rukou, nohou, ochladí se také hýždě a dokonce celkový tělesný pocit je chladnější. Proto je malé espreso tak oblíbeným občerstvením během horkých dnů. 

Jak si kávu nejlépe vychutnat? 

Při pěstování kávy se bohužel používají jedovaté pesticidy a herbicidy, při výrobě instantní kávy zase škodlivé chemikálie. Navíc také oleje, které káva obsahuje snadno žluknou. Z těchto důvodů je nejlepší organická káva z celých kávových zrn, kterou si můžeme sami namlít dle potřeby. V případě kávy bez kofeinu je nejlepší variantou ta, která se zpracovaná pomocí páry.
S přidaným kořením jako např. kardamon nebo skořice se káva stává méně agresivní pro žaludek. Přidáním cukru a smetany sice snížíme vysušující účinek nicméně zase více zatížíme trávící systém. Při pití kávy, která obsahuje přidanou houbu reishi nedochází k tak prudkému poklesu energie. Je to díky účinkům reishi, která energii doplňuje, takže příjemný efekt z pití kávy přetrvá déle. 
Když do shrneme, tak platí jednoduché pravidlo, že káva by měla být ideálně příležitostná pochoutka, kterou si zdraví lidé mohou dopřát  jednou denně.

Kdy kávu určitě nepít:
  • nalačno
  • při žaludečních vředech a jiných onemocněních žaludku
  • při stavech projevujících se nervozitou, nočním pocením, poruchami spánku, horkýma nohama, suchou kůží, zácpou
  • při PMS syndromu (v tomto případě není vhodná ani špaldová káva)
  • při pocitu studených nohou citlivých na chlad
  • v klimakteriu, v těhotenství
  • při nedostatku krve (projevuje se např. jako bledá pleť, suché vlasy a oči, závratě)

pátek 16. ledna 2015

Jak na padání a šedivění vlasů


Zdravé a krásné vlasy jsou podle tradiční čínské medicíny ukazatelem dobrého zdraví. Ve staré Číně jim byla přikládána zvláštní pozornost a vlasy Číňanů tomu odpovídaly - hustá a předčasně nešedivějící kštice pacienta byla vizitkou každého lékaře. V případě, že se objeví předčasné šedivění nebo padání (před 40. rokem života), ukazuje to na nerovnováhu orgánů ledvin a jater. 

Za stav našich vlasů odpovídá esence ledvin, kterou si můžeme představit jako jakousi energetickou rezervu organismu. Je vrozená a ovlivněná kvalitou esence našich předků až po tři generace zpět. To vysvětluje předčasné šedivění i u velmi mladých lidí. K vyčerpání esence ledvin a nedostatečnosti krve jater dochází, kromě již zmíněných dědičných dispozic, často díky mnohdy náročnému životnímu stylu - nadbytku stresu, fyzické i duševní zátěži. Velký úbytek krve pro ženy znamená také pravidelná menstruace, těhotenství, kojení a porod a k jejímu vyčerpání dochází také užíváním hormonální antikoncepce. Nadměrná sexuální aktivita především u mužů vede k vyčerpání ledvin.

Doplňovat energii ledvin lze velmi obtížně, nicméně dlouhodobě mohou pomoci energetická cvičení jako například čchi-kung. Dále je vhodné použít čínskou bylinnou léčbu. Jako první pomoc lze vyzkoušet základní bylinnou směs HE SHOU WU, která je dostupná i ve formě tablet. U šedivění vlasů pomáhá konzumace slzovky Při stavech z vyčerpání po porodu je vhodná léčivá houba Ling Zhi a kustovnice. Vhodné je také použití speciálních bylinných šampónů proti šedivění a padání vlasů. V případě alopecie je užitečné bylinky kombinovat s akupunkturou. Optimální je ale podstoupit individuální léčbu dle aktuálního stavu pacienta u zkušeného TCM terapeuta.

sobota 22. listopadu 2014

Akupresura při porodu


Očekávané porodní bolestí pro většinu žen znamenají, že se před porodem aktivně zajímají o vhodnou formu úlevy. Pro ženy, které dávají přednost alternativním způsobům pomoci bez lékařské analgezie je akupresura bezpečné a efektivní řešení. Míra účinku, který poskytuje je velmi individuální nicméně většina žen ji považuje za užitečnou.




Akupresura poskytuje mnoho výhod. Především je to naprosto neinvazivní metoda, která na rozdíl od těch farmakologických nezpůsobuje žádné nežádoucí účinky pro matku ani pro dítě.
Podporuje zapojení obou partnerů, vyžaduje minimální instrukce a může být vyučována jako součást rutinní prenatální péče a porodnického vzdělávání. Není v rozporu se svobodu pohybu ženy při porodu a může být použita ve všech porodnicích, včetně porodu do vody.

Co je akupresura?
Akupresura je jednoduchá, bezpečná a účinná technika ​​pocházející z Číny, která se týká manuální stimulace specifických bodů na těle, známých jako akupunkturní body, tlakem na ně pomocí prstů, lokty, dlaněmi nebo tupými hroty. Cílem akupresury je úleva od bolesti a nepohodlí a podpora hojení.

Výběr bodů a účinek
V tradiční čínské medicíně (TCM) je každá léčba zvolena tak, aby měla co největší léčebný účinek. Několik z užitečných akupunkturních bodů, které pomáhají při porodních bolestech bylo důkladně prověřeno staletími v praxi starých čínských lékařů. Díky své účinnosti jsou tyto body používány dodnes.


Přímý tlak na akupunkturní body při porodu přirozeně snižuje bolest, což ženě ulehčí zvládnout kontrakce a také ji podpoří, aby pracovala vědomě a s jistotou se svým tělem. Akupresura využívá stejné body, které se používají pro akupunkturu. Například bod GB21 jianjing, je klasicky znám tím, že stahuje energii dolů, a proto je vynikající pro vyvolání porodu a podporu laktace. Má také analgetický účinek, takže je ideální pro použití během porodu.






Další akupunkturní body se používají proto, že moderní empirické pozorování ukázalo jejich účinnost.  Např. bod KI1 yongquan utišuje mysl, může tak pomoci ženám, které zažívají při porodu strach a paniku. To je užitečné zejména v případě žen, které zažily předchozí porodní trauma a mají z porodu obavy.

Pro zvýšení účinnosti mohou být body také kombinovány např. společné použití bodů LI4 hegu a LR3 taichong, má silný účinek, který otevře tok energie v celém těle a umožní tak hladký průběh porodu. Tato kombinace je velmi užitečná v případech nepostupujícího porodu nebo když ženu stresuje bolest natolik, že se brání dalšímu průběhu kontrakcí. 




Další možnost jak ženě ulevit od bolesti je využití tlaku na individuálně lokalizovaná bolestivá místa, nazývaná "Ashi body". Tyto body se během porodu obvykle objevují v dolní části zad, sakrální a bederní oblasti. Žena může partnera navést na místo, které se díky vyvinutému tlaku stává méně bolestivé. Silně analgetické akupresurní body, které se používají u porodu jsou obvykle zakázány v době těhotenství, protože mohou způsobit potrat. Neměly by být stimulovány nebo akupunkturně ošetřovány před porodem, nicméně během porodu je už jejich použití bezpečné.


Naučit se akupresuru je snadné
Základní instrukce a  předvedení techniky stačí k tomu, aby si akupresuru mohl kdokoliv rychle osvojit. Žádné předchozí TCM znalosti nebo zkušenosti nejsou nutné a  pro zvládnutí základního ošetření nemusíte být ani vyškolený akupunkturista. Akupresura nevyžaduje drahé, těžko ovladatelné pomůcky nebo zařízení. Schopnost aplikovat pevný tlak (ne masáž) pomocí palce, kloubů a případně kolena je vše, co je zapotřebí. Alternativně mohou být také použity speciálně upravené drahé kameny. Akupresura může dobře fungovat jako součást rutinní prenatální péče u každého porodu a v jakékoliv porodnici. Je lepší, když se žena a její doprovod seznámí s technikami předem, ale je možné naučit se vše až během porodu.

Základní postup
Jakmile  je doprovod instruován o vyvíjeném tlaku a byl poučen o umístění bodu doporučuje se zahájit akupresuru na začátku porodních bolestí, aby si žena zvykla tlak tolerovat. Před začátkem porodu není  možné aplikovat optimální tlak. Akupresurní body by měly být stimulovány otáčivým pohybem až během porodu, podle ženiny zpětné vazby, tolerance a úrovně pohodlí. Pozornost by měla být zaměřena na body, které přináší největší úlevu, což je velmi individuální. Pokud si doprovod není jistý umístěním bodů, pak je možné je nesmazatelným fixem označit před zahájením porodu. 


Nežádoucí účinky
Vzhledem k tomu, že vnímání porodních bolestí je velmi  individuální, je jediným nežádoucím vedlejším účinkem akupresury bolestivý tlak v místě aplikace. Tento je možné okamžitě zastavit nebo přizpůsobit, díky zpětné vazbě, kterou žena poskytne svému doprovodu. Většina žen však bude preferovat bolest akupresury před bolestí kontrakce, protože akupresurní tlak obvykle výrazně snižuje intenzitu a zkracuje její trvání. Díky silnému tlaku mohou  také občas vzniknout podlitiny na kůži.


Závěrem
Akupresura je bezpečná, přírodní, snadno osvojitelná technika, která může významně zmírnit bolest v průběhu porodu a snížit délku kontrakcí, aniž by způsobila některý z nežádoucích vedlejších účinků spojených s lékařskou analgezií. Pro mnoho žen je akupresura při porodu užitečná analgetická metoda, takže pro ty, kteří se pravidelně účastní porodu je vhodné, aby se s touto technikou seznámili. Akupresura, stejně jako akupunktura může být použita pro usnadnění sestoupení dítěte, na pomoc dilatace děložního čípku matky, vyvolání porodu a posílení kontrakcí u pomalého a nepostupujícího porodu. Je účinná také pro zmírnění nevolností a proti únavě u pomalého nebo nepostupujícího porodu.

neděle 27. července 2014

Anti-aging kosmetika ze staré Číny




Vznik kosmetické akupunktury byl v minulosti považován spíše za "pozitivní vedlejší účinek"  léčebných technik tradiční čínské medicíny. 
V průběhu léčení, často vysoce postavených příslušníků královských rodin, byli lékaři příjemně překvapeni jak pacientům léčba prospívá nejen interně, ale jak se k lepšímu mění také jejich zevnějšek. Tyto techniky byly proto ve staré Číně velmi oceňovány pro svoji účinnost. Naštěstí se dochovaly dodnes a my z nich můžeme těžit pro účely anti-aging kosmetiky.

Jejich působnost se vztahuje nejen na omlazovací procedury v oblasti obličeje (odstranění vrásek, obnova povadlé pleti, redukce dvojité brady, kruhů a váčků pod očima, pigmentových skvrn), ale také na další problémy s pletí jako např. akné, otoky kolem očí, léčba celulitidy apod.
Výhodou oproti moderním chirurgickým metodám je jejich naprostá šetrnost k organismu a především dlouhodobý účinek. Čínská medicína se totiž nezabývá pouze povrchovými dermatologickými problémy, ale léčí organismus komplexně včetně příčin vzniku jeho nerovnováhy. Díky tomuto celostnímu přístupu je možné dosáhnout harmonie těla, vnitřního klidu a spokojenosti, které se pak zrcadlí navenek.

Ošetření probíhá jednak lokálně, v případě obličeje se používají miniaturní jehličky (sterilní na jedno použití). Současně je doplněno komplexní léčbou organismu, ať už bylinnými přípravky, akupunkturou (celotělovou nebo ušní) nebo pomocí úpravy jídelníčku. Celá procedura je jemná a jen minimálně bolestivá, pouze u pacientů s velmi citlivou pletí se mohou vyskytnout následné drobné podlitinky, které v průběhu pár dní samy zmizí.




pondělí 7. dubna 2014

Něco pro holky - brown sugar secret

Brown sugar (hnědý cukr)

Brown sugar, který se používá podle TCM není obyčejný hnědý třtinový cukr, který dostaneme ve všech potravinách. Ten správný brown sugar má charakteristickou karamelovou chuť po přidané melase a je hodně tmavý. Má více živin než rafinovaný cukr jako jsou vitamíny, aminokyseliny, sacharidy a stopové prvky, jako železo, zinek, mangan, a chróm. 

V Číně existuje přísloví, které říká: "Ženy nemohou být 100 dní bez cukru". Teorie tradiční čínské medicíny, která o výhodách cukru mluví se vztahuje především na tento hnědý typ cukru. Výživová terapie TCM charakterizuje cukr jako složku zahřívající a udržující krev v pohybu.
Kvalitní krev je základem ženského zdraví. Souvisí s menstruací, těhotenstvím a kojením, díky tomu jsou ženy náchylné ke ztrátě krve a zvýšené poptávce po jejím objemu. Současně  je u žen relativně běžný nedostatek krve, což neznamená že je krve málo, ale že není v pořádku její kvalita (dle západní medicíny se projevuje také jako anémie) a starost o ni by měla být první prioritou v péči o zdraví žen.
Užívání hnědého cukru může právě tuto nedostatečnost krve řešit.


Elixír mládí z Číny

Žena, která má dostatek krve má zdravě vypadající zářivou pleť, normální menstruaci a je plná energie. Naopak u žen, kterým krev chybí je pleť bledá, trpí závratěmi, únavou, mají suché vlasy, slabou nebo zpožděnou menstruaci atd. V případech těžké anémie u žen vznikají předčasné vrásky, šediví vlasy, nastupuje předčasná menopauza a celkový proces stárnutí se zrychluje. 

Brown sugar tak může být nejlevnějším anti-aging prostředkem. Optimální denní dávka je 50g, aby dámy neměly obavy o svoji váhu. :-)

Recept na čaj:
30 g hnědého cukru dáme do šálku a zalijeme vařící vodou. (Tenhle základní recept si doma ještě vylepšuji přidáním půl lžičky ajurvédské kávy.)
Při počátku nachlazení je dobré přidat k hnědému cukru ještě pár plátků zázvoru.

PS: Nevýhodou je, že nevím kde se dá brown sugar v Čechách koupit. Já ho kupuji ve Vídni na tržnici v čínském obchodě.

pátek 28. března 2014

Vytvořte si jaro v sobě


Jaro je obdobím nových začátků, růstu a aktivity. Začínají kvést kytky, pučet stromy, zpívat ptáci a celá příroda se probouzí ze zimního spánku. Pohled na svěží zelenou barvu jarních květin a trávy posiluje duši skrze oči. Současně roste i chuť k jídlu a tělo se přirozeně čistí. Nejen od usazených odpadních látek, ale také od nadbytečných potřeb a negativních emocí jako jsou pocity neuspokojení, netrpělivosti a vzteku. Je to čas pro spojení se se svou přirozeností a zaměření pozornosti na vlastní sebeuvědomění a sebevyjádření. Na fyzické úrovni je vhodné uvolnit své tělo a nosit i volné oblečení.


Jaro patří k elementu dřeva ke kterému se přiřazují také orgány jater a žlučníku. Obvykle začneme jíst méně nebo dokonce držíme půst, abychom očistili tělo od tuků a těžkých jídel, která jsme si dopřávali  v zimě. Strava by měla být nejlehčí z celého roku a obsahovat potraviny podporující energii Yang - rostoucí, expanzivní charakter jara. Mladé rostliny, čerstvá zelenina, klíčky to jsou potraviny, které by měly  v jarní stravě převažovat. Staří čínští lékaři doporučovali vytvořit si jaro v sobě. Používali pro tento účel kombinaci sladkých a osvěžujících bylin. Pro nás je vhodnou variantou čaj z čerstvé máty s medem.


K doporučovaným bylinkám, které se hodí na jaře používat patří bazalka, fenykl, majoránka, rozmarýn, kmín, kopr, bobkový list - dokáží zásobit tělo jarní energií. Vhodné je jíst obilí, luštěniny a semínka. Mají převážně sladkou chuť, která se posiluje naklíčením. Naklíčená semena ředkviček a ředkví jsou společně s mladými výhonky řeřichy zázračným prostředkem proti lenosti. Mladá řepa, mrkev a další sladká kořenová zelenina z jarní zahrádky poskytuje osvěžující sladkou chuť. Čerstvé listy zelí, svou ostrostí rozbíjejí zátarasy a odstraňují stagnace. 

U přípravy jídel je nejlepší zkrátit dobu vaření a zvýšit teplotu, tak aby jídlo nebylo uvařené zcela do měkka především jeho vnitřní část. Potraviny můžeme v tomto období konzumovat také syrové nebo jen naklíčené. Má to čistící a ochlazující efekt. Vhodné je to především u lidí se znaky horka, v horkém klimatu a během náročné fyzické aktivity. Pro většinu lidí je ovšem vhodné jíst jen trochu syrových potravin denně se zvyšujícím se množstvím na jaře a v létě. Nadměrná konzumace syrové potravy vede k oslabení zažívání a zcela vyhnout by se jí měli jedinci se zánětem střev. Stejně tak oslabení jedinci a lidé se sklonem k nedostatku by měli dát přednost vařené stravě.